Taxe universitare fără justificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii reuşesc cu greu să plătească tarifele impuse de universităţi şi spun că multe din ele sunt nejustificate. În 55% dintre universităţile din ţară, 10-20% dintre studenţi renunţă la şcoală din cauza problemelor financiare, potrivit unui studiu realizat în 2009.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată, în cercetarea făcută anul trecut, că tinerii sunt nemulţumiţi de taxele din învăţământul universitar, care cresc de la an la an.

"Am fost nevoită să mă angajez, nu îmi permiteam să mai plătesc taxa la facultate. Nu mai contează că nu lucrez în domeniul meu", spune Elena Tudor, studentă în anul II la Facultatea de Management din Bucureşti.

Taxe absurde

„În anul universitar 2008-2009 am plătit 2.400 de lei. Deşi se merge pe principiul că taxa nu se modifică şi în plus a intervenit criza, în anul 2009-2010 a crescut la 2.600 de lei", spune Oana Roşca, studentă în anul III la Facultatea de Comerţ din ASE.

Tinerii care urmează studii universitare se mai pâng că li se cere să plătească pentru eliberarea foii matricole, pentru eliberarea documentelor privind situaţia şcolară sau pentru eliberarea diplomei de licenţă.

Nu se mai pune problema justificării unor taxe în cazul în care studenţii îşi pierd carnetul de note, cardul sau legitimaţia de transport. Studenţii spun că şi taxele pentru examene sunt mari.

„De exemplu, nu înţeleg de ce trebuie să plătesc taxă de reînmatriculare. Oricum sunt pedepsit că pierd anul, de ce să mai plătesc?", declară un student în anul III la Academia de Ştiinţe Economice (ASE), care a plătit 1.000 de lei pentru reînmtriculare.

Amendament la legea lui Funeriu

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) condamnă taxele „suplimentare" rămase la latitudinea universităţilor şi care dau studenţilor o serie de bătăi de cap. Din acest motiv, ANOSR a şi propus un amendament pentru noul proiect de Lege a Educaţiei.

"Toate actele de studii eliberate de universitate, precum şi cele care atestă statutul de student (adeverinţe, carnete, legitimaţii), se eliberează în mod gratuit", este propunerea studenţilor.

Taxele asigură condiţii

Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii Bucureşti, spune că, dacă studenţii ar plăti mai puţin, condiţiile din facultăţi ar fi mai proaste. Totodată, taxele sunt o "practică de descurajare".

"Noi considerăm că studentul care nu îşi ia examenele la timp şi intră în semestrul de graţie beneficiază de aceleaşi servicii ca cel din anul I. Dar acel student nu consideră că i se face un serviciu, ci că i se impune un impozit, o taxă", declară Ioan Pânzaru.

Potrivit rectorului, reînmatricularea se plăteşte pentru că înseamnă o muncă de birou, la fel şi eliberarea documentelor. "De exemplu, un carnet este un obiect material care se comandă la o firmă care cere bani", mai spune reprezentantul Universităţii Bucureşti.

Taxe de UB

Pentru ca un student să se transfere de la Universitatea București (UB) la alta trebuie să plătească 70 de lei. Eliberarea de duplicate după foaia matricolă sau situaţia şcolară ajunge la 30 de lei.

Dacă un student depăşeşte durata de studii prevăzută în planul de învăţământ, plăteşte pentru un singur semestru 1.250 de lei, iar susţinerea examenului de asolvire în altă instituţie costă 2.000 de lei.

" La noi se plăteşte inclusiv prima restanţă, deşi am înţeles că în alte universităţi este gratis. "
Roxana Radu
studentă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite