Au afaceri profitabile încă din facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tineri au povestit cum şi-au început propria întreprindere chiar din băncile amfiteatrelor. Au început să facă afaceri fără aproape niciun ban şi au aşteptat profitul doi-trei ani mai târziu.

Marius Vetrici (30 de ani) s-a născut în Ucraina, într-o comunitate de români, a copilărit în Republica Moldova şi a studiat Cibernetica în România. Prima dată s-a angajat ca programator, iar în 2003 s-a hotărât să-şi facă propria afacere, investind toţi banii economisiţi. „Prima idee a fost un centru de copiere în căminul din Moxa. La început nu ştiam decât cum se bagă un xerox în priză şi am sfârşit prin a-l demonta şi repara", povesteşte Marius despre prima lui legătură cu lumea afacerilor. Business-ul nu a mers mai mult de şase luni: „Era să dau faliment, dar m-am oprit la timp", povesteşte Marius. Apoi, tânărul s-a gândit la o nouă afacere.

Cum era programator nu i-a fost greu să găsească cheia succesului - un soft de gestiune a afacerilor, un proiect care a reuşit să supravieţuiască crizei şi care există de opt ani. Marius îi sfătuieşte pe tinerii care vor să înceapă o afacere să economisească bani şi să găsească un mod original de implementare al ideii: „De multe ori ideea există, execuţia face diferenţa", explică Marius Vetrici.

 Marius Vetrici şi-a făcut prima afacere când avea 22 de ani



Mihaela Stroe are 34 de ani, este doctorand şi a creat prima revistă românească online dedicată domeniului nonverbal, „Nonverbal Magazine". „Mi-am deschis propria afacere în 2002, când aveam 25 de ani. Ideea mi-a venit după ce m-am întors de la masterul făcut în Italia şi mi-am propus să-mi creez propria companie de training şi consultanţă în comunicare (verbală şi nonverbală)", povesteşte Mihaela. A creat firma, apoi au început să vină primii clienţi, dar şi primele momente dificile „plecând de la fluctuaţii de cash flow, lipsa de oameni profesionişti cu care să lucrezi, mediul de business nu întotdeauna foarte prietenos". Profitul l-a aşteptat doi ani, iar cinci ani mai târziu s-a confruntat şi cu criza. Acum, Mihaela priveşe parcursul profesional ca pe unul ascendent.

Perseverenţă, echilibru, curaj

Mihaela îl încurajează pe tânărul care vrea să-şi înceapă propriul business. „Să-şi deschidă propria afacere dacă asta îşi doreşte. Să se arunce în apa uneori tulbure a lumii afacerilor, dar să nu aibă teamă; va ieşi întotdeauna mai puternic din orice situaţie" sunt sfaturile ei. „Poţi identifica o nişă de piaţă şi poţi merge pe ea, fiind primul", explică tânăra, adăugând că pentru a deveni antreprenor este musai să fii perseverent, echilibrat, să ai o doză de nebunie şi mult curaj.

image

Marius Alexa a devenit antreprenor la 24 de ani, iar doi ani mai târziu a fondat siteul finantare.ro. „Am început prima afacere aproape lipsit de resurse financiare în anul 2001. Am fost fascinat de potenţialul internetului şi de faptul că informaţiile despre finanţări nu se găseau aşa uşor, astfel încât mi-a venit ideea de a crea un site care să informeze oamenii întreprinzători cu privire la soluţiile de finanţare pe care le au, nu neapărat doar cele europene", povesteşte Marius Alexa. „Cele mai grele momente au fost cele din primii doi ani, în care a trebuit să investim tot timpul şi energia posibilă", adaugă Marius, iar primii bani au venit abia în al treilea an.

Nu vă speriaţi de eşecuri

„Sunt momente în care problemele par a te copleşi, în care nu mai ai soluţii, sau momente în care trebuie să iei decizii dificile, iar în acel moment o persoană cu experienţă, de încredere, te poate ajuta", spune Marius. După succesul paginii sale de internet, el a aplicat reţeta şi pentru alte afaceri online, reuşind să dezvolte o reţea de portaluri cu milioane de vizitatori. Pentru începutul unei afaceri, Marius spune că sunt suficiente două ingrediente: iniţiativa şi buna organizare, la care se adaugă un strop de inovare.

"De multe ori ideea există, execuţia face diferenţa.''
Marius Vetrici antreprenor

"Să se arunce în apa uneori tulbure a lumii afacerilor, dar să nu aibă teamă; va ieşi întotdeauna mai puternic din orice situaţie.''
Mihaela Stroe antreprenor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite