eTwinning,comunitatea şcolilor din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesor
Profesor

În epoca socializării, şcolile din Europa se conectează şi colaborează în prima comunitate online menită să sprijine parteneriatele între profesori şi elevi de pe întregul continent.

Cu peste 130.000 de membri dintre care peste 7.900 din România, peste 5.000 de iniţiative active şi o platformă dedicată de comunicare, colaborare şi realizare de proiecte comune, eTwinning este cel mai motivant şi creativ spaţiu de dezvoltare profesională şi interculturală consacrat cadrelor didactice şi elevilor din învăţământul preuniversitar din Europa.

eTwinning înseamnă, simplu, colaborare. Este un univers de experienţe care unesc elevi şi cadre didactice din întreaga Europă, depăşind zidurile claselor şi anulând distanţele, graţie posibilităţilor pe care le oferă tehnologia informaţiei.
Parte componentă a „Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii“ – „Componenta Comenius“, această comunitate online a şcolilor din Europa aduce împreună elevi şi cadre didactice şi le oferă un spaţiu simplu de folosit, sigur şi flexibil pentru ca ei să poată colabora, să se cunoască, să înveţe unii despre ceilalţi si să crească cetăţeni ai Europei.

Cine face parte din eTwinning

Pentru cadrele didactice înscrise în comunitate, eTwinning înseamnă oportunitate şi deschidere, în toate sensurile: perfecţionare profesională, contactul permanent cu alte culturi şi, de-aici, beneficii legate de exersarea limbilor străine în contexte reale, de schimbul de experienţă, valori şi strategii didactice cu colegi profesori din Europa, lărgirea ariei de expertiză prin diversitatea domeniilor în care se derulează proiectele pe care le coordonează. În plus, înseamnă recunoaştere adusă eforturilor depuse şi rezultatelor obţinute, sesiuni de training şi comunicare constantă cu alte cadre didactice cu interese şi preocupări similare. Dar, mai ales, eTwinning ne arată noi moduri de a relaţiona cu elevii, cu partenerii de proiect.

Pentru elevi, eTwinning este aventură, lucru în echipă, descoperiri şi colegi din toată Europa, ocazia de a-şi dezvolta şi arăta noi aptitudini, de a folosi creativ instrumentele digitale care fac parte din lumea lor de zi-cu-zi. În acest univers, profesorii le sunt prieteni şi colaboratori, materiile  - aride uneori - devin jocuri şi proiecte, în special datorită modului de lucru şi nenumăratelor posibilităţi care depăşesc combinaţia clasică de pix şi hârtie. Nu este vorba despre alt grad de dificultate pentru că un proiect eTwinning nu este deloc o sarcină uşoară, este însă o provocare în care toţi elevii participă cu motivaţie şi învaţă împreună şi unii de la alţii. eTwinning e un altfel de şcoală- şcoala 2.0.

eTwinning este o iniţiativă a Comisiei Europene, lansată în 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile acţiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a şcolilor din Europa, reunind peste 130.000 de cadre didactice din peste 86.000 de şcoli. În România, acţiunea eTwinning este coordonată de Centrul pentru Inovare în Educaţie - TEHNE, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite