Vacanţa de vară: între tarabă și şcoala din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este ţara cu cea mai lungă vacanţă de vară din toată Europa – 3 luni – timp în care copiii din familii sărace muncesc, iar cei mai norocoşi merg la şcoli de vară, în străinătate. Vara la muncă, în tabără sau în cartier, printre blocuri, sunt tot atâtea tipuri de vacanţă pe care le trăiesc copiii din România.

Treaba unui copil este să se joace. Vorba veche de când lumea nu e respectată de părinţii săraci, şi mai ales de cei de la ţară, care se folosesc de munca celor mici în timpul vacanţei de vară pentru a pune deoparte banii necesari rechizitelor, la toamnă.

Tot din cauza sărăciei, mulţi dintre copiii din marile oraşe şi-au petrecut vara în faţa blocului - la fotbal sau baba-oarba, iar dacă sunt mai mari  - la table sau la cărţi.

Tot mai puţini sunt copiii ai căror părinţi şi-au permis în acest an un concediu la mare sau la munte, sau o tabără, unde cei mici puteau să socializeze, dar şi să înveţe câte ceva.

Drepturile copilului

Numai câţiva copii s-au aflat în acest an în postura de a-şi petrece vacanţa în tabără în străinătate, deşi în urmă cu câţiva ani acest lucru părea a fi destul de obişnuit.

Drepturile copilului, consfinţite prin convenţii internaţionale, arată că fiecare dintre cei mici trebuie să beneficieze de un nivel de trai care să-i permită dezvoltarea fizică, mentală şi spirituală. Un drept pe care părinţii din România ar fi bucuroşi să îl poată respecta.

Munceşte pentru rechizite

Cosmin Marinescu are 9 ani şi este un băieţel obişnuit din comuna doljeană Secui, situată la o distanţă de 25 de kilometri de Craiova.
Vacanţa lui de vară nu seamănă cu a altor copii. Trezirea e în fiecare dimineaţă înainte de răsăritul soarelui şi apoi - muncă până la apus.

Cosmin nu se supără că părinţii „îl pun la treabă" şi zâmbeşte toată ziua. „M-am trezit la 4.00, că aveam de adus vinete şi usturoi. Nu se mai vând ca înainte, dar trebuie să ne facem treaba, să nu ne lăsăm pe tânjeală, că banii nu ne pică din cer", spune Cosmin.

Copilul recunoaşte că i-ar plăcea să meargă în tabără sau măcar în excursie, dar nici munca nu îl sperie. De mic şi-a însoţit tatăl la săpatul porumbului. „Aveam vreo 5 ani când am luat din şopron o sapă mai mare decât mine, pe care abia o târam. Prima dată, am tăiat cam mulţi porumbi, din greşeală, dar pe urmă zburam printre rânduri. Îl întreceam şi pe tati", îşi aminteşte Cosmin.

Băiatul speră să câştige bani de rechizite din vânzarea legumelor în vacanţa de vară, deşi afacerea nu merge la fel de bine ca anul trecut. „Abia de mai vând câteva kilograme de roşii pe zi. Câştig cam 10 lei, care sunt numai banii mei de buzunar. Restul rămân la tati", adaugă Cosmin Marinescu. ; Gabriela Popescu)

O vară după blocuri, în Bucureşti

Marius, Robert şi Ionuţ se joacă printre blocuri cu Dex, un căţel fără stăpân



Marius, Robert şi Ionuţ, sunt trei puşti de 10 ani care ştiu ce înseamnă arşiţa verilor prăfuite din Capitală şi mai puţin - răcoarea muntelui sau baia în mare.

Cei trei băieţi şi-au petrecut împreună ultimele săptămâni, în care programul de fiecare zi a fost aproape tras la indigo: joacă în părculeţul dintre blocurile în care locuiesc, pe strada Orzari, între Piaţa Muncii şi Piaţa Iancului din Capitală, atunci când nu e prea cald; desene animate la televizor, când canicula i-a împiedicat să iasă afară.

Nici unul dintre ei nu a văzut nici marea, nici muntele în această vară, dar nu consideră vacanţa  - pierdută. Doar s-au perfecţionat la de-a-v-aţi ascunselea, Baba-Oarba. Uneori joacă şi fotbal, sau „tenis cu mingea, nu cu fluturaşi".

Băieţii şi-au făcut săptămâna trecută şi un prieten nou: un căţeluş de o lună, fără stăpân. Vor să îi pună numele „Dex", de la personajul de desene animate, „Dexter". Părinţii nu îi lasă să-l adopte, aşa că se joacă cu el pe stradă şi i-au construit un adăpost. Ionuţ şi-ar dori o bicicletă nouă, dar până când părinţii vor avea bani să îi cumpere, împarte trotineta cu fratele lui. „Bicicleta mea s-a stricat, are roţile sparte, mi-ar plăcea una nouă".

Tabără de sculptură la Mureş

image

La tabăra de vară din Mureş, copiii învaţă să sculpteze în BCA



Darius Miheţ are 11 ani şi este fiul preotului Flavius Miheţ din Târgu-Mureş, paroh al unei Biserici Greco-Catolice. Băiatul a fost chiar inspiraţia părintelui său, atunci când acesta s-a decis să creeze o tabără de creaţie pentru copiii isteţi, dar cu părinţi cu buget limitat.

„Este un proiect intitulat «Tabăra de o zi», care a devenit între timp tabăra de trei zile, dintre care una este rezervată pentru excursii. Săptămâna aceasta vom merge la Salina din Turda, apoi la Grădina Botanică din Cluj şi vom încheia vizionând filmul «Shrek 3», 3D", spune Flavius Miheţ.

Cel mai important este însă pentru copii că învaţă lucruri noi şi se pot bucura de vacanţă alături de alţi micuţi. „Anul ăsta sculptez în BCA. Asta vreau să fac. Îmi place tabăra asta pentru că învăţăm tot timpul lucruri noi şi ne şi jucăm", spune Darius Miheţ, care a fost şi în ediţiile precedente ale taberei.

Unul dintre amicii săi, Victor Pogăcean, de 9 ani, spune şi el că vine în tabăra de-o zi - „în fiecare an, în fiecare zi. Îmi place pentru că avem piscină, sărim la trambulină sau pictăm. Dar cel mai mult îmi place că mergem în excursii. Am fost chiar să trăim o zi cu cei săraci", spune Victor. ; Ionuţ Mărian

Tabără de engleză în Anglia

image

Elena Klaici a fost într-o tabără de limba engleză, în ţara lui Shakespeare



Elena Klaici știe că se numără printre norocoşi. Fata şi-a petrecut două săptămâni din această vară în Marea Britanie. La şcoala Dean Close din oraşul Cheltenham ea a avut în fiecare zi cursuri de limba engleză, alături de alţi copii din 46 de ţări.

Elena, elevă în clasa a VI-a la Şcoala nr. 58 din Capitală, spune că şcoala de vară a fost mai bună ca o tabără. Ziua începea la 7 şi un sfert dimineaţa cu micul dejun, iar „cursurile de engleză începeau la ora 9 şi se terminau la 12. Până seara, ne jucam afară, în echipe. Puteam face multe: tras cu arcul, înot, volei, judo şi fotbal".

Campusul britanic are teren de fotbal, sală de teatru, chiar şi cinema. Pe Elena a impresionat-o şi clădirea: „Arăta ca un castel. În sala de teatru organizam spectacolul „Tallent Show", când fiecare copil îşi prezintă câte un talent: cântă, dansează. Au fost cam 10 copii care au participat", povesteşte ea.

Şcoala de vară din Marea Britanie este organizată de Centrul „Shakespeare School". Sejurul de două săptămâni în oraşul britanic Cheltenham a costat aproximativ 1.500 de euro. La cursuri, copiii învaţă atât gramatică, cât şi literatură, însă într-un mediu interactiv, prin joc. Elena a fost încântată că profesorii erau apropiaţi de elevi. „Dacă nu înţelegeai tu, îţi explica până când înţelegeai. Nu se enervau, nu erau agresivi, asta mi-a plăcut", îşi aminteşte fata.

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite