Lăstunul care circulă pe o şosea virtuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Laurenţiu Manea prezintă simulatorul auto
Profesorul Laurenţiu Manea prezintă simulatorul auto

Studenţii de la Facultatea de Autovehicule Rutiere din Constanţa conduc pe simulator. Anul şi prototipul. Aşa se poate caracteriza activitatea Specializării Autovehicule Rutiere a Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.

An de an, studenţii de aici, ajutaţi de profesorul Laurenţiu Manea, au venit cu noi proiecte care ar putea revoluţiona industria automobilistică. După 10 ani de la înfiinţare, studenţii de la Autovehicule Rutiere au o nouă descoperire: proiectul „Simulatorul de Conducere".

Joc video pentru studenţi

Este vorba despre un vehicul marca Lăstun, ce rulează pe o şosea virtuală. Autoturismul a fost recondiţionat în perioada 2001 - 2002 de către studenţi în cadrul unui concurs, în momentul în care s-a închis uzina care îl producea. De atunci a rămas în laboratorul instituţiei de învăţământ superior din Constanţa. „Este un vehicul real, care funcţionează pe o şosea virtuală.

Este vorba de două role, realizate dintr-un material special, care imită şoseaua, iar în loc de volan este montat un sistem special, conectat la un calculator şi care seamănă cu un joc video", explică profesorul Manea. În funcţie de drum, vehiculul îşi schimbă poziţia: se înclină spre dreapta sau stânga la viraje şi chiar se ridică de spate sau de bord la urcarea sau coborârea pantelor. Proiectul a fost realizat exclusiv din contribuţii ale studenţilor.

Cum arată şoseaua virtuală

image

Cu un minimum de investiţie, simulatorul ar putea fi de un real ajutor şcolilor de şoferi sau universităţilor, pentru pregătirea elevilor şi studenţilor, înainte de a ieşi în trafic, dar li pentru studierea psihologiei şoferilor din România.  „Studenţii pot învăţa să conducă într-un mediu sigur înainte de a ieşi cu maşinile pe străzi", argumentează profesorul Manea. Pe viitor se încearcă o colaborare cu Facultatea de Psihologie pentru amplasarea de aparatură performantă care să testeze şi să analizeze viteza de reacţie a viitorilor conducători auto. La proiectul „Simulatorul de Conducere" au participat mai multe generaţii de studenţi.

Proiect realizat în 10 ani

De 10 ani, lucrarea de licenţă a fiecărui student cuprinde şi contribuţia pe care şi-a adus-o la acest proiect. „Studentul poate să ia contact cu maşina înainte de a ieşi pe străzi. Trebuie să înveţe corect comenzile, să-şi formeze anumite reacţii", spune Adriano Savioli, fost student al Facultăţii de Autovehicule Rutiere, implicat în elaborarea proiectului din 1997.

Studenţii Facultăţii de Autovehicule Rutiere sunt autorii mai multor prototipuri, care au fost prezentate la timpul lor. La începutul lunii iunie, studenţii au finalizat un proiect, care poartă denumirea „Z-AR". Nu este altceva decât un autovehicul care are pe puntea din faţă motoare de Dacie. Are însă motorul modificat pentru a putea funcţiona cu aer îmbogăţit cu ozon.  Arderile sunt astfel îmbunătăţite, iar poluarea scade semnificativ. Puntea din spate a Daciei este înlocuită cu motoare de Aro 10, cu motor de stivuitor electric, astfel încât să aibă tracţiune electrică, cu o autonomie de 50 de kilometri. Echipa care a lucrat la proiect în acest an a mai adăugat ceva: un ambreiaj electromagnetic şi un mecanism ce permite recuperarea energiei în baterii în momentul frânării.

La ce alte proiecte au mai lucrat generaţiile de studenţi de la Facultatea Autovehicule Rutiere? Maşina care merge pe şinele de tren - „Tren D", cea care merge pe apă - „Nemo", sau „Trio" - concept de autoturism urban. „În fiecare an, împreună cu studenţii, am reuşit să scoatem câte un prototip de vehicul, menit să ne îmbunătăţească viaţa", spune profesorul Laurenţiu Manea.

"Este un vehicul real: e vorba de două role, realizate dintr-un material special, care imită şoseaua.''
Laurenţiu Manea profesor

" Studentul poate să ia contact cu maşina înainte de a ieşi pe străzi. Trebuie să-şi formeze anumite reacţii.''
Adriano Savioli  fost student

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite