A ajuns şefă de promoţie în paşi de balet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Dabija (19 ani) a absolvit Liceul „George Apostol“ din Bacău şi din această toamnă va studia arta dansului şi coregrafia la Coventry University din Anglia. Proaspăta studentă a învăţat pe rând gimnastica, artele marţiale şi baletul. La şcoală a fost la fel de artistă şi a terminat liceul cu titlul „şefă de promoţie“.

A început cu gimnastica, căreia i-a dedicat patru ani din copilărie. Ioana a studiat apoi, timp de doi ani, tainele artelor marţiale. Din clasa a VI-a, când a cunoscut-o şi pe profesoara Simona Baicu, nu a mai dezbrăcat costumul de balerină. Tânăra spune că s-a îndrăgostit pe loc de balet, iar viaţa ei se învârte în jurul acestei arte. 

„Baletul este o artă complexă pentru simplul fapt că trebuie să respecţi o serie de lucruri în acelaşi timp. Pentru a dansa, nu trebuie doar să ai un corp armonios sau flexibil. Trebuie să ai urechea muzicală dezvoltată pentru a conduce mişcările cât mai graţios. Este una dintre artele care necesită mulţi ani de studiu, fiind dificilă", spune Ioana Dabija. Eleva vrea să îşi dedice în continuare cariera dansului şi să urmeze cursuri de coregrafie la o prestigioasă universitate din Marea Britanie.

O elevă de nota 10

Ca să-ţi dai seama că nu este tocmai uşor să faci balet, este suficient să arunci o privire pe programul ei zilnic. „Mă antrenez cam 3-4 ore pe zi. În săptămânile în care pregătim spectacole lucrez multe ore. Pentru că am dorit să îmbin această artă cu şcoala, sacrificiile au fost foarte mari", mai spune adolescenta din Bacău.

Fata a reuşit să se împartă cu brio între balet şi învăţătură. În toţi anii de liceu a obţinut premiul I şi a terminat ca şefă de promoţie cu media 10 pe linie. A studiat cu plăcere aproape toate materiile şi poate de aceea multă vreme nici n-a ştiut ce drum să aleagă. Materiile ei preferate au fost româna şi engleza şi nu a ezitat să participe la mai multe concursuri şi chiar să compună versuri.

„Am participat la numeroase concursuri de engleză. Datorită pasiunii mele pentru literatură, am compus câteva poezii în română şi engleză. La balet am participat la competiţii la care am obţinut numeroase premii. Am colaborat cu artişti din SUA, Anglia, Noua Zeelendă, Franţa, Germania, şi Luxemburg", spune eleva.

Vrea să fie balerină internaţională

„Iniţial, am fost convinsă că voi studia Medicina pentru că mă pasiona biologia. M-am îndrăgosit însă de această artă şi am decis să fac balet", a mai spus Ioana. Tânăra nu crede în şansa artiştilor în România, ţară despre care spune că e mult prea săracă pentru a-şi susţine financiar valorile. De aceea, băcăuanca a ales să plece peste hotare pentru a-şi îndeplini visul de-a face parte dintr-o mare companie de balet.

„Am ales să studiez în Anglia. O agenţie a fost la noi la liceu şi a făcut o prezentare despre universităţile din această ţară. Am aflat despre posibilităţile oferite de britanici tuturor studenţilor internaţionali şi din Uniunea Europeană", spune Ioana care urmează să plece la studii la Coventry University din Marea Britanie. Fata crede că, dacă îşi va continua pregătirea peste hotare, oportunităţile să evolueze în lumea artei vor fi mult mai mari.

"Iniţial, am fost convinsă că voi studia Medicina pentru că mă pasiona biologia, dar m-am îndrăgostit de balet."
Ioana Dabija
studentă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite