Admişi la facultate înainte să ia Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

42 de liceeni au câştigat un loc la buget la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava. La competiţie au luat parte 490 de elevi de clasa a XII-a din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi municipiul Paşcani.

Zeci de elevi de clasa a XII-a şi-au asigurat un loc fără taxă la Universitatea „Ştefan cel Mare" Suceava (USV) participând la concursul regional „Student pentru o zi". Au fost puse la bătaie 42 de certificate de agrementare în baza cărora premianţii vor fi admişi pe locurile bugetate la specializarea dorită, în fruntea listei de admitere. De asemenea, participanţii au concurat şi pentru cele peste 40 de premii a căror valoare totală a depăşit suma de 25.000 de lei. Au participat liceeni din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi.

Elevii s-au înscris la 13 discipline

Liceeni au fost examinaţi ca în sesiune

image

„La concursul Student pentru o zi, la secţiunea pentru elevii claselor a XII-a, s-au înscris la toate cele 13 discipline 563 de elevi şi au participat efectiv 490", a spus Laura Blaj, asistent coordonator al Concursului „Student pentru o zi".

Dintre sutele de participanţi, câteva zeci au plecat acasă cu premii de 200, 300 şi 400 de lei, res­pectiv certificatele în baza cărora vor ocupa un loc fără taxă la USV în anul universitar următor. S-au acordat trei premii în bani şi trei certificate de agrementare pentru fiecare disciplină, şi anume română, engleză, germană, spaniolă, istorie, geografie, socio-umane, franceză, economie, biologie, informatică, electronică şi fizică.

Viitorii studenţi vor face economii considerabile, în condiţiile în care taxele la USV ajung chiar şi la 2.500 de lei pe an.  Ocupanţii primelor trei poziţii din fiecare clasament au avut posibilitatea de a alege între premiile în bani sau certificatul de agrementare. În cazul în care locul fără taxă pus la bătaie a fost refuzat,  i-a fost oferit următorului din clasament.

Unii au refuzat locurile fără taxă

Cei mai buni elevi au obţinut un loc gratuit la facultate

image

Potrivit Laurei Blaj, asistentul coordonator al proiectului, s‑au ocupat toate cele 42 de locuri de la buget, chiar dacă unii au ales banii, şi nu posibilitatea de a studia fără taxă la USV. „Am obţinut premiul I la limba română, dar nu vreau să studiez aici. Voi da admitere la Colegiul Francez de Drept din Bucureşti, specializarea Drept european şi Relaţii internaţionale. Aveam posibilitatea să ocup un loc fără taxă pentru că sunt olimpic internaţional, dar am refuzat", a spus Mihai Cîrjă, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare" Suceava.

Având în vedere faptul că perioada de desfăşurare a concursului a fost de două săptămâni, iar probele au avut loc în weekend, elevii participanţi şi profesorii însoţitori au avut ocazia să guste din viaţa de student. Au asistat la prelegeri ale cadrelor universitare, au servit prânzul la cantina universităţii, au vizitat campusul şi au participat la diverse activităţi recreative. 

Concurs şi pentru clasa a IX-a

Universitatea din Suceava organizează, în luna mai, în cadrul aceleiaşi competiţii, „Student pentru o zi", şi un concurs în care se pot înscrie elevii de clasa a XI-a. Competiţia pe echipe va avea loc pe 21 şi 22 mai la următoarele discipline:  informatică, geografie, istorie, electronică-automatizări, limba română, franceză, engleză, germană şi ştiinţe socio-umane.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite