Antrenorul de olimpici: „Învăţ de la elevii mei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean Rotaru (40 de ani) predă fizica la Colegiul Naţional din Iaşi, cu rezultate remarcabile. Elevii pe care i-a pregătit pentru competiţii spun că cel mai mare merit îl are profesorul, pentru că a ştiut cum să le predea materia astfel încât să le placă.

I-au plăcut dintotdeauna ştiinţele exacte, domeniu în care interesul i s-a transmis ereditar. Tatăl său era profesor de fizică, iar mama de matematică. Ştia că avea să fie profesor şi că o să i se potrivească, încă din anii în care era student la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi. Are o experienţă de 16 ani la catedră sau, mai bine zis, în laborator, şi nu dă semne de plictis.

Sunt luni în care lucrează cu olimpicii de dimineaţă până seara. Apoi se duce acasă şi continuă să studieze sau să conspecteze manuale pentru ca a doua zi elevii să primească înformaţia în cea mai eficientă, mai concisă formă. „Nu fac asta foarte des, doar înainte de competiţiile importante, când pregătirile se intensifică. Uneori, după ore întregi în care am conspectat vreo trei cărţi, mă întâlnesc cu elevii care îmi arată aceeaşi prezentare pe youtube, cursuri online de la universităţi străine. Adesea îmi dau seama că şi eu am învăţat multe de la fiecare elev", spune Jean Rotaru.

Nu are nicio îndoială că nu-i lipseşte „materialul didactic" de calitate, adică elevi buni, inteligenţi, pasionaţi. Dintre aceştia, cel cu care a lucrat mult timp şi cu care a avut rezultate excepţionale este Tudor Giurgică-Tiron, proaspăt întors la Iaşi cu aurul de la Olimpiadă Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene, care a avut loc în Suedia. Ultima medalie nu face decât să confirme statutul lui Tudor drept cel mai bun „fizician" de liceu din ţară.

„Profesorul este foarte important atunci când participi la olimpiade. De el depinde, în mare măsură, felul în care priveşti o anumită materie", spune Tudor, referindu-se la profesorul său de fizică.

„Maniera dumnealui de predare a contat foarte mult în rezultatele obţinute. Domnul profesor este foarte apropiat de cei cu care lucrează", spune Teodor Anghel, elev la Colegiul Naţional, menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică De atunci, are în fiecare an premianţi la olimpiade. Pentru a păstra trendul competiţional, încearcă mereu să-şi motiveze elevii.

„Este important ca ceea ce explici să se plieze pe felul elevului de a fi. Dau teme, dar nu-i sancţionez pe cei care nu le fac. Îmbin predarea cu umorul pentru că nu vreau ca orele mele să fie foarte stresante, deşi uneori devin astfel când sunt probleme complexe de rezolvat", povesteşte profesorul.  

„Păstrez ierarhia corectă"

„ Încerc să fiu cât mai corect şi, cel mai important, să păstrez ierarhia corectă. Elevii nu sunt deranjaţi de nota în sine, ci de evaluarea greşită", mai spune Jean Rotaru.

 Mulţi dintre foştii elevi, acum studenţi sau masteranzi, îl vizitează la liceu, semn că nu au uitat orele petrecute pe lângă tot felul de aparate şi circuite alături de profesorul Jean Rotaru.

"La teste folosesc un barem de 12 puncte pentru ca cei care se descurcă foarte bine să obţină zece puncte, iar cei care se descurcă excelent să aibă ceva mai multe."
Jean Rotaru
profesor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite