Refuzaţi în Franţa, admişi în România
0Studenţii respinşi la facultăţile de medicină franceze sunt primiţi la instituţiile de profil din ţara noastră. Presa din Franţa a scris că universităţile de medicină din România primesc orice student neadmis la ei. Profesorii noştri spun, însă, că străinii sunt studioşi şi motivaţi.
Studenţii străini au venit în România imediat după intrarea în Uniunea Europeană, astfel că studiile făcute la noi sunt recunoscute şi acasă.
„E falsă ideea că la noi vin cei mai proşti studenţi francezi, care au eşuat la ei. Franţa are un număr mic de locuri la medicină şi foarte mulţi candidaţi, numai 10% intră", spune Constantin Ciuce, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) din Cluj-Napoca. Replica vine după ce publicaţiile „Le Figaro" şi „Le Point" au declanşat scandalul studenţilor refuzaţi în Franţa, dar admişi în România.
Numărul limitat de locuri de la facultăţile de medicină din Franţa este explicat şi de costurile de formare a unui student, care sunt între 7.000 şi 10.000 de euro pe an.
Facultatea în Franţa durează, exact ca în România, 6 ani, după care urmează specializarea. „La noi învăţământul este subfinanţat. Statul român cheltuieşte pe an 7.500 de lei (1.800 de euro, n.r.) pentru un student la medicină, deci putem şcolariza mai mulţi", explică rectorul clujean. În Franţa există în jur de 44 de facultăţi de medicină.
Admitere dură
Youssef spune că Facultatea din Cluj-Napoca i-a oferit o a doua şansă, pe care n-a avut-o în Franţa
„În Franţa poţi da admitere numai de două ori şi nu iau în considerare că ai avut o problemă de familie sau de sănătate. Eu, la a doua sesiune de admitere, am fost în spital", ne-a povestit Youssef Boulil, acum student în anul III la UMF Cluj, despre experienţa lui din Franţa.

În medie, facultăţile franceze au câte 200-300 de locuri fiecare şi 2.000 de aspiranţi, anual. O parte dintre cei care nu reuşesc vin la facultăţile de medicină din România.
Youssef spune că, după terminarea facultăţii de medicină în România, studenţii francezi vor susţine acelaşi examen de rezidenţiat pe care îl vor da şi absolvenţii din Franţa. „Dacă treci de examen, te poţi considera medic cu acte în regulă", mai spune studentul francez.
Ilegalităţi universitare
Facultatea de Medicină din Iaşi a fost implicată într-un scandal în anul 2000, când 63 de italieni au devenit doctori fără a se afla cu certitudine unde au urmat studiile universitare. Şi participarea la examenul de licenţă a unora dintre străini a fost pusă sub semnul întrebării.
Un alt scandal al diplomelor false s-a petrecut în 2006, la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. Anchetatorii au descoperit că instituţia a eliberat străinilor, de-a lungul timpului, peste 20 de diplome, în specializări care nici măcar nu existau în România.