Absolvenţii de liceu mai au încă două săptămâni de emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna aceasta se derulează ultima probă orală: cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. De pe 27 iunie încep probele scrise. Primele două săptămâni de Bacalaureat au fost destul de liniştite, iar subiectele nu le-au prea dat multe bătăi de cap candidaţilor.

Pentru examenul la limba străină elevii trebuie să treacă prin trei probe. Prima este cea de înţelegere a unui text audiat pe o durată de 20 de minute. Apoi o probă scrisă de 120 de minute, urmată de una orală de 10-15 minute.

Pentru proba de înţelegere, elevii vor asculta două texte, unul de o dificultate redusă şi unul cu o dificultate medie. Proba scrisă cuprinde două părţi. În prima parte profesorii evaluează competenţa de receptare a unui text citit. Pe baza a două texte suport, candidaţii răspund unui număr de întrebări. Primul text, pe o tematică accesibilă, are dimensiuni reduse şi un grad redus de complexitate. Al doilea text, pe o temă de interes general, este mai amplu, având un grad de complexitate mai ridicat. În partea a doua a examinării elevii au de redactat două texte (o scrisoare, un e-mail sau o carte poştală etc. şi un eseu sau un articol).

Pentru proba orală, candidaţii trebuie să extragă un bilet. Fiecare bilet conţine câte trei întrebări de dificultate progresivă (exemplu: o întrebare referitoare la universul personal; o cerinţă care să implice o scurtă relatare; o părere personală cu justificare/ argumentare pe o temă de interes).

Profesorii examinatori acordă calificative în funcţie de punctajul obţinut de candidaţi. Pentru limba engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, portugheză, rusă sau neogreacă elevii pot obţine calificative ca „Introductiv sau de descoperire",„Intermediar sau de supravieţuire", „Nivel-prag sau independent", „Avansat sau independent". Pentru limbile ebraică sau japonează se vor acorda doar primele trei calificative.

Prima probă scrisă: limba română

Prima probă scrisă va fi cea la limba şi literatura română. Absolvenţii de liceu vor începe problele scrise pe 27 iunie. A doua zi este programată proba la limba maternă. Pe 29 iunie candidaţii la Bacalaureat vor susţine proba la matematică sau la istorie. Elevii vor susţine ultimul examen pe 1 iulie, respectiv proba la alegere a profilului şi specializării (geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie - pentru profilul umanist şi fizică, chimie, biologie sau informatică - pentru profilul real).

Pentru proba la limba şi literatura română, candidaţii au la dispoziţie 180 de minute pentru a rezolva trei subiecte, a câte 30 de puncte fiecare. La primul subiect elevii vor primi un text literar studiat sau la prima vedere care aparţine unuia dintre genurile liric, epic sau dramatic. Candidaţii vor primit nouă intrebări de analizare a textului dat. Pentru al doilea subiect elevii trebuie să redacteze un text argumentativ. Subiectul al III-lea constă în redactarea unui eseu structurat care vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică, a operelor studiate ce aparţin autorilor canonici/ speciilor literare menţionate în programa de Bacalaureat.

Măsurile drastice de securitate se menţin şi la probele scrise. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi sfătuiesc pe tineri să se concentreze asupra rezolvării subiectelor şi să nu aibă idei de fraudare a examenului.

„Candidaţii trebuie să fie atenţi la modul în care se prezintă din punct de vedere al cunoştinţelor, să citească cu grijă subiectele şi să nu aibă nicio tentativă de fraudă, altfel vor fi drastic sancţionaţi", spune Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei. Iar candidaţii au de ce să se teamă. Cei care sunt prinşi că vor să fure la examen vor fi eliminaţi din concurs şi nu vor mai putea susţine Bacalaureatul mai devreme de două sesiuni.

Linie telefonică pentru probleme

Primele două săptămâni de Bacalaureat s-a terminat fără incidente majore. Totuşi, un elev de la Liceul „Jean Monnet" din Bucureşti a fost însă eliminat din examenul oral de limbă română după ce i-a sunat telefonul în timpul evaluării. El va putea să susţină din nou Bacalaureatul abia în 2012 în sesiunea de toamnă.

Orice neregulă din timpul examenului de Bac poate fi sesizată la Tel Verde 0800801100 (telefon gratuit), pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii Ministerului reamintesc părinţilor că examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi le solicită să semnaleze orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol.

Linia de telefon gratuită 0800801100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00.

"Candidaţii trebuie să citească cu grijă subiectele şi să nu aibă nicio tentativă de fraudă, altfel vor fi drastic sancţionaţi."
Liliana Preoteasa
director general în Ministerul Educaţiei

Calendarul examenului de Bac 2011

Sesiunea iunie-iulie:

- 20 - 23 iunie - Probă orală, Limbă străină
- 27 iunie - Limba şi literatura română
- 28 iunie - Limba şi literatura maternă
- 29 iunie - Matematică sau Istorie
- 1 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării
- 3 iulie - Afişarea rezultatelor
- 4 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 8.00 - 12.00)
- 5 - 7 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
- 8 iulie - Afişarea rezultatelor  finale

60% din elevi, experţi la limba română

Rezultatele finale vor fi afişate pe 8 iulie   Foto: Adevărul



Peste 60% din elevi au obţinut calificativul experimentat la proba orală de limba şi literatura română, potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Ministerului Educaţiei. Astfel peste 113.000 de elevi din ţară au obţinut calificativul maxim la prima probă a examenului de maturitate. Aproape 27% din candidaţii la Bacalaureat sunt consideraţi avansaţi la limba română, iar puţin peste 11% au obţinut calificativul mediu.  La proba orală de limba şi literatura română au fost evaluaţi 187.199 de elevi, iar peste 25.000 dintre aceştia şi-au echivalat examenul, având rezultate la olimpiade şi concursuri.

Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare „elevii care, în una dintre clasele a IX-a - a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă".

La prima probă a examenului de Bacalaureat peste 2.700 de elevi nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat din examen pentru fraudă, după ce i-a sunat telefonul mobil în timpul evaluării. Primele calificative de anul acesta arată o creştere a „experimentaţilor" faţă de sesiunea de anul trecut. În 2010, la proba orală de limba română 55% din candidaţi au obţinut calificativul experimentat, 32% au fost declaraţi avansaţi, iar 13% s-au dovenit a fi utilizatori de nivel mediu. În anul 2010 problele orale la limba română s-au desfăşurat în luna februarie, în timpul anului şcolar.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite