Absolvenţii, monitorizaţi în premieră pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul „Absolvenţii şi piaţa muncii“ a fost lansat în prezenţa mai multor oameni din educaţie
Proiectul „Absolvenţii şi piaţa muncii“ a fost lansat în prezenţa mai multor oameni din educaţie

Peste 100.000 de absolvenţi de facultate,din promoţiile 2005 şi 2009, sunt aşteptaţi să participe la un studiu naţional. Proiectul în care s-au implicat peste 50 de universităţi din România urmăreşte legătura existentă între studiile absolvite şi activitatea profesională.

Cei peste 100.000 de tineri trebuie să completeze online un chestionar cu întrebări care se referă la studiile absolvite, la ocupaţie, salarizare, domeniul de activitate şi modul în care competenţele dezvoltate pe parcursul studiilor au servit pentru obţinerea unui loc de muncă şi pentru rezolvarea problemelor de serviciu. Completarea chestionarului va continua până în luna martie a anului 2011.

Promoţiile 2005 şi 2009 nu au fost alese întâmplător. „Am apreciat că promoţia 2005 are deja o experienţă profesională, unii chiar au terminat studiile de masterat, în timp ce absolventii din promoţia 2009 au intrat recent ori se pregătesc să intre pe piaţa muncii", a explicat coordonatorul proiectului, profesorul universitar Radu Mircea Damian.

Candidaţi puţini, absolvenţi mulţi

Metodologia folosită la realizarea acestui proiect va fi pusă la dispoziţia universităţilor, pentru ca acestea să poată retrimite chestionarul şi să continue cercetarea. „În momentul de faţă, evoluţia demografică în România este nefavorabilă. Scade numărul de tineri, iar universităţile se confruntă fie cu problema lipsei unor candidaţi în anumite domenii, fie cu «inflaţia» de absolvenţi. Ne putem aştepta să găsim mulţi absolvenţi de studii superioare care nu mai lucrează în România. Dacă aceştia lucrează cu succes în alte ţări, înseamnă că au fost bine pregătiţi, dar piaţa muncii din România nu a fost în măsură să le ofere o ocupaţie la nivelul aşteptărilor lor. Concluzia este că studiile privind inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii trebuie să devină practici curente ale universităţilor pentru a le oferi o perspectiva asupra rezultatelor obţinute de absolvenţii lor", a mai spus Radu Mircea Damian.

Profesorul consideră una din premisele studiului este că tinerii nu se gândesc întotdeauna, înainte de a se înscrie la o facultate, la ceea ce vor face după ce o termină. „Să ne amintim că «repartiţiile» în producţie după absolvirea facultăţii au funcţionat în economia dirijată. Acum nu mai sunt posibile şi de aceea responsabilitatea principală privind alegerea programului academic le revine în primul rând celor care se înscriu în învăţământul superior. Este, însă, evident că ei trebuie să fie bine informaţi", consideră profesorul Radu Mircea Damian.

Coordonatorul proiectului apreciază că este necesară participarea în număr cât mai mare a absolvenţilor. „Monitorizarea periodică a inserţiei socio-profesionale a acestora va permite creşterea relevanţei ofertei educaţionale pentru piaţa muncii, creşterea calităţii procesului didactic şi corelarea mai bună a strategiei de dezvoltare a învăţământului superior cu dinamica prospectivă a pieţei muncii, cu toate incertitudinile cu care aceasta se confruntă", a declarat Radu Mircea Damian.

Primul studiu

Studiul „Absolvenţii şi piaţa muncii", realizat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior,  este primul de acest gen după 1989. Metodele folosite în cadrul studiului sunt în concordanţă cu cele europene şi realizate în colaborare cu Centrul Internaţional pentru Cercetare în Învăţământul Superior din cadrul Universităţii din Kassel (INCHER-Kassel), Germania. INCHER-Kassel a coordonat primul studiu comparativ pe absolvenţi angajaţi şi piaţa muncii aplicat pe mai mult de 40.000 de absolvenţi din 11 ţări europene şi Japonia.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite