Sprijin de peste hotare pentru elevii de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii români îşi ajută colegii mai mici să aplice la o universitate de prestigiu. Programul de mentorat susţinut de Liga Studenţilor Români din Străinătate cuprinde 164 de studenţi dispuşi să le ofere informaţii elevilor de liceu.

Andreea Otilia Suiu (18 ani) este elevă la Colegiul „Mircea cel Bătrân" din Râmnicu-Vâlcea şi vrea să-şi continue studiile în chimie la Imperial College London din Marea Britanie. Andreea a aflat de programul de mentorat de la un membru LSRS, care i-a făcut legătura cu îndrumătorul ei, Adina Pusok, studentă în anul III la Universitatea Oxford din Anglia. Andreea a primit de la mentorul său o prezentare completă a ceea ce înseamnă să studiezi în Marea Britanie, sfaturi în legătură cu scrisorile de motivaţie şi de recomandare şi detalii despre cursurile facultăţilor din Regatul Unit.

„Este foarte importantă comunicarea cu o persoană care a trecut deja prin etapele realizării unei aplicaţii pentru studiul în străinătate. Te ajută să ocoleşti o serie de greşeli uşor de comis din lipsă de informaţii. Mi se pare chiar riscantă realizarea unei aplicaţii fără consultarea în prealabil a unui mentor. De asemenea, este util să cunoşti amănunte «de culise» despre ceea ce implică studiul peste hotare, detalii care nu se găsesc pe internet sau în broşurile facultăţilor", explică Andreea.

Întâlniri online

Întâlnirile mentor-discipol au loc de obicei pe internet, prin e-mail sau pe reţelele de socializare, iar subiectele de discuţie variază de la sfaturi privind viaţa de student, la locuri de muncă, cheltuieli, timp liber, activităţi extra­şcolare etc. Ruxandra Duca (17 ani) învaţă la Colegiul Naţional „Vlaicu Voda" din Curtea de Argeş. Nu s-a hotărât încă la ce facultate va merge după terminarea liceului, dar tinde să o urmeze pe mentora sa.

„În luarea deciziei intervin mai multe aspecte: specialitatea pe care o doreşti, poziţia facultăţii în diferite topuri, serviciile oferite de facultate, finanţarea şi chiar şi activităţile extracurriculare pe care le poţi face acolo", spune Ruxandra. Despre toate aceste detalii a aflat de la îndrumătorul său: „Un mentor te poate ajuta enorm, deoarece oricât te documentezi de pe internet/de la prieteni care studiază deja în ţara respectivă, doar mentorul îţi poate oferi informaţii din interior, despre facultatea la care învaţă, păreri personale, sfaturi. De asemenea, poate avea aceeaşi specialitate ca aceea pe care o doreşti şi asta înseamnă încă un plus".Oana Zlatovici este în clasa a X-a la Liceul Pedagogic „Spiru Haret" din Focşani şi a avut până acum doi mentori.

Decizii schimbate

„Prima dată când am luat legătura cu cei de la LSRS aveam de gând să aplic la o facultate din Turcia. Am vorbit cu Andrei Anghel, coordonatorul proiectului de mentorat şi mi‑a făcut legătura cu unul dintre studenţii din Turcia care învăţa la aceeaşi facultate la care voiam să aplic. Mi-a fost de mare ajutor. Mi-a prezentat atât partea negativă, cât şi pe cea pozitivă. După lungi discuţii mi-am dat seama că Turcia nu este ceea ce caut. Ce făceam dacă nu discutam?", povesteşte Oana. Astfel, tânăra s-a hotărât să-şi schimbe opţiunea spre Suedia, destinaţie pentru care se documentează acum cu un alt îndrumător. „Proiectul «Mentorat», împreună cu «Caravana LSRS» şi «Experience Sharing» reprezintă proiectele LSRS care au ca scop susţinerea studiilor în străinătate. Ele sunt făcute pentru a ajuta elevii români să ajungă cu succes la universităţile care le sunt potrivite, indiferent unde sunt acestea", susţine Andrei Angel, coordonator proiect.

"Mentorul îţi poate oferi informaţii de interior despre facultatea la care învaţă, păreri personale, sfaturi."
Ruxandra Duca elevă

"După lungi discuţii mi-am dat seama că Turcia nu este ceea ce caut. Ce făceam dacă nu discutam?"
Oana Zlatovici elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite