România, văzută prin ochii studenţilor străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Paroiu şi Alina Totti, două românce care studiază la Londra, au făcut un sondaj inedit printre colegii lor de la Universitatea Westminster. Cele două studente au vrut să afle ce ştiu colegii lor din diferite ţări despre România. Vampirii, fotbalul şi politica nu au lipsit din răspunsuri.

Frank McWeeny (21 de ani) s-a arătat foarte încântat de România, mai ales după vacanţa petrecută la Sibiu. „Am fost la Sibiu când aveam 15 ani şi mi-a plăcut foarte mult. Oamenii sunt prietenoşi şi interesaţi de ceea ce spui. Mi-a plăcut foarte mult mâncarea, am mâncat mici cu mujdei. Peisajele din România sunt atât de frumoase. Ce îmi place cel mai mult în România, în comparaţie cu Anglia, este că oamenii sunt relaxaţi, nu sunt stresaţi", spune Frank, din Franţa.

Chul Sim are 27 de ani, este originar din Coreea de Sud şi studiază Relaţiile Publice în Anglia. Întrebat ce ştie despre România, răspunsul a venit rapid: „România este o ţară din sud-estul Europei, care a devenit republică în 1990 (corect?). Este bine cunoscută pentru originea vampirilor şi a intrat recent în UE".

Alex, un tânăr de 21 de ani care studiază Muzica în Anglia, spune că, din propria lui experienţă, românii sunt nişte oameni foarte drăguţi. Şi Elad Ben Elul (24 de ani) mărturiseşte că a întâlnit români foare prietenoşi. „Nu ştiu prea multe despre cultura, situaţia socială sau politică a României. Ştiu că românii au reuşit să scape de comunism, au construit o democraţie de succes şi au intrat în Uniunea Europeană, ceea ce este impresionant. Sper ca în curând să vizitez şi să explorez peisajul şi satele din România", spune Elad Ben Elul din Israel.

„Cred că declaraţiile colegilor noştri reflectă destul de bine situaţia din România. Şi ei observă un amestec de lucruri bune şi rele care până la urmă este normal mai ales acum, la început de drum în Uniunea Europeană. Faţă de anul întâi, mă bucur să constat că se ştiu mai multe despre ţara noastră şi, cel mai important, aud din ce în ce mai multe lucruri pozitive", arată Alina Totti, studentă la Universitatea Westminster.

Între performanţă şi scandaluri

Rosanna Marie Saracino, 23 de ani, spune că tot ce ştie despre ţara noastră este că, la un turneu de fotbal (n.n.- Campionatul Mondial de Fotbal din 1998 din Franţa), reprezentanţii echipei naţionale şi-au vopsit părul blond. „Nu sunteţi nici prea săraci, nici prea bogaţi şi arătaţi şi vă comportaţi ca noi, italienii!", spune Rosanna Marie. „Gimnastica, maşinile furate care au fost exportate în România, abuzul de droguri al lui Adrian Mutu când era la Clubul Chelsea şi fetele frumoase. Ştiu că sunt mulţi români care trăiesc în Spania şi Germania şi am auzit de o româncă în vârstă de 10 ani care a născut un copil în sudul Spaniei", înşiră Danny Sim (25 de ani), din Singapore, tot ce ştie despre România, însă recunoaşte că nu a întâlnit până acum destui români pentru a-şi crea o imagine generală despre ţara noastră.

Caracterul prietenos al românilor l-a impresionat şi pe Ji Hoong Chan (22 de ani) din Malaysia. „Am prieteni care sunt din România, sunt foarte drăguţi şi m-au ajutat mereu. Sunt mândru că îi am prieteni şi vreau să cunosc mai mulţi oameni din România", declară studentul. „Cred că este important să le vorbim străinilor despre istoria şi cultura României, să îi invităm din când în când cu noi la evenimentele Institului Cultural Român de la Londra dacă vrem ca ei să aibă o idee mai conturată despre ce înseamnă România. Din declaraţii, se pare că internaţionalii sunt bucuroşi că au întâlnit români, iar acesta este un lucru bun!", spune Diana Paroiu, studentă în ultimul an la Universitatea Westminster.

“Se pare că internaţionalii sunt bucuroşi că au întâlnit români, iar acesta este un lucru bun!"
Diana Paroiu studentă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite