Note mari la cele mai căutate specializări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultăţile care promit cariere internaţionale au avut cea mai mare concurenţă în sesiunea de admitere de vară. Indiferent dacă au făcut concurs de dosare, ori au organizat examen, cele mai dorite facultăţi au obţinut după prima sesiune rezultate bune din partea candidaţilor.

Vin de la cele mai bune licee din ţară, dar şi de la şcolile particulare de renume, care organizează Bacalaureat. Dacă au decis să facă universitatea în România, s-au îndreptat către specializările care au căutare pe piaţa muncii din toată Europa. Un exemplu este Alexandru Meseşan (18 ani). El a absolvit Şcoala Internaţională „Mark Twain" din Voluntari şi este proaspăt student la Facultatea de Medicină Dentară din Bucureşti. La examenul de admitere, tânărul a reuşit să obţină 84 de puncte din 100 şi să ocupe un loc la buget. „Am ales această facultate din dorinţa de a ajuta oamenii. Părinţii mei sunt cei care mi-au sugerat să aleg stomatologia şi m-au susţinut de-a lungul anilor. O mare influenţă asupra acestei decizii au avut-o şi profesorii mei, care m-au încurajat."

Tânărul spune că examenul nu a fost foarte greu pentru cei care s-au pregătit din timp. Alexandru recunoaşte de altfel că a început „pregătirea" din clasa a IX-a, de când s-a decis ce vrea să facă în viaţă. Proaspătul student spune că în principiu va profesa în România, dar nu exclude posibilitatea de a practica stomatologia şi în străinătate. „Am ales această facultate pentru că şcoala de medicină din România este foarte bună. Am petrecut mulţi ani în străinătate, am avut ocazia să cunosc medici care au studiat aici şi sunt foarte apreciaţi acolo unde trăiesc", explică Alexandru Meseşan.

Fără 10 la medicină

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, Florian Popa, e mulţumit că toate locurile scoase la concurs s-au ocupat încă din prima sesiune de admitere. El spune că tendinţa s-a conturat de fapt încă din anii trecuţi, când medicina a „revenit la modă", odată cu oferta de locuri de muncă din Occident pentru medicii români.

„Nu sunt medii mai mari decât anul trecut, sunt cam la fel. Sunt mulţumit însă că anul acesta au fost mai mulţi candidaţi pe loc, că am avut mai mulţi olimpici decât anul trecut, 31 de olimpici în 2011, şi că nu au fost incidente", prezintă bilanţul admiterii rectorul Florian Popa. Un alt motiv de satisfacţie: numărul candidaţilor nemulţumiţi de nota primită la examen şi care au făcut contestaţii a fost foarte mic. „În total au fost doar vreo 31 de contestaţii la peste 3.000 de oameni", susţine rectorul.

Prof. univ. dr. Florian Popa consideră de examenul de Bacalaureat de anul acesta nu a avut nicio legătură cu nivelul candidaţilor. În plus, mulţi dintre cei care „au dat" în această vară ar fi, în opinia rectorului, absolvenţi din anii precedenţi. „Cam 7,60 a fost limita inferioară, nota cea mai mică de intrare la medicină. N-am avut niciun 10. Cea mai mare medie a fost 9,60 - 9,80", spune rectorul.

„Bacul a triat candidaţii"

Chiar dacă nu au înregistrat nici ele note de 10, şi alte specializări căutate se laudă cu medii ridicate de intrare. Specializarea Limbi moderne aplicate din cadrul Facultăţii de limbi şi literaturi străine a Universităţii Bucureşti a înregistrat peste 70 de candidaţi pe un loc la buget. Notele au fost pe măsură: 9,97 cea mai mare şi 9,94 ultima medie pentru un loc finanţat de stat. Specializări precum Studii americane, Inginerie medicală, Relaţii economice internaţionale au fost aproape de a avea candidaţi cu nota maximă. Cei mai buni absolvenţi au intrat la aceste specializări cu nota 9,99, potrivit rezultatelor afişate înainte de confirmarea locurilor. De asemenea, odată ce a renunţat la examenul de admitere, Academia de Studii Economice s-a lăudat cu un record de candidaţi. Nu doar că s-au ocupat toate locurile, atât cele de la buget, cât şi cele cu taxă încă din prima sesiune, dar universitatea a mai şi suplimentat locurile cu aproape 500.

Conf.univ.dr. Florina Mohanu, şefa Direcţiei de Comunicare de la ASE, arată că examenul de Bacalaureat de anul acesta a avut o importanţă foarte mare în trierea candidaţilor. În opinia sa, examenul, care s-a dovedit a fi foarte serios, a departajat candidaţii. „A fost foarte bine că am avut un Bac exigent. S-au triat elitele. Au venit copii cu note foarte mari. După primul semestru vom face încă o departajare pe locurile de buget şi taxă", explică Florina Mohanu.

"Am ales această facultate pentru că şcoala de medicină din România este foarte bună. Am avut ocazia să cunosc medici care au studiat aici şi sunt foarte apreciaţi acolo unde trăiesc.''
Alexandru Meseşan student

"Sunt mulţumit că anul acesta au fost mai mulţi candidaţi pe loc, că am avut mai mulţi olimpici decât anul trecut, 31 de olimpici în 2011.''
Prof. univ. dr. Florian Popa rector UMF

Locuri libere pentru a doua sesiune

Nu toate facultăţile au fost la fel de norocoase. Potrivit informaţiilor oferite de Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Fizică e în acest an codaşa admiterii. Aici, mai mult de jumătate de locuri nu s-au ocupat după prima sesiune de admitere, chiar nu s-a dat examen, a fost doar concurs de dosare.

image

Facultăţile organizează o nouă admitere în septembrie   Foto: f.c.

Studii gratuite pentru la toamnă

Şi facultăţile teologice trebuie să organizeze încă o admitere în septembrie, după ce nu au reuşit să adune suficienţi candidaţi în prima sesiune. Locuri subvenţionate la stat, la cele mai căutate specializări, se mai găsesc într-unele din universităţile din provincie, precum Politehnica din Timişoara, unde mai sunt zeci de locuri libere. La Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj, cele mai multe locuri gratuite după admiterea de vară au rămas la „Ecologie şi protecţia mediului", din cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie.

image

Aici au fost admişi doar 28 de candidaţi, deşi au fost scoase la concurs 40 de locuri bugetate şi 20 în regim cu taxă. Facultăţile de Fizică sau Ingineria materialelor nu au avut nici ele prea mult succes în sesiunea de vară, rămânând cu locuri libere pentru septembrie. De asemenea, Politehnica Bucureşti a anunţat că perioada de înscrieri pentru admitere se prelungeşte până la 16 septembrie. Universitatea va primi absolvenţii pe bază de concurs în funcţie de notele din liceu şi de la Bac, indiferent de facultate.

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite