Universitatea din Cluj, luată în calcul pentru Top Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Topul celor mai bine cotate instituţii de învăţământ superior la nivel mondial a fost publicat zilele trecute. 2011 este primul an în care o universitate românească este luată în considerare pentru Top Shanghai, realizat de Universitatea „Jeo Tong“.

Universitatea „Babeş- Bolyai" se află printre instituţiile care sunt luate în seamă în alcătuirea topului, chiar dacă nu s-a calificat în primele 500 de universităţi ale lumii. Profilul instituţiei se află pe site-ul shanghairanking.com, iar studenţii internauţi sunt rugaţi s-o voteze, „potrivit experienţei personale", după următoarele criterii: satisfacţie generală, cursuri, cercetare, viaţa în campus şi oportunităţi de carieră. Şi profesorii pot vota universitatea, notând fiecare dintre următoarele categorii: experienţă generală, calitatea studenţilor, nivel salarial, dezvoltare profesională şi sprijin administrativ. Până acum, universitatea a acumulat o medie de 20,7 voturi.

Harvard, pe primul loc

Top Shanghai este una dintre cele mai reprezentative clasificări a universităţilor. Şi în acest an, ierarhia este dominată autoritar de instituţii din Statele Unite. Universitatea Harvard (SUA) se află pe primul loc în clasament, poziţie pe care şi-o menţine încă din anul 2003, de când există topul. Stanford, Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) şi Berkeley (toate din SUA) ocupă locurile 2, 3 şi 4. Cambridge (Marea Britanie), Caltech, Princeton, Columbia, Chicago şi Oxford (Marea Britanie) completeayă top zece. În Europa, ETH Zürich, din Elveţia, ocupă prima poziţie (şi locul 23 în topul mondial), urmată de Paris-Sud (locul 40) şi Pierre şi Marie Curie (locul 41), în Franţa.

Cele mai bune instituţii de învăţământ din Asia sunt Universitatea din Tokyo şi Universitatea Kyoto, în Japonia. Trei universităţi au reuşit, pentru prima dată în istorie, să „prindă" top 100. Este vorba despre Universitatea din Geneva, Elveţia (locul 73), Universitatea din Queensland, Australia (locul 88) şi Universitatea din Frankfurt, Germania (locul 100).  

Croaţia, reprezentată pentru prima dată

Tot pentru prima dată, zece universităţi reuşesc să intre în top 500. Printre ele se numără Universitatea din Zagreb, Croaţia, şi Universitatea din Malaya, Malaysia. De asemenea, progresul în rândul universităţilor din Orientul Mijlociu este remarcabil. Universitatea King Saud din Arabia Saudită apare pentru prima dată în top 300.

Universitatea de Petrol şi Minerale King Fahd din Arabia Saudită, Universitatea Istanbul din Turcia şi Universitatea Teheran din Iran urcă şi ele în top 400, tot pentru prima dată, iar Universitatea Cairo din Egipt se întoarce în top 500 după cinci ani de absenţă. Numărul universităţilor asiatice în top 500 creşte până la 35 anul acesta, cu Universităţile din Taiwan, Hong Kong şi Tsinghua (China) clasate în primele 200. Topul compară 1.200 de instituţii de învăţământ superior din lume, potrivit unei formule care ţine cont de numărul absolvenţilor care au câştigat Premiul Nobel sau Fields Medal - cea mai importantă distincţie în matematică şi numărul studiilor publicate în cele mai relevante reviste ştiinţifice, precum „Nature and Science".

Clasificarea universităţilor, pe arii de studiu

Tehnologie şi calculatoare
1 M.I.T.
2 Stanford
3 Berkeley
4 University of Illinois
5 Georgia Tech

Medicină şi farmacie
1 Harvard
2 UC San Francisco
3 Washington
4 Johns Hopkins
5 Columbia

Ştiinţe agricole
1 Harvard
2 M.I.T.
3 UC San Francisco
4 Cambridge
5 Washington (Seattle)

Ştiinţele naturii şi matematică
1 Harvard
2 Berkeley
3 Princeton
4 Caltech
5 Cambridge

Economie şi afaceri
1 Harvard
2 Chicago
3 M.I.T.
4 Berkeley
5 Columbia

Ştiinţe sociale
1 Harvard
2 Chicago
3 M.I.T.
4 Berkeley
5 Columbia

Fizică
1 M.I.T.
2 Harvard
3 Caltech
4 Princeton
5 Berkeley

Chimie
1 Harvard
2 Berkeley
3 Stanford
4 Cambridge
5 ETH Zürich

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite