Andrei Popescu: „Am fost un student obişnuit, primeam geanta cu mâncare de-acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Popescu a revoluţionat modul de învăţare al studenţilor la medicină printr-o serie de proiecte online, devenind astfel „Studentul Anului 2010“. Tânărul care a creat prima revistă naţională de ştiinţă medicală şi prima platformă de eLearning pentru studiul anatomiei patologice e rezident în Germania.

Andrei Popescu - un constănţean în vârstă de 26 de ani, fost student al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti -  a renunţat să mai aştepte de la alţii să-i creeze mediul optim pentru dezvoltare după primii doi ani de facultate, când a iniţiat primul său proiect. Punându-şi la bătaie bursa de studiu din anul III, tânărul a creat primul atlas online de histopatologie (disciplină care studiază bolile ţesuturilor organice) şi l-a oferit gratuit colegilor săi care învăţau după manuale vechi de 40 de ani.

A continuat cu revista MedicalStudent.ro care a crescut rapid, devenind incubator de idei pentru modernizarea şcolii româneşti de medicină. După acest succes, Andrei a lansat un atlas de farmacognozie (studiul medicamentelor naturale în cadrul chimiei farmaceutice) şi platforma ePathology.ro - un sistem complet de învăţământ asistat de calculator.

În timpul unui curs de microchirurgie

Toate acestea i-au adus premiul I la secţiunea „Studentul Anului" din cadrul Galei Premiilor în Educaţie de anul trecut, pe care a urmărit-o online pe un laptop vechi, ţinut pe genunchi în holul unui spital din Germania, acolo unde urmează un program de specializare în Traumatologie, Ortopedie şi Chirurgie Reconstructivă.

Povestea premiului

„Nu cred că voi uita vreodată acea seară. Eram obosit după o zi de muncă în blocul operator. Nu cunoşteam pe nimeni în afară de noii colegi, locuiam într-o rezervă de spital şi nu aveam conexiune la Internet. Aşa că mi-am luat laptopul şi m-am aşezat în holul principal, unde aveam wireless. Prietenii, familia erau şi ei online." Vestea că a câştigat premiul I a venit pentru Andrei pe neaşteptate: „unii cu Gala, alţii cu munca!"

A învăţat singur germana

Tânărul a plecat în Germania la sfârşitul facultăţii, imediat după licenţă. S-a întors, de fapt, la clinica universitară unde făcuse un stagiu de practică în vacanţa de vară din anul V. Andrei s-a apucat să înveţe limba germană cu doar câteva luni înainte de plecarea la practică. Pentru că nu a avut posibilitatea să-şi plătească meditaţii, a început să asculte cursuri radiofonice şi să citească site-urile de profil. „Am fost un student obişnuit. Am primit geanta cu mâncare săptămânal, cu trenul de duminică seara. Ce am primit cu adevărat de valoare de la părinţi, mai presus de orice sprijin financiar, a fost că m-au învăţat că «în război lupţi cu armele pe care le ai, nu cu cele pe care ai vrea să le ai». Aşa am construit MedicalStudent.ro, ePathology.ro, absolut totul."

Dacă nu ar fi fost profesorul său, doctorul Ion Gerota, care i-a plătit biletul de avion în acea vară când a făcut stagiul de practică, poate că Andrei nu s-ar fi aflat astăzi în Germania. La sfârşitul practicii i s-a oferit un post de rezident. „Însemna să-mi termin studiile în ţară, iar după licenţă să revin. M-am bucurat nespus, îmi puteam continua proiectele din ţară, aş fi avut timp să învăţ bine limba, în ideea în care aş fi renunţat la pregătirea pentru rezidenţiatul românesc, un examen controversat, cu bibliografie şi metodologie depăşite încă de acum şase ani."

În prezent, Andrei îşi gestionează proiectele de la distanţă. În mai, ePathology.ro a împlinit un an. Banii pe care i-a primit ca premiu de la Fundaţia „Dinu Patriciu" i-a investit tot în proiect. În continuare, şi-a propus să opereze cât mai mult, să înveţe chirurgie „aşa cum trebuie" şi să facă „cel puţin încă trei proiecte de eLearning medical". „Vreau ca peste ani, când mă voi întoarce în ţară, să pot aduce cu mine experienţa şi profesionalismul de aici."

"Vreau ca peste ani, când mă voi întoarce în ţară, să pot aduce cu mine experienţa şi profesionalismul de aici.''
Andrei Popescu rezident în Germania

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite