A dat Bac-ul între sacii de nisip la inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Balaban (18 ani), absolventă a unui liceu din Brăila, a muncit ca voluntar la construirea a două diguri în judeţul Galaţi chiar în sesiunea de Bacalaureat. Iulia nu a stat pe gânduri când a văzut că inundaţiile pot pune în pericol viaţa oamenilor din Şindreni şi Galaţi şi a dat o mână de ajutor între două probe de Bac.

Tânăra a absolvit clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila. În plină sesiune de Bacalaureat, când toţi colegii repetau ultimele capitole pentru examen, eleva căra cot la cot cu bărbaţii saci de nisip pentru construirea unor diguri impotriva inundaţiilor. Iulia a plecat de la diguri doar câteva ceasuri, pentru a da Bac-ul la geografie.

„Nu am fost menajată pentru că aveam examen a doua zi. Îmi cunoşteam limitele şi aveam destulă energie şi pentru Bac, şi pentru această operaţiune", spune tânăra.

Voluntar zi și noapte

Voluntar al Romanian Rescue Association (RRA), tânăra a participat timp de 10 zile la salvarea oamenilor afectaţi de inundaţii din judeţul Galaţi. „Am lucrat şi ziua, şi noaptea, 8-10 ore pe zi. Am pus nisipul în saci, i-am cărat, am ajutat la construirea digului de la Galaţi şi celui de la Şindreni care a fost făcut din metal", spune Iulia Balaban.

„Am sosit încă de joi (n.n. - 1iulie) seara a trebuit să plec acasă, pentru că trebuia să susţin Bacalaureatul la Geografie. Imediat după ce am terminat examenul, m-am întors în Galaţi la dig, pentru că a fost nevoie de mine", a spus fata, absolventă a Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila.

„Toată lumea se uita la noi. Poate pentru că era dotaţi adecvat, poate pentru că suntem tineri, sau poate pentru că facem aceste gesturi pro bono. Nu aş putea spune. Oricum, lumea trebuie să se obişnuiască şi cu ideea de voluntariat, la 20 de ani după Revoluţie", a mai explicat Iulia.

Dig - BAC - Dig

Deşi a susţinut Bac-ul printre sacii de nisip şi ape învolburate, Iulia a reuşit să obţină o notă foarte bună la examen - 9.15. Ea a mers mai departe şi s-a înscris la Facultatea de Georgafie din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a şi intrat pe locul 18 la buget.

Voluntarii RRA au fost prezenţi în zonele ameninţate de Siret sau de Dunăre şi au umplut saci cu nisip sau au împărţit alimente şi îmbrăcăminte sinistraţilor.

„Este prima dată când sunt martor la inundaţii. Mă gândeam mereu că, dacă nu ne face treaba bine, foarte mulţi oameni o să fie în pericol", îşi motivează Iulia decizia de a lua parte la construirea celor două diguri. Peste 200 de voluntari veniţi din toată ţara au participat la construirea digurilor de apărare a Galaţiului. Printre ei, şi cei 40 de tineri, majoritatea fete, de la Romanian Rescue Association (RRA).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite