Locuri libere la licenţă, aglomeraţie la master

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultăţile vor începe anul universitar cu mai puţini studenţi decât şi-au planificat. Universităţile au tras linie după cele două admiteri de anul acesta. Bilanţul nu este deloc unul fericit în comparaţie cu anii trecuţi.

Chiar dacă proaspeţii studenţi mai au încă timp să-şi confirme locurile obţinute în urma admiterii din septembrie, reprezentanţii universităţilor sunt îngrijoraţi că vor rămână cu locuri libere şi după a doua sesiune. Academia de Studii Europene a rămas cu locuri libere şi după a doua sesiune de admitere. Este primul an în care universitatea nu a reuşit să atragă destui candidaţi.„Toate locurile finanţate de la buget, la programele de licenţă şi de masterat, au fost ocupate încă din sesiunea de admitere din iulie. Locurile cu taxă, rămase neocupate au fost scoase la concurs în septembrie. Unele dintre acestea au rămas neocupate şi după sesiunea din septembrie", arată Răzvan Zaharia, cancelarul ASE. Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Ion Gh. Roşca, admite că anul acesta a supraevaluat nevoia de şcolarizare. „Anul viitor, cu siguranţă nu vom mai scoate atât de multe locuri la concurs. Probabil vor fi cu 600 de locuri mai puţine faţă de 2010", arată rectorul Academiei.

Criza sperie studenţii

Şi Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu a avut probleme cu ocuparea locurilor la nivelul de licenţa. Cele de la buget au fost adjudecate, însă locurile cu taxă au rămas libere chiar şi după a doua încercare. "Comparativ cu anul trecut, numărul studenţilor în primul an de studiu este cu 10% mai mic. Locuri au mai rămas şi după sesiunea de admitere din septembrie, însă numai în regim cu taxă", spun şi reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara.

Cele mai afectate specializări în urma numărului scăzut de candidaţi sunt cele de Chimie, Matematică şi Istorie. Pe de altă parte au avut de câştigat Dreptul, Literele, Geografia şi Sociologia. Pentru numărul scăzut de candidaţi, universităţile dau vina pe criza financiară, pe demografie, dar şi pe rezultatele dezastroase ale examenului de Bacalaureat din acest an.

Masterul câştigă teren

Dacă ciclul de licenţă nu prea a avut succes anul acesta, programele de master au fost la mare căutare. „Se poate remarca o tendinţă de creştere a numărului de candidaţi la ciclurile de studii masterale şi de doctorat", spun reprezentanţii Universităţii Bucureşti, care susţin aceeaşi teorie pe care o prezintă şi ceilalţi rectori. Pentru anul viitor universităţile au hotărat la unison: vor reduce numărul de locuri la licenţă şi vor îl vor creşte la programele de masterat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite