Cercetată pentru mită, despăgubită cu 50.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Văduva, conferenţiar universitar la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu-Jiu, a obţinut despăgubiri pentru prejudiciu moral. Profesoara a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru luare de mită, dar a fost achitată de trei instanţe.

Tribunalul Gorj i-a acordat Marianei Văduva despăgubiri de 50.000 de lei, pentru că a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, iar apoi a fost achitată de instanţa de judecată. Femeia este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu.

Mariana Văduva a cerut daune după ce, în anul 2007, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Trei instanţe de judecată, ultima fiind Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au achitat-o pentru acuzaţia care i-a fost adusă. „Am dat în judecată statul român pentru că aşa este procedura. Sentinţa mă bucură pentru că este o recunoaştere a adevărului.

S-a arătat încă o dată că s-a făcut un abuz asupra mea şi că mi s-a adus un prejudiciu moral foarte mare. Este o victorie asupra abuzului şi nedreptăţii şi s-a văzut că nu am beneficiat de prezumţia de nevinovăţie, fiind incriminată de toată lumea. Am fost achitată de toate instanţele de judecată. Ceea ce am avut de demonstrat am demonstrat", a declarat Mariana Văduva.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Mariana Văduva este mulţumită de hotărârea instanţei de judecată, cu toate că solicitase despăgubiri de un milion de lei: „Este o reparaţie a ceea ce mi s-a întâmplat, a abuzului şi nedreptăţii la care am fost supusă. Am cerut despăgubiri de un milion de lei. Încă nu am primit banii, pentru că sentinţa trebuie să rămână definitivă şi, doar după aceea, poate fi investită cu titlu executoriu".

Reîncadrată la universitate

Mariana Văduva a fost pusă pe liber de la universitate în primăvara anului 2007, în urma anchetei procurorilor. Aceasta a câştigat tot în instanţa de judecată repunerea în funcţie.

„Am fost obligaţi de instanţă să o reîncadrăm şi să-i acordăm salariile pe care nu le-a primit", a precizat rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi", Adrian Gorun.

Cenuşa din sobă, luată ca probă

În februarie 2007, procurorii au organizat un flagrant pentru prinderea Marianei Văduva. Profesoara a fost reţinută pentru 24 de ore, iar apoi a fost eliberată din arest. Ancheta a început de la un autodenunţ depus de studentul Robert Tămuş. Acesta le-a declarat anchetatorilor că a strâns plicuri cu bani de la mai mulţi studenţi şi a mers la domiciliul profesoarei ca să-i înmâneze.

„Era în jur de 19,30-20.00, când au intrat mai mulţi oameni în casă, care, apoi s-au legitimiat şi au spus cine sunt. Au făcut o percheziţie şi nu au găsit nimic. Au plecat de la mine cu nişte cenuşă, despre care presupuneau că reprezintă banii. La expertiză nu s-a găsit nimic şi nu s-a putut preciza dacă sunt bani. Studentul a luat plicurile, dar el ştie ce a făcut cu ele că la noi nu s-a găsit nimic. Instanţele Tribunalului Gorj, Curţii de Apel Craiova şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie m-au găsit nevinovată şi m-au achitat pe inexistenţa faptei", povesteşte profesoara.

Oamenii legii au relatat că în timpul flagrantului, sora Marianei Văduva, şi ea cadru universitar, s-a opus pătrunderii poliţiştilor în locuinţă, blocând uşa, în timp ce profesoara ar fi aruncat plicurile în sobă.

"S-a arătat încă o dată că s-a făcut un abuz asupra mea şi că mi s-a adus un prejudiciu moral foarte mare."
Mariana Văduva
profesor universitar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite