Asociaţiile studenţeşti, bilet către angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca activist într-o asociaţie a facultăţii poţi să fii coordonator de comunicare sau responsabil cu Resursele Umane, cel care recrutează noi membri. Tinerii câştigă în aceste organizaţii experienţă încă din timpul facultăţii – criteriu cerut de majoritatea angajatorilor.

Unii cred că nu se ocupă decât cu organizarea Balurilor Bobocilor şi a concursurilor de Miss. Cei mai ambiţioşi au însă forumuri, organizează seminarii şi dezbateri pe tema şanselor la o carieră reuşită după finalizarea cursurilor. Asociaţiile studenţeşti, practic inexistente acum 15 ani în facultăţile româneşti, şi-au făcut apariţia în majoritatea instituţiilor de învăţământ superior, iar apartenenţa la ele poate fi un atu pentru viitorii absolvenţi. Aşa crede, cel puţin, Sorina Priceputu, studentă în ultimul an la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Bucureşti.

Ea face parte de încă de la începutul studenţiei din organizaţia facultăţii, care i-a cerut, la un moment dat, să se ocupe de Resurse Umane. „Aşa am tot luat contact cu diverse proiecte, mi-am dat seama că mă pasionează domeniul." Ea spune că tot departamentul de Resurse Umane se ocupă de recrutarea membrilor. „Procesele de recrutare, cel puţin la noi, sunt din ce în ce mai complexe şi mai aproape de ce se întâmplă pe piaţa muncii. Sunt destul de mulţi cei care lucrează în departament şi apoi se orientează spre asta ca job. Ne ocupăm de motivarea membrilor, de dezvoltarea organizaţională".

Dezvoltare personală prin Clubul studenţesc

Un proiect recent al ASPS a fost „Şcoala de HR". „Încearcă să aducă studenţii de la diverse facultăţi alături de oamenii din zona de business şi am avut o serie de traininguri pe toate ariile din resurse umane. Am făcut vizite la companii şi, în felul ăsta, cei care care sunt angajaţi îşi dau seama ce potenţial au studenţii, dar şi studenţii îşi dau seama de ce se întâmplă în industrie, pentru că este o discrepanţă. La început am crezut că o să fie greu să-i abordăm pe specialişti, dar am găsit o grămadă de oameni care au fost cu adevărat profesionişti şi care sunt gata să împărtăşească din experienţa lor", explică Sorina Priceputu, care ar vrea să profeseze, după facultate, în domeniul în care are deja o anumită experienţă.

Andrei Pascale este preşedintele Clubului „Liderii Mileniului Trei", o organizaţie atât pentru liceeni, cât şi pentru studenţi. Sloganul organizaţiei este „Generăm schimbare, persoană cu persoană", explică Pascale, care a devenit trainer la 17 ani. Acum este deja student în anul III la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice. „Membrii noştri sunt încă la liceu, dar avem şi studenţi în asociaţie. Şi înţelegem destul de bine nevoile lor pentru că trecem şi noi prin asta şi încercăm să avem proiecte cu impact, încercăm să transformăm oamenii ca să le schimbăm viziunile sau să vadă o realitate mai largă."

Organizaţii studenţeşti în România

- Asociaţia Studenţilor Economişti (ASER) - aser.ro
- Asociaţia Studenţilor din Universitatea Bucureşti (ASUB) - asub.ro
- Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept - ELSA România - elsa.ro
- Asociaţia Studenţilor la Construcţii din Bucureşti (ASCB) - ascb.ro
- Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) - ssmb.ro
- Asociaţia Studenţilor la Psihologie si Ştiinţele Educaţiei (ASPSE) - aspse.ro
- Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Limbi Străine (ASLS) - asls.ro
- Asociaţia Studenţilor Europeni (AEGEE) - aegee.org
- Asociaţia Studenţilor si Absolvenţilor Filierei Francofone (ASAFF)
- AIESEC (din franceză: Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales) - aiesec.ro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite