„Sper să nu ajung şomer cu diplomă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Maria a avut cel mai mare punctaj la examenul de rezidenţiat
Anca Maria a avut cel mai mare punctaj la examenul de rezidenţiat

Anca Maria Popară-Voica (25 de ani), din Craiova, a obţinut cel mai mare punctaj din România la examenul de rezidenţiat. Tânăra spune că visul ei este să devină cardiolog în România, deşi este conştientă de problemele din sistem. Anca urmează să fie rezident la Spitalul Fundeni din Bucureşti.

Anca Maria Popară-Voica (25 de ani), absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, a depăşit 5000 de medicinişti din ţară, la examenul care s-a desfăşurat recent, la Spitalul Universitar din Bucureşti. Olteanca a obţinut 907 puncte la testele naţionale.

Deşi iniţial primise 924 puncte, nota i-a scăzut cu 17 puncte, după ce au fost retrase cinci grile. „Nu mi se pare corect să îţi scadă pentru că ai rezolvat nişte grile care nu erau din tematică şi care au fost rezolvate corect. Aproape toţi candidaţii au pierdut, pentru că grilele care au fost ulterior eliminate ţineau de cultura medicală acumulată în cei şase ani de studenţie, nu erau grele", explică tânăra.

Medicina, moştenire de familie

Anca, fiică de medic din localitatea doljeană Brădeşti şi de pensionar, spune că nu a avut pile pentru a promova acest examen.

„M-am bazat doar pe cunoştinţele mele, pe mult studiu şi pe credinţa în Dumnezeu. În ultimele şase luni învăţam câte 16 ore pe zi. Aveam doar pauză de masă", povesteşte fata, a cărei soră, profesoară de engleză la Liceul „Matei Basarab" din Bănie, a obţinut nota 10 la examenul de titularizare, în urmă cu patru ani.

Anca spune însă că performanţa nu are legătură că funcţiile părinţilor, ci „cu puterea de muncă şi de perseverenţă a omului, cu gradul de inteligenţă", mărturişeşte viitorul cardiolog, care va fi repartizat ca medic rezident la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu" din cadrul Spitalului Fundeni, Bucureşti.

„Am ales capitala. La mijloc este fascinaţia marilor oraşe. Dar nu ţin cu tot dinadinsul să rămân în Bucureşti, nu exclud să mă întorc în Craiova", spune Anca.

680 de lei pe lună,  salariu de medic

Singurul ei vis este să îşi facă meseria cu profesionism.„Vreau să fiu medic şi atât. După ce o să termin, sper să se mai lămurească lucrurile în sistemul sanitar şi să nu ajung şomer cu diplomă. Pentru că, după ce termin rezidenţiatul, trebuie să susţin un examen de specialitate şi apoi să am un post în spital. Sper să reuşesc să găsesc un loc, într-un spital din România. Mi-aş dori foarte mult să profesez în ţară", mai spune craioveanca. Este bucuroasă pentru reuşită, însă se gândeşte cu îngrijorare la viitorul său ca medic rezident, în capitală, unde trebuie să facă faţă multor cheltuieli, pe un salariu mic.

„Nu ştiu cum mă voi descurca cu 680 de lei pe lună. Asta chiar este o problemă. Cred că tot părinţii mă vor ajuta, în mama îmi pun speranţele, ca şi până acum, ea îmi va da bani de cheltuială, mă va ajuta să trăiesc, să-mi pot duce la îndeplinire visul meu de-o viaţă", mai spune Anca Maria. Ea este conştientă că în sistemul din România sunt multe lipsuri, „salariile mici, aparatură care nu e cea mai performantă", însă este optimistă că, în timp, acestea se vor rezolva. 

Vrea să profeseze în România

Ceea ce ştie sigur este că nu va părăsi România pentru nicio ţară sau salariu. „Este foarte tentantă ideea de a pleca în străinătate, pentru că spitalele de-acolo nu se compară cu cele de aici, salariile de acolo, la fel nu se compară cu cele de aici, peste hotare lucrezi cu aparatură de ultimă generaţie.

Dar nu o să plec, dacă o să îmi găsesc un post aici", adaugă ea. Anca a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova pe locul 3, cu media 9,90. Pentru cele 2.985 de locuri scoase la concurs la examenul de rezidenţiat din acest an s-au înscris 5.063 de candidate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite