Experiment de trai cu salariul minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Muntean (stânga), Robert Kovacs, Sorin Parpucea şi Bogdan Cardoş
Andrei Muntean (stânga), Robert Kovacs, Sorin Parpucea şi Bogdan Cardoş

Patru studenţi clujeni au demarat un experiment neobişnuit: ei vor trăi, timp de o lună, cu nu mai mult de 461 de lei. Tinerii își permit să dea pe mâncare doar 7,5 lei pe zi. Cei patru tineri au constatat repede că sunt nevoiţi să renunţe la multe lucruri, inclusiv la mâncare.

Cum faci să-ţi ajungă 461 de lei - salariul minim net pe economie -  timp de 30 de zile? Patru studenţi clujeni Andrei Muntean (22 de ani), Robert Kovacs (24 de ani), Sorin Parpucea (25 de ani) şi Bogdan Cardoş (25 de ani) au început de câteva zile să experimenteze pe propria piele răspunsul la această întrebare.

„Seara folosesc de multe ori tehnica «ţi-e foame, dormi»", ne-a dezvăluit Bogdan unul dintre secretele lui. Renunţarea la dulciuri, la ieşirile în oraş şi la „delicatesele" de tip pizza sau a mâncării fast-food a fost unul dintre primii paşi. Andrei a ajuns chiar la faza în care un covrig de un leu era considerat un festin culinar.

„Am trecut pe lângă mai multe covrigării. La două dintre ele am rezistat, dar la a treia nu m-am putut abţine şi mi-am cumpărat un covrig pe care am dat 1 leu. A fost atât de bun!", povesteşte cu zâmbetul pe buze studentul.

Pizza, numai pe YouTube

Calculul pe care şi l-au făcut nu e complicat. Jumătate din cei 15 lei, cât le revine pe zi din 461 de lei, se duce pe cheltuielile de întreţinere - apă, curent, gaz (studenţii nu au alocat şi bani pentru chirie). Rămân deci 7,5 lei pentru mâncare şi ieşiri în oraş. Ce pot cumpăra de banii aceştia: doi-trei cremvuşti, un ou şi o pâine pe zi reprezintă unul dintre meniurile de criză. Bugetul săptămânal permite un pachet de ţigări la două-trei zile şi cel mult o bere pe săptămână.

„Mi-am făcut o poză la frigider înainte să mă duc la cumpărături. Cam aşa arăta el: un castravete, o urmă de cârnat şi o dărabă de slănină, nişte muştar, o smântână stricată, o cutie de margarină şi aproape un borcan de gem. După părerea mea, aşa arată un frigider de 461 de lei la început de lună", consideră Robert Kovacs.

Pentru a umple frigiderul a cheltuit aproape 50 de lei. Trei zile mai târziu, tânărul începea să devină irascibil, deşi e o persoană calmă şi cu spiritul umorului. „Încep şi eu să fiu frustrat şi irascibil din cauză că nu am mâncare destulă. Azi am mâncat 3/4 dintr-un pateu şi 3 cremvurşti. Ce poftă mi s-a făcut de o pizza când am văzut pe Youtube pe cineva mâncând (pizza e mâncarea mea favorită), am crezut că înnebunesc, ploua în gura mea", a adăugat acesta.

Emoţii la casierie

În a doua zi a experimentului, Andrei Muntean povestea că a trecut pe lângă multe tonete la care se vindeau gogoşi sau produse de patiserie, însă a fost nevoit să se abţină. „Nu vreau să vă spun cum mirosea şi ce greu mi‑a fost să mă obişnuiesc cu gândul că nu îmi mai permit să cheltuiesc bani pe tot ceea ce văd", a spus el.

La numai trei zile după cumpărături a rămas şi el deja fără mâncare. „La casă m-am simţit groaznic şi aveam inima cât un purice la fiecare piuit al produselor pentru că voiam să mă încadrez în buget. Acum îi înţeleg şi eu pe cei care îşi calculează banii înainte de a pleca la cumpărături", şi-a amintit tânărul. Andrei Muntean iese iarăşi în prim-plan:

„Colegul meu de cămin mi-a spus că dacă voi da cu mopul îmi va da o bucată de salam, iar dacă spăl vasele voi primi un leu", se amuza el la începutul studiului. În a treia zi a experimentului, a avut noroc. „În timp ce eu mâncam din puţinul pe care îl avem, colegul meu de cameră şi-a făcut o omletă din cinci ouă cu ceva cârnat şi brânză şi m-a întrebat dacă nu vreau şi eu jumătate în schimbul spălatului vaselor. Am acceptat", a mai povestit el.

Pufuleţi la prânz

În primele zile, Andrei Muntean s-a confruntat cu o problemă destul de gravă: şi-a astâmpărat foamea cu pufuleţi, iar a doua zi s-a dus la culcare cu burta goală. Era la petrecerea unei colege. „La un moment dat, când chiar nu am mai rezistat, am plecat spre cămin şi am aplicat metoda «Ţi-e foame? Dormi!»", a povestit Andrei.

Bogdan Cardoş a trecut deja de prima săptămână şi spune că a mâncat mult mai puţin decât o făcea înainte. „Eu circul mult cu bicicleta, iar seara sunt extenuat. Înainte mâncam de cinci ori pe zi, acum mănânc de trei ori pe zi şi mai puţin", ne-a povestit tânărul.

"Eu circul mult cu bicicleta, iar seara sunt extenuat. Înainte mâncam de cinci ori pe zi, acum mănânc de trei ori pe zi şi mai puţin."
Bogdan Cardoş
student

Exemplu pentru anul sărăciei


Proiectul este intitulat „600" (valoarea în lei a salariului minim brut) şi îşi propune să identifice nevoile persoanelor care trăiesc în aceste condiţii. Cei patru protagonişti Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, şi doctorand la UTCN, alături de Sorin Parpucea, doctorand la UTCN, Andrei Muntean, student în anul IV la Farmacie, şi Robert Kovacs, student în anul IV la UTCN, vor să realizeze o radiografie a calităţii vieţii cetăţenilor din România ce trăiesc pe baza salariului minim pe economie de 600 de lei brut (461 lei net), în contextul Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi a Excluziunii Sociale.

„Proiectul îşi propune să identifice nevoile persoanelor care trăiesc în aceste condiţii şi să construiască ulterior proiecte ce vin în ajutorul acestora", a  spus Bogdan Cardoş.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite