Atenţie ce alegi: unele facultăţi te scot șomer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specializările  care oferă multe locuri nu aduc neapărat studenţilor şi şanse reale pentru viitor, când vine vorba de angajare. Liceenii trebuie să iaîn calcul şi cât de repede îşi găsesc un job după ce termină facultatea pe care o aleg acum.

La Universitatea din Bucureşti, concurenţa cea mai mare este la facultăţile de Administrarea afacerilor, Limbi străine şi Informatică. Alte specializări căutate sunt Relaţiile publice, Jurnalism şi Managementul turismului.

Toate aceste domenii suferă însă din cauza crizei. Şi în alte centre universitare, situaţia este asemănătoare. La Iaşi, absolvenţii de liceu care optează pentru învăţământul universitar din Moldova au mari şanse să iasă şomeri.

Iaşi: Literele şi Economia, facultăţi de şomeri

Locurile oferite nu sunt corelate cu cererile de pe piaţa muncii. Firmele de recrutare spun că piaţa muncii are nevoie de specialişti în IT, inginerie şi agronomie, şi nu de economişti, lingvişti sau jurişti.

Campionii Bac-ului pleacă la studii

Cele mai slabe licee scapă nesancţionate, cel puţin deocamdată

„Foarte bine merge domeniul ingineriei în aceste timpuri. Absolvenţii unei facultăţi de profil au mari şanse de angajare", spune Oana Prăjan, responsabil de recrutare la Adecco Iaşi. Conducerea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" Iaşi susţine că de viitor este şi Facultatea de Hidrotehnică-Cadastru. „În zilele noastre este nevoie de topografi, cerinţa de pe piaţă este destul de mare pentru că proprietatea privată va rămâne şi de acum încolo", spune Mircea Guşă, prorector al Universităţii Tehnice „Gheor­ghe Asachi" din Iaşi.

Plin de jurişti

Pe de altă parte, o piaţă deja saturată este cea a juriştilor. Facultăţile de Drept din ţară, de stat sau private, sunt furnizoare de mii de absolvenţi anual.

Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti scoate la concurs cele mai multe locuri, 300 la buget şi încă 300 cu taxă.

De ce trebuie să te fereşti atunci când alegi

Specializări derivate:
- Specializarea Jurnalism în Facultatea de Filosofie
- Ingineria Economică în Facultăţi Tehnice

Specializări „moarte"pe piaţa muncii
- Metalurgia
- Siderurgia
- Petrochimia

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite