Animaţiile şi filmele, bilet pentru Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Filmul este modul meu de exprimare, biletul meu de avion“, obişnuieşte să spună Andreea Mironiuc. Tânăra din Piatra Neamţ şi-a transpus pasiunea în realitate, iar cu filmele şi animaţiile create de ea a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Andreea are 19 ani, iar pasiunea pentru film şi-a descoperit-o în clasa a X-a.  „De atunci mi-am dorit să fiu tot mai bună în acest domeniu. În privinţa animaţiei, mi se pare extraordinar să îmi pot crea eu însămi personajele, din câteva linii, pentru ca apoi ele să spună o poveste".

Deşi a studiat intens matematica şi informatica, fata s-a simţit atrasă şi de literatură, astfel încât, în prezent, Andreea îşi creează singură scenariile pentru filmuleţe.

Fascinată de savană

Pasiunea a purtat-o până pe continentul african. „Cea mai importantă experienţă de care am avut parte până acum a fost premiul pe care l-am primit la concursul «Development Youth Prize - Focus on Africa». Totul a început mai mult dintr-o joacă: am găsit pe net un concurs şi am zis că nu am nimic de pierdut dacă particip. Titlul suna foarte interesant: dezvoltare în Africa, un subiect despre care nu ştiam nimic. Mi-am dorit foarte mult să câştig premiul I şi când am primit diploma, nu-mi venea să cred!", rememorează Andreea.

Premiul a fost pe măsură: o excursie de studiu în Ghana (Africa). Impresionată de această experienţă, fata a realizat şi o expoziţie personală de fotografie, „Africa pentru începători", la intrarea în liceul unde învăţa.

Andreea este o fată cu imaginaţie. În urmă cu ceva timp, în Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Piatra-Neamţ, unde era elevă, s-a organizat o strângere de fonduri pentru copiii şi persoanele în vârstă de la centrul „Petru Vodă" din judeţ. Cum banii strânşi nu erau suficienţi, Andreea a organizat campania „Cutia cu zambete". „Cutia era plină cu mesaje haioase, citate celebre sau fraze spirituale, menite să aducă zâmbetul pe faţa celor care le cumpărau", povesteşte tânăra.

Creaţii ale Andreei pentru campania „Cutia cu zâmbete“



În prezent, Andreea savurează din plin experienţa de a fi studentă la o facultate de design din Danemarca. Tânăra era hotărâtă să plece oricum în străinătate, aşa că a participat la un târg de facultăţi şi a aplicat pentru Multimedia Design din Odense (Danemarca), unde a fost admisă. Studenta spune că nu regretă: „

Am profi în converşi(n.r.-tenişi), relaxaţi şi prietenoşi, gata să te ajute oricand. Aici totul se bazează pe practică, avem multe proiecte. Sunt foarte entuziasmată de tot ce se întâmplă si de alegerea pe care am făcut-o", confirmă Andreea.

Ea se consideră o idealistă: crede în ideea de a pleca şi de a învăţa, dar vrea să se întorcă în ţară, nu neapărat pentru a schimba ceva, dar să împartă experienţa şi altora.

„Sunt conştientă că sunt la început de drum. Dar asta mă face să cred, să visez, să muncesc pentru visul meu. Aş vrea să lucrez pentru marile studiouri de animaţie din lume şi să-mi câştig existenţa făcând ceea ce îmi place: film, animaţie, fotografie şi desen", conchide Andreea Mironiuc.

Experienţă în Ghana

image



„Am văzut o altă lume, am simţit cum vibrează o altă civilizaţie, am dorit să-i înţeleg şi să-i pot ajuta, pentru ca am găsit acolo o cultură uimitoare, nouă şi, în acelaşi timp, antică. Am reuşit să cunosc tineri de aceeaşi vârstă cu mine, dar atât de diferiţi! Cred ca această călătorie şi-a atins scopul, acela de a mişca ceva în interiorul meu şi m-a făcut să cred că fiecare dintre noi poate să schimbe ceva", spune Andreea.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite