Studenţii noştri, detergent pentru imagine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii străini îşi fac o părere bună despre ţara noastră graţie românilor care le sunt colegi la universităţi de prestigiu. Studenţii români plecaţi la universităţi din străinătate sunt adevăraţi ambasadori ai ţării, reuşind să transmită o imagine bună a României.

Silvana Cimpoca este doctorand în Economie Politică la Nuffield College din Marea Britanie, fiind bursieră a Fundaţiei „Dinu Patriciu". Ea spune că studenţii străini ajung să cunoască România din experienţele cu oamenii întâlniţi din ţara noastră. „Într-una dintre primele zile când am ajuns la Oxford am cunoscut o americancă de origine asiatică şi ea a avut o reacţie neaşteptată când a aflat că sunt din România «O, eşti din România! Sunt invidioasă! Înseamnă că nu îţi faci nicio grijă cu matematica!». Ea studiase la Princeton unde cunoscuse mai mulţi români care erau într-adevăr foarte buni la matematică", povesteşte tânăra. Un coleg i-a mărturisit că este pasionat de filmele româneşti, iar alţi doi au dezaprobat corupţia şi contrastul dintre clasele sociale din România. „O colegă din Canada îmi spunea că a fost şocată când a auzit că la ţară încă se poartă batic. I-am spus că e de lână şi că e foarte călduros şi m-a rugat să-i aduc şi ei unul", a adăugat Silvana. Dana Dolghin este bursieră a Fundaţiei Dinu Patriciu, în cadrul programului de Analiză Culturală. Ea povesteşte cum filmele româneşti sunt chiar subiect de cercetare academică: „La Amsterdam peliculele româneşti au oferit, în ultimii ani, şi subiecte de teză de licenţă, precum cercetarea colegului meu, absolvent de Media Studies, pe scenariul filmului «Poliţist, adjectiv»".

Chiar dacă unii colegi abia ştiu unde este ţara noastră, ei rămân cu o părere bună despre români: „Colega mea Katie, din Statele Unite mi-a spus amuzată că se simte norocoasă pentru că ştie măcar unde anume se află România pe hartă. Despre români însă povesteşte cu multă admiraţie, datorită unuia dintre profesorii din facultate, de origine română, specialist în opera lui Marcel Proust".

Îşi promovează ţara

Nicolae Naumof este bursier „Orizonturi Deschise" la Universiatea Erasmus din Olanda. Tânărul spune că îşi poate împărţi colegii în europeni şi asiatici, fiecare categorie ştiind diferite lucruri despre România: „Danchen (din China) ştie despre Palatul Parlamentului că este una dintre cele mai mari clădiri din lume, îi place Castelul Peleş, spune că în anii '80 singurele filme occidentale din China erau cele româneşti şi că în China toţi oamenii de vârsta a II-a şi a III-a ştiu de Ceauşescu".

O altă experienţă este cea legată de vinurile româneşti: „Înainte de a veni în Rotterdam l-am cunoscut „prin corespondenţă" pe Ruben (olandez) care m-a ajutat destul de mult să mă acomodez. În semn de mulţumire l-am invitat la cină şi l-am servit cu Fetească albă şi Şarbă. El a adus o sticlă de vin care se găseşte frecvent la supermarket. Când le-a gustat a spus că nu-i mai place vinul pe care el l-a adus".

Nicolae Naumof spune să este de datoria tinerilor să promoveze România, şi stă numai în puterea lor să arate că ţara este mult mai ofertantă decât pare. „Poate începem o mişcare de promovare a României prin reţelele de socializare. Eu unul o voi face", spune studentul.

"La Amsterdam, peliculele româneşti au oferit, în ultimii ani, şi subiecte de teză de licenţă."
Dana Dolghin studentă

"Poate începem o mişcare de promovare a României prin reţelele de socializare. Eu unul o voi face."
Nicolae Naumof student

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite