Restructurările lasă şcolile la mâna golanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii de şcoli vor apela la maiştri, femei de serviciu şi chiar la profesori pentru a asigura paza elevilor. Concedierile care au lovit administraţiile locale au redus numărul poliţiştilor care îi apărau pe copii sau liceeni de infractorii care dădeau târcoale şcolilor.

Conducerile şcolilor din Galaţi de exemplu se chinuie să găsească soluţii pentru paza şcolilor, în timp ce părinţii sunt deja îngrijoraţi. „Dacă de la 15 septembrie nu vor mai fi oameni ai legii în curtea şcolii, chiar va fi o problemă, pentru că la noi există infracţionalitate. Minoră, e adevărat, dar care, în lipsa poliţiştilor comunitari, poate lua oricând amploare", spune directorul Grupului Şcolar Metalurgic din Galaţi, Mirela Onişor.

Până acum cele două corpuri ale instutuţiei erau păzite de patru gardieni publici. De acum încolo conducerea liceului va trebui să găsească o soluţie şi încă una foarte ieftină pentru că banii din venituri extrabugetare sunt din ce în ce mai puţini.

Pază cu profesori

„Nu este exclus să trasăm sarcini în plus maiştrilor, membrilor Consiliului de Administraţie sau chiar profesorilor. De asemenea, vom solicita sprijin şi consiliului elevilor, dar şi celui al părinţilor", mai spune Mirela Onişor. Un alt liceu aflat în zona zero a infracţionalităţii este Colegiul de Industrie Alimentară şi Turism „Dumitru Moţoc".

Liceul se pregătea să renunţe la serviciile firmei private de pază pentru care cheltuia lunar 2.800 de lei. „Acum cred că vom reînnoi acest contract pentru că tocmai ne pregătim să deschidem un nou cămin, la cererea elevilor veniţi din mediul rural sau din alte oraşe", a adăugat directorul Liceului „Dumitru Moţoc". Costurile firmelor private de pază sunt însă mari pentru bugetul lovit de criză al primăriilor şi şcolilor.

7.500 de lei, paza privată

În Bucureşti de exemplu, paza elevilor în unităţile de învăţământ din sectorul 3 al Capitalei este asigurată de BGS. Contractul nu este unul tocmai pe buzunarul bugetului. Pentru trei paznici, asigurarea unei ambulanţă şi a unei echipe de intervenţie rapidă, primăria plăteşte de la buget 7.500 de lei. Aceeaşi firmă asigură paza şi în alte sectoare din Bucureşti, dar şi în Deva şi Hunedoara. Varianta mai ieftină sunt angajaţii şcolii. Aceştia primesc un salariu de până la 500 de lei.  De asemenea, din peste 700 de agenţi ai poliţiei comunitare din Capitală care asigurau securitatea în perimetrul şcolilor au mai rămas jumătate.

Femeile de serviciu, la sacrificiu

Femeile de serviciu au fost „sacrificate" în favoarea agenţilor de pază la o şcoală din Bucureşti. „Avem patru paznici aprobaţi de Poliţie. Când a venit ordinul de la Ministerul Educaţiei, să restructurăm personalul nedidactic, noi am ales să renunţăm la două femei de serviciu, din şase", arată Iulian Negoiţă, directorul Şcolii nr. 124 din Bucureşti.

La Şcoala nr.135 din Bucureşti securitatea este asigurată de trei paznici angajaţi de şcoală. În plus, şcoala este dotată cu camere video şi sistem de alarmă. „Am avut şi poliţişti comunitari, dar de doi ani nu îi mai avem. Acum există doar o patrulă care monitorizează perimetrul şcolii", spune Ştefania Călinescu, directorul instituţiei.

La o altă şcoală din Capitală, părinţii sunt cei care plătesc pentru ca elevii să fie în siguranţă în incinta şcolii. „Avem trei paznici care asigură securitatea după amiaza şi în timpul nopţii. Dar noi avem nevoie si de personal care sa verifice cine intra ziua în şcoală. Aşa că părinţii au angajat şi o firmă privată pentru că noi nu avem sistem de supraveghere video", spune Diana Ciulei, directoarea Liceului „Ion Barbu" din Bucureşti.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite