Autorităţile pun lacăt pe „vise“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzătorii de etnobotanice nu mai au voie lângă şcoli
Vânzătorii de etnobotanice nu mai au voie lângă şcoli

Mai multe primării din ţară au luat decizia de a interzice magazinele de produse etnobotanice în jurul şcolilor sau chiar le-au scos în afara oraşului. Autorităţile locale şi poliţia au pus gând rău drogurilor legale, în încercarea de a le scoate în afara legii, cel puţin până când vânzătorii vor găsi alte metode.

Drogurile legale fac din ce în ce mai multe victime. Elevii nu se mai sfiesc şi fumează substanţele etnobotanice nu numai la petreceri, ci chiar la şcoală sau la balurile bobocilor. Săptămâna trecută, un elev în vârstă de 17 ani din Buzău a ajuns la spital după ce a fumat în curtea şcolii o ţigară care conţinea substanţe etnobotanice. Alin Lăudatu este elev în clasa a XI-a la Şcoala de Arte şi Meserii, din cadrul Liceului de Meserii şi Servicii. S-a întâlnit cu un coleg în curtea şcolii şi acesta i-a oferit o ţigară. Alin a aprins-o şi a fumat-o împreună cu amicul său, dar după puţin timp i s-a făcut rău şi a leşinat. Prietena lui a chemat-o pe asistenta şcolii care la rândul ei a anunţat Ambulanţa.

„Momiţi" la colţul şcolii

„Când am ajuns la faţa locului tânărul era inconştient. Din relatările colegilor şi prietenei băiatului am aflat că fumase o ţigară care conţinea substanţe etnobotanice. A ajuns la spital în stare de inconştienţă şi nu răspundea nici la stimuli dureroşi", a declarat Rodica Corneci, asistentă şefă la Ambulanţă. Băiatul şi-a revenit după câteva ore la spital. Astfel de cazuri s-au întâmplat şi în Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Braşov. Conducerile şcolilor şi inspectoratele au alertat autorităţile, reclamând faptul că elevii sunt momiţi de „îngrăşământul natural" vândut la colţul şcolii. Îngrijoraţi de amploarea pe care au luat‑o magazinele de vise, autorităţile din mai multe oraşe au ïnterzis vânzarea acestor substanţe, prin hotărâri ale consililor locale. Magazinele de etnobotanice s-au poziţionat strategic la câţiva metri de instituţiilor şcolare, astfel încât elevii au devenit victime ale consumului de droguri legale.

În Făgăraş, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi şi Bârlad s-au închis deja toate aceste chioşcuri după ce primăriile nu le-au mai dat autorizaţii. Nici primarii de sectoare din Bucureşti nu se lasă. Edilii sectoarelor 1, 2, 4 şi 6 au interzis aceste buticuri pe o distanţă de un kilometru sau chiar doi de orice unitate de învăţământ, parc sau loc de joacă pentru copii.

Reclamaţii de la părinţi

 „Am luat această decizie după ce am primit mii de sesizări de la părinţi, potrivit cărora în perimetrul şcolilor sau a blocurilor sunt astfel de magazine. Am făcut lobby pe lângă Guvern şi Parlament pentru a reglementa cât mai strict această activitate, dar nu am primit niciun răspuns", arată Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1. Magazinele de etnobotanice nu mai au voie să se plaseze în sectorul 1 la mai puţin de doi kilometri de şcoli sau alte instituţii cu activităţi sociale. Practic, acestă decizie elimină toate magazinele de vise din sector, neexistând niciun spaţiu care să nu fie plasat la mai puţin de distanţa impusă de şcoli, spitale sau locuri de joacă. „Nu ne lăsăm intimidaţi de ideile creative ale vânzătorilor de astfel de produse. Vom găsi întotdeauna soluţii pentru a preveni acest fenoment. La fel cum nu ne este teamă nici de ameninţările pe care le-am primit de la diferiţi patroni", a adăugat Alexandru Ichim.

Încercări de stopare

Anul acesta, pe 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Situaţia nu a durat mult până când distribuitorii de vise să găsească alte substanţe care nu intră sub incidenţa legii. Astfel, cazurile de tineri ajunşi în stare gravă la spital s-au înmulţit, iar vârsta consumatorilor a scăzut dramatic. ; A colaborat Mirela Copariu

"Am făcut lobby pe lângă Guvern şi Parlament pentru a reglementa cât mai strict această activitate, dar nu am primit niciun răspuns."
Alexandru Ichim consilier local

Etnobotanicele: interzise şi nu prea

Fereastra mică a magazinului se deschide pentru orice doritor

Fereastra mică a magazinului se deschide pentru orice doritor

Chiar dacă magazinele de vise au fost interzise în unele oraşe, iar autorităţile locale pot pune liniştite lacătul pe uşile acestora, în Iaşi vânzătorii de etnobotanice şi-au arătat încă o dată creativitatea. Consumatorii de „iluzii" din Iaşi îşi pot procura, în continuare, nestingheriţi, substanţe euforizante direct de la „weedshop-uri", în ciuda interdicţiei dispuse de şefii oraşului. Ba mai mult, la aceste magazine se formează şi cozi. La Cluj, aceeaşi problemă. Magazinele de vise au fost închise, dar nu prea. După intrarea în vigoare a deciziei, unul din magazinele de etnobotanice nu se sfia să vândă în continuare „vise" tinerilor doritori de senzaţii tari. Tehnica este cunoscută de clienţii fideli: se bate discret în gemuleţ, se face comanda şi, contra sumei de 50 de lei, oricine poate primi un pliculeţ de o jumătate de gram cu diverse produse etnobotanice.

Alţi patroni au respectat decizia autorităţilor, dar şi-au lăsat în ferestrele magazinelor numerele de telefon, în cazul în care cineva are nevoie de serviciile lor. În Braşov mai mulţi patroni de magazine de vise au acţionat în instanţă Consiliul Local, sperând să găsescă o portiţă de scăpare în noua decizie. „Deciziile sunt legale şi asta pentru că la nivelul unei comunităţi, Consiliul Local este autoritatea care poate admite sau respinge autorizarea exercitării unor forme de comerţ. De exemplu, interzicerea amplasării de baruri sau vânzarea de băuturi alcoolice în apropiere de şcoli, grădiniţe, intră sub un regim similar de decizie. Patronii pot să dea în judecată Consiliul Local însă nu vor avea câştig de cauză", arată avocatul Iulian Urban.

Portiţe de scăpare

Avocatul arată că patronii acestor magazine pot găsi diverse soluţii pentru a-şi continua activitatea. Aceştia au la îndemână mai multe portiţe aflate în afara legii. „De exemplu, pot să vândă pe bază de agenţi ambulanţi de vânzări, aspect ce nu a fost interzis de exemplu prin hotărârile Consiliilor Locale. Cred însă că deja s-ar ajunge la o escaladare profundă a imoralităţii mai ales pe fondul pierderii de vieţi a unor tineri care au consumat aceste plante", spune avocatul. ;Cosmin Turcu

"Consiliul Local este autoritatea care poate admite sau respinge autorizarea exercitării unor forme de comerţ."
Iulian Urban avocat

Elevii de gimnaziu - consumatori de „iluzii"

Specialiştii arată că vârsta consumatorilor de etnobotanice a scăzut drastic în ultima vreme. Psihoterapeutul Dorina Stamate arată că din ce în ce mai des elevi de 12-13 ani cad în capcanele vânzătorilor de „vise".„Principalele motive penru consumul de etnobotanice în rândul tinerilor sunt: curiozitatea, teribilismul şi nevoia de apartenenţă la grup", arată psihologul. Mai grav este că aceste substanţe provoacă dependenţă şi chiar decesul prin stop cardiorespirator. Efectele pe termen lung sunt şi ele devastatoare. „Pe termen lung apar simptome în plan psihic ca halucinaţiile, distorsiuni spaţio-temporale, alterarea percepţiei, frici şi paranoia, atacuri de panică şi creştererea frecvenţei cardiace", avertizează psihoterapeutul Dorina Stamate.

Specialistul arată că o altă problemă este reprezentată de faptul că tinerii nu apelează la ajutorul unui doctor, psiholog sau psihiatru şi că ajung în centrele specializate doar în momentul în care află părinţii: „Cand iau etnobotanice consumatori se cred invincibili şi au impresia că nimic nu le poate sta în drum. În alta ordine de idei, ei nu consideră că a consuma etnobotanice este o acţiune care să le dăuneze. Părinţii tinerilor care consumă etnobotanice, în marea majoritate a cazurilor, nu ştiu despre acest lucru şi ajung să afle doar atunci când tinerii sunt deja dependenţi sau când iau o supradoză şi ajung la spital", arată Dorina Stamate.

Mulţi elevi consumă droguri şi alcool de la 11 ani

Tinerii se îmbată de la vârste tot  mai mici

Tinerii se îmbată de la vârste tot  mai mici

Aproape 15% din elevi recunosc că au băut alcool înaintea vârstei de 11 ani, 6,1% au fumat cannabis la 15 ani, iar aproape 16% fumează în fiecare zi de la aceeaşi vârstă, arată un studiu realizat de Direcţia Generală de Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti, în cadrul proiectului Youth in Europe pentru prevenirea consumului de droguri. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.662 de elevi din Bucureşti cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani. Un sfert din elevi au început să consume diverse substanţe care creează dependenţă este cea de 15 ani.

Somnifere și tranchilizante

Ponderea elevilor bucureşteni care spun că au consumat somnifere şi tranchilizante fără prescripţie medicală este de 5,8%, ecstasy - 3,4%, iar 1,5% au consumat cocaină. Unul din cinci elevi fumează frecvent (în medie 10 ţigări zilnic), lucru îngrijorător în contextul în care vârsta subiecţilor este cuprinsă între 15-16 ani.În ciuda faptului că două treimi din părinţi fumează, atitudinea acestora vizavi de comportamentul imitativ al copiilor nu este una permisivă. Restricţiile sunt evidente şi în cazul consumului de alcool, iar în cel al consumului de droguri precum canabisul sunt categorice, doar un procent infim (1,6%) declarând că părinţii ar fi indiferenţi la acest tip de comportament.

Cluburi, discoteci și baruri

Un sfert din elevi spun că s‑au îmbătat prima dată la vârsta de 15 ani. Printre băuturile consumate de elevi se numără berea (60,4% din elevii chestionaţi au consumat bere cel puţin o dată), vinul (55,1%) şi băuturile slab alcoolizate (52,2%). Ponderea celor care nu au consumat alcool niciodată este de 12%, conform aceluiaşi studiu. Cel mai adesea, consumul de alcool are loc în cluburi, discoteci sau baruri (14,8%); la o petreceri, baluri şcolare (14,7%); la o petrecere sau bal universitar (13,2%); într-un centru sau club de tineret (11,6%). Mai mult, majoritatea elevilor au spus că repectă numai ce reguli vor ei, în timp ce şapte din zece tineri au declarat că este necesar să încalci regulile pentru a reuşi în viaţă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite