Dau la Medicină ca să lucreze în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi studenţi la Medicină se gândesc să plece în Occident după terminarea studiilor, speriaţi de salariile mici din ţară. Fac şcoala în România, dar se gândesc serios să profeseze în străinătate. Viitorii medici vor să stea cu stetoscopul la gât în condiţii decente, pe un salariu pe măsura pregătirii lor.

Gabriela Olteanu şi Alexandra Morărescu sunt studente la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. Gabriela s-a hotărât să meargă la Medicină în liceu.

„Nu mi-a plăcut matematica niciodată, aşa că am luat-o pe această cale", a spus ea. Colega ei, Alexandra, a urmat Liceul Sanitar. Deşi voia să se axeze pe limbi străine, avea o prietenă ai cărei părinţi erau medici şi care au influenţat-o foarte mult în luarea deciziei. „Ei m-au făcut să realizez că Medicina este cea mai bună opţiune pentru mine şi că aşa îi pot ajuta pe cei din jurul meu", a adăugat fata. Deşi îşi iubesc meseria, tinerele nu se văd profesând în ţară.

Pentru că salariile pentru un medic rezident sunt extrem de mici în România, fetele vor să plece să muncească după absolvire în străinătate. „Să lucrezi ca rezident pe un salariu de 800 de lei e bătaie de joc", se plâng ele.

Condiţii jalnice

Studenţii sunt speriaţi şi de starea spitalelor din ţară şi de dotările din unităţile medicale. Viitorii medici se gândesc serios să emigreze în alte ţări din Europa, unde, spun ei, medicii sunt respectaţi şi lucrează în condiţii decente.

„Am ales cariera de doctor pentru că este o tradiţie în familie. Deşi mai am doi ani de facultate, mă gândesc încă de acum la ceea ce voi alege în viitor. Îmi doresc să lucrez în endocrinologie, dar condiţiile din spitalele din România lasă de dorit", spune Dorin Tarţa, student în anul IV la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş. Tânărul susţine că ar vrea să profeseze în Germania sau Anglia, întrucât spitalele din aceste ţări sunt dotate cu echipamente medicale performante.

„În afara ţării, medicii sunt respectaţi şi au o anumită poziţie în societate", mai spune Dorin. „Noi facem medicină ca în urmă cu 100 de ani. Nu avem aparatură modernă şi nici condiţii pentru a face performanţă", se plânge şi Elena U., studentă la Facultatea de Farmacie.

Salarii mici

Studenţii refuză să lucreze după absolvirea facultăţii în spitalele româneşti şi din cauza salariilor mici. „Mă gândesc serios la posibilitatea de a emigra după terminarea facultăţii. Condiţiile de muncă în spitale şi clinici sunt jalnice, iar statul nu oferă nicio garanţie pentru un trai mai bun. Salariile acordate medicilor în străinătate sunt mult mai mari", declară Geanina Şopterean, studentă în anul IV la UMF.

E la fel peste tot

Studenţii medicinişti din Timişoara sunt puşi în faţa faptului de a nu şti exact ce îi aşteaptă după absolvire. "Dacă îţi place ce faci merită efortul. Dacă te gândeşti din prima la bani, nu are niciun rost. Fără pile, cunoştinţe sau rude printre medicii cunoscuţi, este foarte greu", afirmă Bogdan Udrea, student în anul V la Timişoara. El este frustrat pentru că a învăţat foarte mult, în timp ce mulţi dintre colegii lui au trecut examenele pe alte criterii.

Andrada Pantâru este studentă în anul II şi vrea să termine facultatea pentru a putea prinde un loc de muncă în străinătate. "Merită să faci medicina dacă vrei să mergi dincolo. Iar eu vreau să plec. Nu mă văd lucrând pe salarii atât de mici. Efortul e mare la facultate, sunt materii grele. Ştiu că e dificil să intri în sistem, depinde de nota de la rezidenţiat şi pilele pe care le ai", concluzionează dezamăgită tânăra. ; Au mai colaborat Mirabela Panfil, Amalia Matei, Alina Busuioc şi Ştefan Both

Viitorii medici învaţă 12 ani pentru o leafă de mizerie

Criza prelungită, perioada lungă de şcolarizare, cheltuielile mari pentru cursuri şi cărţi de specialitate sunt doar câteva dintre problemele de care tinerii studenţi la medicină se lovesc în fiecare an de studiu. „Pentru cei care vor o meserie bănoasă după ce termină facultatea, nu se merită să-şi bată capul 6 ani de facultate, şi apoi 3-6 ani la rezidenţiat", a afirmat Ionuţ Tudorancea, student în anul III la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi.

Spuneţi-ne părerea dumneavoastră despre studenţii la facultăţile de medicină din România la scoala@adevarul.ro sau la adresa: strada Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite