Locurile cu taxă la stat, ameninţate cu dispariţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa are o medie  de  16 studenţi la un profesor
Europa are o medie de 16 studenţi la un profesor

Un  proiect de lege prin care sunt eliminate locurile cu taxă la facultăţile de stat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa deputatului PDL Cătălin Croitoru urmează să fie dezbătută şi la Senat, Camera Superioară a Parlamentului fiind decizională în acest caz.

Iniţiativa legislativă este semnată de doi parlamentari PDL: deputatul Cătălin Croitoriu şi senatorul Petru Filip. Premisa de la care pornesc cei doi este că învăţământul superior de stat este gratuit, ceea ce ar însemna că universităţile publice nu ar trebui să poată scoate la concurs şi locuri cu taxă. Expunerea de motive semnată de către cei doi politicieni arată că „actualele reglementări ale legii" pot afecta negativ universităţile particulare şi confesionale. Dacă nu se asigură o autonomie organizatorică acestor universităţi, acestea sunt sortite să dispară".

Proiectul de lege iniţiat de ei mai prevede că raportul dintre numărul studenţilor şcolarizaţi într-o promoţie, la un program de studiu, şi cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1. În prezent, potrivit statisticilor oficiale, acest raport este de 28,4 studenţi la un cadru didactic universitar, acest raport fiind, potrivit unei analize a Fundaţiei „Dinu Patriciu", cel mai mare din toată Uniunea Europeană. Astfel, la nivel european, media este de 16 studenţi la un profesor, în timp ce în SUA raportul este de 15.1 la 1.

„Stupoare" la Universitatea Bucureşti

Una dintre cele mai importante universităţi din România, Universitatea Bucureşti, reacţionează vehement la propunerea de desfiinţare a locurilor cu taxă. Instituţia afirmă, într-un comunicat, „că a aflat cu stupoare şi îngrijorare" că proiectul parlamentarilor Petru Filip şi Cătălin Croitoru a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Documentul mai arată că o astfel de lege ar modifica fundamental  Legea educaţiei, care, tocmai, „nu face diferenţe între universităţile publice şi cele private, în spiritul învăţămîntului superior din ţările Uniunii Europene". Propunerea ar încălca şi dreptul la liberă alegere: „opţiunea liberă a studenţilor" care decid să meargă la locurile cu taxă de la stat, şi nu la facultăţi private „este anulată, iar ei sunt dirijaţi artificial spre alte instituţii." Oficialii Universităţii Bucureşti mai susţin şi că, de fapt, facultăţile publice ar fi mai atractive prin calitatea actului educaţional, iar acesta ar fi motivul pentru care „deşi practică taxe mai mari, ele atrag totuşi un număr mare de candidaţi".

În plus, angajatorii ar fi manifestat în ultimii ani „preferinţe constante pentru instituţiile publice cu tradiţie." Ultimul argument prezentat în comunicatul publicat pe site-ul unibuc.ro este de ordin juridic: „Curtea Constituţională s-a pronunţat deja asupra acestei chestiuni, respingînd excepţia de neconstituţionalitate a învăţămîntului public cu taxă". Sindicatele „se aşteptau" Liderii sindicatului profesorilor universitari „Alma Mater" au reclamat încă de la jumătatea lunii mai că parlamentari ai PDL intenţionează modificarea  noii Legi a educatiei. „Analiza acestor modificări introduce discriminări flagrante între sistemul de învăţământ universitar de stat şi cel privat", afirma liderul sindical Anton Hadâr.

Cătălin Croitoru şi Petru Filip, profesori la universităţi private

Potrivit declaraţiilor de avere afişate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, ambii iniţiatori ai legii prin care ar urma să fie desfiinţate locurile cu taxă de la universităţile de stat sunt ei înşişi cadre didactice ale unor universităţi private. Astfel, Cătălin Croitoru este lector universitar în cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir".

În această calitate, el a încasat în urmă cu doi ani un venit total de aproape 20.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro). La rândul său, senatorul Petru Filip, cel de-al doilea initiator al propunerii legislative, este, potrivit declaraţiei de avere completate în noiembrie 2010, şi profesor al Universităţii Oradea, dar şi al unei instituţii de învăţământ superior particulare „Agora Oradea". În această ultimă calitate, el a încasat, în decursul anului 2009, venituri totale în valoare de 8.500 de lei (aproximativ 2.000 de euro).

Cât de benefică pentru învăţământul românesc este eliminarea taxelor din universităţile publice?

Spune si tu
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite