Inovaţie ştiinţifică inspirată din filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi studenţi români au inventat un dispozitiv performant, folosind o idee din pelicula „Italian Job“; invenţia i-a dus în finala Innovact Awards 2011. Proiectul celor doi tineri propune o tehnologie nouă şi un aparat pentru perforarea materialelor metalice, care se bazează pe o compoziţie pirotehnică: thermita.

Andrei Petre şi Andrei Mihalache sunt studenţi în ultimul an la Universitatea „Transilvania" din Braşov: primul la Facultatea de Inginerie Tehnologică, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini în limba franceză, iar cel de al doilea la Facultatea de Design de produs şi mediu.

Studenţii vor participa la cea de a 15-a ediţie a Forumului european al start-up-urilor INNOVACT, care va avea loc la Reims (Franţa), peste o săptămână. Câştigătorii vor primi ajutor financiar şi recomandări de la experţi pentru a-şi pune în aplicare proiectul.

Cum arată invenţia voastră şi la ce va putea fi utilizată?  

Andrei Petre: Proiectul propus vizează realizarea unui sistem de prehensiune pentru găurire, montat pe un robot industrial. Scopul este de a perfora metale dure, spre exemplu, Titan sau Wolfram, precum şi perforarea rapidă a metalelor moi de tipul alamei, aluminiului, cuprului,  pentru orice diametru cuprins între 1 mm şi 200 mm.

Odată ajunsă în încărcătorul de pastile (thermit), în spaţiul de aprindere cu arc electric, substanţa este aprinsă şi este eliberată să curgă către următoarea încăpere, prin îndepărtarea sistemului automat de blocare al pastilelor. Ajunsă în următoarea încăpere, cu forma schimbată din solid în lichid, pastila topeşte metalul dorit pentru perforare.

La câteva secunde în urmă, motorul acţionează o sculă de aşchiere de formă tubulară, având cuţite de tăiere la capătul unde se realiza perforarea pentru a se realiza un canal. Acesta permite crearea spaţiului închis pentru a proteja restul semifabricatului de arderea violentă a thermitului.

Sistemul de prehensiune pentru găurire, montat pe un robot industrial

image

Andrei Mihalache: Potenţialii beneficiari se găsesc în industria aeronautică şi alte industrii ce utilizează metale cu durităţi mari şi greu de prelucrat prin metode convenţionale; firme producătoare de scule aşchietoare sau de dispozitive şi sisteme de prehensiune.

Cum v-a venit ideea? Vă gândeaţi de mult să participaţi la concurs?

Andrei Petre: Ideea a plecat de la vizualizarea filmului „Italian Job" în urmă cu patru ani când am văzut scena cu seiful care trecea prin podea de la un etaj superior până în subsol. Am spus: „De ce să detonăm etajele când putem perfora seiful cu ajutorul thermitului?". După care am construit un concept de dispozitiv. Am aflat de concurs anul acesta şi ne-am gândit să aplicăm în vederea obţinerii fondurilor pentru materializarea proiectului, proiect care a fost dezvoltat la nivel de concept acum patru ani şi „fructificat" în prezent.

În facultate aţi învăţat să creaţi produse noi?

Andrei Mihalache: În cazuri particulare se ajunge la cercetarea şi dezbaterea până la nivel de inovaţie, iar materiile studiate în cursurile de licenţă nu ne sporesc creativitatea.

Vă multumeşte sistemul educaţional din România, în ceea ce priveşte cercetarea din domeniul vostru?

Andrei Petre: Fără investiţii în domeniul cercetării, lipsesc echipamentele necesare de studiu şi calcul,  aşa că răspunsul nostru, al amândurora, este nu.

Aţi vrea să vă continuaţi studiile în altă ţară?

Andrei Petre: Împărtăşim aceeaşi opinie ca şi principiu, rezultând că amândoi dorim studii în altă ţară, pentru a cunoaşte nivelul educaţional, făcând comparaţii şi schimbând experienţe, dar nu pentru a lucra şi dezvolta idei noi în afara României. Aş dori să studiez în SUA,  în cadrul Universităţii din Washington, Specializarea Inginerie Medicală şi Biotehnology.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite