Alegeri ca la americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii unui liceu din Râmnicu Vâlcea şi-au ales democratic preşedintele. Elena Păduraru (17 ani) de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari“ a avut o campanie ca la carte şi a reuşit să câştige încrederea majorităţii colegilor.

Pentru prima oară în istoria liceului, toţi elevii din clasele IX - XII au votat direct persoana care să le reprezinte interesele. „Am luat în serios alegerea preşedintelui, considerând-o o adevărată lecţie de democraţie.

Am făcut un comitet de organizare, supervizat de directorul general al colegiului şi de mine, am anunţat toţi profesorii diriginţi să-şi ofere sprijinul, iar campania electorală a fost animată", a spus profesoara Isabela Ioniţă, director adjunct al colegiului.

Bomboane cu nucă şi steguleţe inscripţionate

Deşi putea să candideze oricine, doar patru fete dintre cei peste 800 de elevi s-au aventurat să intre în competiţie. Campania electorală a durat două săptămâni şi a fost una aprigă.

„Sloganul meu a fost «Alături de voi, pentru voi!», iar campania s-a desfăşurat atât pe internet, cât şi pe holurile liceului, faţă în faţă cu alegătorii. Cu colegii mei am ţinut ţinut legătura pe  Facebook. De asemenea, am mers la clase şi le-am dat elevilor bomboane fondante cu nucă şi steguleţe cu numele meu.

În sala de festivităţi, toţi candidaţii am ţinut discursuri în faţa colegilor. Eu le-am spus că intenţionez să dezvolt jocuri de socializare, că vreau să ne apropiem şi să comunicăm mai mult, atât între noi, cât şi cu profesorii", povesteşte câştigătoarea Elena Păduraru, o adolescentă sinceră, veselă şi cu multe idei de proiecte.

„Trăim în România şi asta nu mai este o scuză"

În ziua alegerilor, tensiunea a atins cote maxime. Într-o fostă sală de festivităţi, sute de elevi şi-au exprimat opţiunea pe biletele de vot pe care le-au introdus apoi în urnă. După numărătoare, Elena a avut 246 de voturi. Marea perdantă, la doar 11 voturi diferenţă, Eliza Udrea, a declarat: „Sloganul meu a fost «Trăim în România şi asta nu mai este o scuză».

Am împărţit fluturaşi, prin care le-am transmis colegilor că intenţionez să organizăm cursuri de teatru în şcoală, pentru a nu mai fi nevoiţi să mergem la alte licee unde au loc astfel de manifestări, le-am vorbit despre implicarea în activităţi de voluntariat, un lucru extraordinar care, pe lângă multe alte avantaje, dă bine la CV şi le-am propus organizarea de concursuri de oratorie. Am mers din clasă în clasă, în recreaţii, şi am vorbit cu ei. Am pierdut pentru că am făcut o campanie mai ales în clasele a IX-a şi a X-a, şi mai puţin pe clasele de a XI-a şi a XII-a", a spus Eliza.

„Un exerciţiu de vot bun"

Cei trei înscrişi în cursa pentru preşedinte care nu au fost câştigători vor ocupa postul de vicepreşedinţi. „Este un exerciţiu foarte bun, binevenit. Dar elevii trebuie încurajaţi şi de sistem, astfel încât preşedintele lor să nu fie doar formal.

Din păcate, lecţiile de cultură civică, unde ar trebui să înveţe comportament de vot real, sunt cam scorţoase. Cred că ar trebui încurajate în licee parteneriatele cu ONG-urile, care să-i înveţe pe elevi să dezbată democratic", a declarat Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

"Cu sloganul«Alături de voi, pentru voi!», campania s-a desfăşurat atât pe internet, cât şi pe holurile liceului."
Elena Păduraru
elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite