Clanurile din universităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile sunt gratuite
Cursurile sunt gratuite

Nepotismele din centrele universitare ar putea fi interzise prin noua lege a educaţiei. Profesorii nu vor mai avea voie să ocupe niciun post de conducere într-o universitate dacă au rude sau afini până la gradul al doilea în aceeaşi instituţie.

Noul proiect al legii educaţiei îşi propune să pună punct nepotismelor din universităţi şi interzice „ocuparea oricărui post de conducere de către afini şi rudele până la gradul II, inclusiv". În concret, nu vom mai întâlni în aceeaşi universitate, în funcţiile înalte, părinţi şi copii, bunici şi nepoţi, fraţi, cumnaţi etc.

Chiar dacă soţii şi soţiile au fost omise din proiect, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, dă asigurări că viitoarea lege se va referi şi la această categorie. „Verificăm dacă există această omisiune şi o vom corecta. Noi ne-am gândit că legea include şi soţul cu soţia", a precizat ministrul, pentru „Adevărul".

Clanuri în 95% din universităţi

Noul proiect de lege riscă să-i neliniştească pe Andrei Marga, fostul ministru al Educaţiei, şi pe soţia acestuia, Delia Marga, care lucrează în acelaşi loc la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj- Napoca, în posturi de conducere. În aceeaşi situaţie se află şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Cătălin Baba. Acesta a fost acuzat de nepotism după ce a încercat să-şi promoveze soţia şi cumnatul în cadrul universităţii al cărei decan este.

Tot în Cluj-Napoca, la Universitatea Tehnică, prorectorul Mircea Petrina este coleg de muncă cu fiul său, Bogdan Petrina. La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, nu mai puţin de patru cupluri căsătorite ocupă funcţii de conducere, în frunte cu prorectorul Sevastiţa Muste şi soţul său, Aurel Muste. Situaţii similare se întâlnesc în 95% din universităţile din ţară, potrivit raportului realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate.

Rude la nivel superior

La Universitatea Agronomică din Iaşi, 25% din profesori sunt înrudiţi. Astfel, numai la Facultatea de Medicină Veterinară, o treime dintre cadrele didactice sunt rude apropiate, arată un raport întocmit în 2009 de Coaliţia pentru Universităţi Curate. Mai exact, 16 dintre cei 45 de profesori sunt soţi, soţii, taţi şi fii. Tonul l-a dat chiar fostul decan al facultăţii, Mihai Carp-Cărare, în prezent şef la Catedra de Producţii Animaliere. Acesta este tatăl lui Cătălin Carp-Cărare, şef de lucrări la aceeaşi catedră.

Un alt exemplu este dat de profesorul universitar Ion Turculeanu, şef de catedră la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova, care este coleg cu fiica sa, Andreea Turculeanu. Aceasta ocupă din anul 2006 funcţia de preparator universitar. Tatăl şi fiica sunt colegi şi în Baroul Dolj, din 2005. Nepotismul universitar începe de la vârful ierarhic şi în Timişoara, la Universitatea de Medicină, unde rectorul Ştefan Drăgulescu i-a găsit şi fiicei sale un loc în instituţia pe care o conduce. La Facultatea de Medicină din Constanţa, fostul prorector Florea Voinea îi avea ca subalterni pe fiica sa, Andra Suceveanu, ginerele Adrian Paul Suceveanu, nora Claudia Voinea şi fiul Felix.

21 de familii, în Academia de studii economice

Nici Capitala nu se lasă mai prejos la capitolul nepotisme universitare. La Academia de Studii Economice (ASE) există 21 de familii universitare în care, cel puţin unul dintre soţi deţine un post important. Două cupluri soţ-soţie din cadrul Academiei de Studii Economice au simultan funcţii de conducere. Astfel, Doru Alexandru Pleşea este prodecan la Facultatea de Comerţ din ASE, iar soţia sa, Elena Simona Pleşea, este consilier juridic în funcţie de conducere.

Familia care a cucerit Stomatologia

Rude ale profesorilor aflaţi la conducere în Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Iaşi au avut un loc asigurat la o catedră. Este şi cazul doctorului Constantin Fătu, fost profesor universitar, cancelar al Facultăţii de Medicină Stomatologică şi membru al Senatului. Fiul, nora şi fiica lucrează la Facultatea de Medicină Dentară, încă de pe vremea când Fătu senior avea funcţii de conducere. (Au mai colaborat: Andreea Ofiţeru, Alexandra Butnaru, Mirabela Panfil, Cornel Ungureanu, Elena Ungureanu, Olivia Tulbure)

Ce vor studenţii de la Legea educaţiei

- Prelungirea cu minimum două săptămâni a perioadei de dezbatere publică alocate noului proiect, pentru a se putea afla viziunea societăţii implicate activ.
- Să participe şi să fie reprezentaţi în toate procesele decizionale cu un procent de minimum 25% şi în toate consiliile şi comisiile de universitate.
- Să fie creat un oficiu naţional de combatere a corupţiei şi abuzurilor în educaţie.
- Subvenţii indexate anual cu inflaţia pentru cămine şi cantine.
- Căminele să devină unităţi non profit, şi nu afaceri ale universităţilor.
- Să evalueze prestaţia cadrelor didactice, iar rezultatele să fie informaţii publice şi să aibă o pondere de minimum 25% în evaluarea finală a cadrelor didactice.
- Să reglementeze statutul şi drepturile etnicilor români din străinătate, în special ale celor din Republica Moldova şi din Ucraina.
- Să beneficieze de servicii medicale, de consiliere şi de orientare profesională gratuite.
- Să fie definit clar învăţământul la distanţă cu frecvenţă redusă, fără frecvenţă, seral, şi introducerea formei on line.
- Regulamentele cu privire la activitatea studenţilor, a programelor de studii şi a examenelor finale să fie aprobate cu cel puţin şase luni înainte de sfârşitul anului universitar.
- Să se introducă în textul legii că studenţii au dreptul să conteste în instanţă rezultatele examinărilor, aceasta fiind o prerogativă constituţională.
- Contractele de studiu să nu se modifice în timpul anului universitar, pentru a se evita creşterea taxelor după începerea acestuia.
- Să-şi poată folosi o treime dintre creditele aferente unui program de studiu pentru a contracta materii opţionale, liber alese, din universitate.

Andrei marga

Andrei Marga (foto), fostul ministru al Educaţiei, şi soţia acestuia, Delia Marga, sunt colegi la Universitatea „Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj - Napoca.

În timp ce Andrei Marga este rector din 1993, cu o pauză de şapte ani, perioadă în care a fost ministru al Educaţiei şi preşedinte al Colegiului Academic, soţia sa conduce Centrul Lingua. Acesta este un departament de Limbi

Moderne şi Comunicare în Afaceri care funcţionează sub umbrela unei facultăţi, din cadrul UBB.

Ştefan Drăgulescu

Rectorul Ştefan Drăgulescu (foto) conduce Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara de 18 ani.

De-a lungul mandatului său a avut grijă să-şi ţină aproape membrii familiei. Astfel, fiica sa, Denise Aurora Drăgulescu este asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină din Timişoara, chiar la catedra de Cardiologie. În plus, tatăl şi fiica sunt colegi şi la Institutul de Boli Cardiovasculare. Ştefan Drăgulescu este director medical.

Cătălin baba

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Cătălin Baba (foto), a fost numit şef al Cancelariei premierului Emil Boc. După desfiinţarea acestei instituţii, Baba a devenit secretar de stat.

În 2007, el a fost acuzat de conducerea UBB de nepotism pentru că a încercat să-şi promoveze soţia şi cumnatul în diferite funcţii. Asistentul de cercetare Răzvan Cherecheş, cumnatul lui Baba, a fost concediat pe motiv că studiile lui, Facultatea de Medicină, nu îl califică să predea Ştiinţe Politice.

viorel lefter

Viorel Lefter (foto) este prodecan la Academia de Studii Economice Bucureşti şi coleg cu soţia sa, Cornelia, profesoară în aceeaşi universitate.

Viorel Lefter a declarat că ASE nu agreează rudele care ocupă simultan posturi de conducere, dar s-a referit numai la funcţiile numite, şi nu alese. Drept urmare, Cornelia Lefter a refuzat o funcţie de conducere în cadrul ASE. Lefter a mai precizat că noua reglementare din legea educaţiei este o „discriminare".

pavel năstase

Pavel Năstase (foto) este prorector la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Din 1996 a ocupat postul de profesor universitar la Catedra de Informatică de Gestiune din ASE. De asemenea, este membru al Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România.

Soţia sa, Floarea Năstase, este profesor la Catedra de Informatică Economică a Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, tot în cadrul ASE.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite