Virozele au lăsat băncile şcolilor goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, peste 2.000 de buzoieni, majoritatea copii, s-au îmbolnăvit de viroze respiratorii . Dacă numărul cazurilor creşte, există riscul ca activitatea şcolară să fie suspendată în unele şcoli din judeţul Buzău.

Vremea foarte rece de la începutul primăverii a produs o adevărată avalanşă de îmbolnăviri în şcolile şi grădiniţele din judeţul Buzău.
Medicii spun că această situaţie este fără precedent. „De regulă, nu se ajungea nici măcar la o treime din numărul actual de bolnavi. Este o situaţie specială, care impune măsuri speciale", a declarat Mihaela Voineagu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău.

Clase cu mai puţini elevi

Din cauza îmbolnăvirilor, şcolile şi grădiniţele din Buzău au înregistrat un număr mare de absenţi în ultimele zile. De exemplu, în unele clase de la Şcoala Generală numărul 12, la ore mai sunt prezenţi doar jumătate din elevi. „Din 23 de elevi câţi sunt în clasă, prezenţi avem doar 14, pentru că ceilalţi sunt răciţi, iar părinţii nu i-au mai trimis la şcoală pentru că îi îmbolnăvesc şi pe ceilalţi copii. Acum am răcit chiar şi eu pentru că le corectez mereu caietele, mă apropii de ei să le explic ce nu înţeleg şi aşa m-am îmbolnăvit", explică învăţătoarea Gina Poşircă.

Şi cabinetele medicale ale şcolilor sunt asaltate zilnic de zeci de elevi care prezintă simptomele unei viroze. „S-a observat o creştere a numărului elevilor care se prezintă la noi la cabinet cu cefalee, febră, răguşeli, dureri de cap sau lăcrimări. Zilnic avem cel puţin 10-15 consultaţii. De regulă le dăm un medicament şi le recomandăm să stea acasă", spune Călina Căşuneanu, asistent medical la Şcoala numărul 12.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri se înregistrează la început de săptămână, după ce în zilele libere copiii stau mai mult pe afară, iar organismul lor devine astfel mai vulnerabil la viruşi. De regulă este suficient să se îmbolnăvească un singur elev pentru ca jumătate din clasă să aibă de suferit, ştiut fiind faptul că orice boală de tip virotic se transmite foarte rapid în comunităţile şcolare.  Având în vedere situaţia creată, DSP a trasat cadrelor didactice sarcini pentru prevenirea unei epidemii. În principal s-a stabilit ca elevii răciţi să fie trimişi acasă, pentru a evita să îmbolnăvească şi alţi colegi.

Copiii, trimişi acasă

„În ultima săptămână s-au înregistrat 2.141 cazuri de viroze, majoritatea la categoria de vârstă 5-14 ani şi 947 de cazuri de pneumonie, cele mai multe în rândul aceleiaşi categorii de vârstă. Din această cauză am luat legătura cu conducerile şcolilor şi le-am transmis diriginţilor şi învăţătorilor să facă un triaj în fiecare dimineaţă, iar copiii care prezintă simptome să fie trimişi acasă şi să stea izolaţi", spune Voineagu.

Până acum nu s-a impus în nicio unitate şcolară măsura suspendării cursurilor din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Însă autorităţile nu exclud nici această posibilitate.

"Am transmis diriginţilor şi învăţătorilor ca acei copii care prezintă simptome să fie trimişi acasă şi să stea izolaţi."
Mihaela Voineagu purtătorul de cuvânt al DSP Buzău

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite