Tinerii ecologişti au făcut curat în Parcul Trivale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au ecologizat pădurea Trivale din Piteşti
Tinerii au ecologizat pădurea Trivale din Piteşti

80 de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Piteşti au deschis seria de acţiunilor organizate cu ocazia „Săptămânii Mondiale a Mediului“. 

Înarmaţi cu saci şi mănuşi de cauciuc, tinerii de la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Piteşti au vrut să le dea un exemplu de spirit civic şi ecologic piteştenilor care vor o pădure curată, dar nu fac nimic pentru asta. S-au împărţit în grupe şi, de la ora  09.00,  au luat la pas fiecare metru pătrat din Zona Grotă. De la lenjerie intimă până la tâmplărie. Asta au strâns studenţii ecologişti din Pădurea Trivale.

 „Am găsit de la pamperşi, lenjerie intimă, peturi, sticle şi veselă, până la încăţăminte, pături, parchet şi tâmplărie. În nicio oră am reuşit să strângem aproape 70 de saci de gunoi. Destul de mult, pentru o zonă nu foarte extinsă", spune Mihai Eduard Ologu, student în anul III la Facultatea de Ştiinţe, coordonatorul acţiunii.

Lecţia de bun-simţ

 „Obiectivul nostru este ecologizarea zonei „Grotă" din Parcul Trivale, iar scopul iniţiativei noastre este conştientizarea populaţiei asupra a ceea ce presupune un mediu sănătos, o pădure curată. Trivale este un loc minunat, însă, din păcate, doar la prima vedere. Dacă păşeşti printre copaci îţi dai seama câtă mizerie putem face noi, piteştenii, iar dacă punem la socoteală şi apele uzate menajere care se deversează pe rigole, în pădure, lucrurile nu mai par deloc frumoase", spune  dr ing. Anca Ciurduc,  profesorul celor 80 de studenţi.

E adevărat că, în cazul mirosului de dejecţii, n-au prea avut ce face, însă gunoaiele le-au dat gata. Şi chiar dacă au avut parte şi de un pic de ploaie, până aprope de orele prânzului, ecologiştii au reuşit să umple toţi cei 150 de saci pe care i-au avut la dispoziţie.

 „Visăm să ajungem inspectori de mediu şi să avem la îndemână pârghiile pentru a-i face pe piteşteni să arunce hârtia în coş, nu printre copaci. Este vorba de educaţie şi de bun-simţ", spune Elena Matei, una dintre studentele participante la acţiune.

 „Cu toţii ne dorim sa trăim într-un oraş curat, să ne plimbăm prin parc fără să fim înconjuraţi de gunoaie. Încercăm prin astfel de acţiuni să atragem atenţia asupra gradului extraordinar de mare al poluării. Trivale este cel mai important parc din Piteşti şi este un simbol atât pentru cetăţeni, cât şi pentru turişti", a  precizat dr ing. Anca Ciurduc.

Cetăţenii, invitaţi să participe şi ei

Reprezentanţii Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Piteşti speră ca, la următoarea acţiune de acest gen, studenţilor să li se alăture şi piteşteni de toate vârstele.  „Fiecare persoană care trece prin Trivale trebuie să se întrebe dacă are suficiente motive să fie mulţumită de starea padurii şi, dacă nu, să se întrebe ce-ar putea face ca să schimbe lucrurile", spune  Emil Băjenatu, şeful Biroului Arii Protejate din cadrul Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Piteşti. 

"Am găsit de la pamperşi, lenjerie intimă, peturi, sticle şi veselă până la încălţăminte, pături, parchet şi tâmplărie. În nicio oră am reuşit să strângem aproape 70 de saci de gunoi."
Mihai Eduard Ologu
student

Viitorii ecologişti au fost premiaţi

Acţiunea organizată de Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii din Piteşti s-a încheiat cu o prelegere pe tema „Protejează natura, fii responsabil!", iar sponsorul evenimentului, Automobile Dacia, a premiat toţi studenţii care au participat la ecologizare. Ziua Mondială a Mediului a fost sărbătorită pe 5 iunie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite