Ancheta inspectorilor pentru profa indecentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Liliana Stanciu, dascălul care îşi „consulta“ elevii la ore, este în continuare în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău. Consiliul profesoral a decis să nu o sancţioneze, deşi a constatat că ea s-ar face vinovată de acuzele aduse de părinţii copiilor.

Profesoara „indecentă”: „Nu mănânc de o săptămână”

Mariana Davidescu, adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, a făcut parte din Comisia de cercetare constituită la nivelul Liceului „Spiru Haret", după ce a izbucnit scandalul cu iz sexual, în urmă cu o lună. Ea afirmă că un grup de părinţi a înregistrat la inspectorat un memoriu împotriva cadrului didactic.

„În plângere nu au existat incriminări de natură sexuală, dar aveau legătură cu pozele", spune Mariana Davidescu. S-a demarat o anchetă în cadrul căreia părinţii, elevii şi profesoara incriminată au fost audiaţi şi au dat declaraţii scrise.

Anchetă împotmolită

„Comparând toate declaraţiile, Comisia a întocmit un raport potrivit căruia se confirmă faptele reclamate. În acord cu regulamentul, directorul şcolii a convocat Consiliul de Administraţie, care a decis să propună Consiliului profesoral s-o sancţioneze pe profesoară cu observaţie scrisă. Colegii n-au fost, însă, de acord, cu sancţionarea Lilianei Stanciu", explică adjunctul IŞJ Buzău.

Tot potrivit regulemntului, dacă directorul unei unităţi de învăţământ consideră nelegală decizia Consiliului profesoral, sesizează Inspectoratul Şcolar Judeţean, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul de faţă.

Directorul Liceului Pedagogic „Spiru Haret", Constantin Coman, s-a adresat IŞJ Buzău, după decizia Consiliului din 11 mai. Numai că reprezentanţii Inspectoratului nu ştiu, deocamdată, ce să facă în continuare. „Trebuie să avem timp şi răbdare şi să căutăm în domeniul legislativ o soluţie", mai spune Mariana Davidescu.

Autoritate lezată

Directorul liceului unde predă profesoara Liliana Stanciu susţine, de asemenea, că în procesul verbal întocmit de Comisia de cercetare se confirmă acuzaţiile din memoriul părinţilor, „dar nu la dimensiunile prezentate de mass-media".

„Acuzaţiile de natură indecentă nu se confirmă, profesoara a fost rău înţeleasă. Poza n-a fost considerată probă cu tentă sexuală. Profesoara a făcut greşeala de a-şi depăşi atribuţiile, în loc să trimită elevul la doctor", spune Constantin Coman.

De fapt, arată directorul, votul colegilor profesoarei reprezintă „începutul unei nesupuneri civice", în condiţiile în care prefectul judeţului, Paul Beganu, s-a amestecat în treburile interne ale liceului şi a dat publicităţii pozele, înainte de a preveni conducerea şcolii sau a Inspectoratului. „Părerea mea este că profesorii au dat un vot împotriva autorităţilor mai mult sau mai puţin politice care au intervenit în autonomia preuniversitară", mai spune Constantin Coman.

Explicaţii puerile

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, susţine că nu cunoaşte decizia Consiliului profesoral şi că aşteaptă răspunsul Inspectoratului Şcolar. Paul Beganu nu a detaliat acuzaţiile aduse profesoarei, dar spune că explicaţiile acesteia i s-au părut „puerile".

Pe de altă parte, Liliana Stanciu susţine că totul a pornit de la „adversara" ei, în lupta pentru conducerea Liceului Pedagogic, numele amândurora fiind vehiculate pentru ocuparea acestui post. „Domnul prefect s-a implicat pentru a-şi ajuta un prieten politic care se află în relaţii bune cu cealaltă profesoară", explică Liliana Stanciu. Ea spune că îl va da pe prefect în judecată, pentru „calomnie publică de amploare".

„Copilul din poză a zis că l-a deranjat că i-am pus mâna pe umăr, nu ştiu ce rău am făcut. Altul m-a reclamat că i-a pus prea uşor nota zece. E adevărat că odată am trimis un elev să-mi ia pastile de la farmacia de lângă şcoală. Îmi era foarte rău. Dar în rest, nu ştiu cu ce am greşit", povesteşte profesoara despre acuzaţiile aduse. Ea aşteaptă „un gest cavaleresc" din partea prefectului, respectiv să-şi recunoască greşeala de a face totul public înainte de începerea unei anchete.

În fotografiile pe care Beganu le-a făcut publice, profesoara apare în timp ce dansa cu elevii în faţa catedrei sau îl pipăia pe unul dintre tineri pe sub tricou. Contactată de reporterii „Adevărul", profesoara Liliana Stanciu susţine că este vorba despre o înscenare.

„Un elev mi se plânsese că are cancer la sân. I-am spus că trebuie să fie nişte noduli şi am verificat. Nu a fost nimic indecent. Sigur se doreşte compromiterea mea", mai spune profe­soara Liliana Stanciu.

Profesorii au încălcat legea

Jurişti în domeniul educaţiei au declarat, pentru „Adevărul", că profesoara trebuia sancţionată din moment ce s-au demonstrat acuzaţiile, oricare ar fi fost acestea, şi că membrii Consiliului profesoral au încălcat legea. Ar mai fi două soluţii, spun experţii. Dacă n-au trecut 30 de zile de la înregistrarea sesizării în baza căreia s-a reunit Comisia de cercetare, Consiliul se poate reuni din nou.

Dacă a fost depăşit termenul de 30 de zile, dar n-au trecut şase luni de la săvârşirea faptei, trebuie făcută din nou o sesizare, cercetarea refăcută şi întocmit un nou raport. În şedinţa în care Consiliul va pronunţa verdictul, trebuie să fie prezent chiar inspectorul şcolar general, recomandă juriştii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite