Au inventat un seif care nu poate fi spart

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase liceeni români s-au calificat la o competiţie internaţională de fizică aplicată din Israel. Elevii de la Liceul „Lauder-Reut“ au avut ca temă construirea unui seif a cărui încuietoare poate să reziste peste 10 minute tentativelor de spargere ale adversarilor.

Elevii au folosit materiale sinple şi principiile fizicii în proiectarea şi construcţia prototipului de seif. „Proiectul s-a desfăşurat la Institutul Weizmann din Rehovot, Israel, pe parcursul a 4 zile, în care am fost găzduiţi în campusul institutului. La finala concursului au participat 47 de echipe, selecţionate dintr-un total de 90", explică Andrei Florescu (clasa a IX-a), care a făcut parte din echipa de români clasată pe locul 25. Eyal Blecher, Ştefan Muntean, Marcel Laufer, Andrei Florescu, Andy Jugănaru şi Alexander Klein, elevi la Liceul „Lauder-Reut" din Bucureşti, au conceput un seif pornind iniţial de la principiile hidraulicii, apoi aplicând principiile termodinamicii - modelul gazului ideal.

Problemele tehnice le-au dat emoţii

„Seiful nostru, singurul «reprezentant» al Europei de Est în concurs, a avut un drum plin de provocări în drumul către realizare. Principala problemă a fost timpul - în etapa finală a probelor şi verificărilor, din ultima săptămână înainte de concurs, am avut câteva probleme tehnice, pe care a fost nevoie să le remediem contra cronometru", spune Alexander Klein (clasa a XI-a). Nu le-a fost uşor să-şi pună în practică toate ideile, însă până la urmă au reuşit să construiască un seif original.

„Fiecare dintre noi a venit cu tot felul de idei şi de propuneri unele originale, altele ingenioase, altele fanteziste şi creative. Într‑un final, am decis să selectăm şi să restrângem domeniul de principii pentru blocarea seifului. Aşa încât ne-am oprit la un principiu hidraulic simplu, de bază - mai exact, Legea lui Pascal. Pentru că au apărut complicaţii tehnice am optat pentru un alt principiu fizic de ordin termodinamic - modelul gazului ideal", povesteşte Eyal Blecher (clasa a XI-a).

Sub îndrumarea profesorului lor de fizică, Teodor Florea, ei au reuşit să construiască un seif care nu a putut fi spart de nicio echipă adversă. În schimb, echipa lor a reuşit să deschidă cu uşurinţă 5 dintre cele 7 seifuri ale adversarilor. „Cea mai mare satisfacţie a mea a fost că am reuşit să deschid majoritatea seifurilor alocate, ajutându-mi echipa şi câştigând experienţă în asta!", spune mândru Marcel Laufer (clasa a XI-a). Competiţia a fost organizată de Institutul de Ştiinţe Weizmann din Israel şi este adresată liceenilor seniori (clasele XI-XII) din întreaga lume. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite