Tânărul muzician care nu aude

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut cu un defect de auz, Ionuţ (13 ani) este pasionat de muzică şi studiază xilofonul, cu ajutorul unei tehnici speciale, pe bază de vibraţii. Băiatul provine dintr-o familie cu şapte copii, din care tatăl şi încă patru fraţi sunt surzi. Ionuţ a învăţat să simtă muzica şi viaţa prin vibraţii.

Ionuţ Sau are 13 ani şi spune că cel mai mult îi place la şcoală. Citeşte şi se joacă alături de copiii de la Centrul pentru Integrare Socială din Timişoara. Aici, Ionuţ îşi petrece cea mai mare parte din viaţă. Originar din Berlişte, o comună situată la 150 de kilometri de Timişoara, băiatul a trăit de când s-a născut în sărăcie. Tatăl, cu deficienţă auditivă şi pregătire de cinci clase primare, nu şi-a găsit un loc de muncă.

Acasă, în vacanţe

„Tatăl nu lucrează. Are cinci clase. Nu beneficiază nici de ajutor social, pentru că nu a umblat după hârtii. Este o birocraţie care îi depăşeşte pe părinţii lui Ionuţ. Din câte ştiu, oamenii muncesc prin sat, ce apucă. Îşi mai ajută vecinii prin grădină, mai primesc o bucată de pâine", a povestit Angela Mate, un asistent social de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan" din Timişoara.

La şcoală a ajuns acum patru ani, printr-o iniţiativă a localnicilor din Berlişte. Aceştia i-au adus pe cei de la Centrul de Incluziune în sat pentru a-i oferi educaţie micuţului. De atunci, Ionuţ stă la Timişoara, învaţă la o şcoală specială şi locuieşte la internat. Acasă, ajunge numai în vacanţe. „Noi l-am îndrumat pe Ionuţ să stea la internat. Asta, pentru că părinţii lui nu au posibilitatea să îl aducă la şcoală. De obicei, în vacanţă, merge cu microbuzul şcolii. Uneori, ne mai pune la dispoziţie primarul din Berlişte câte un mijloc de transport. Este foarte greu şi de asta doarme la noi la internat", povesteşte Angela Mate.

Ionuţ nu se poate exprima numai prin limbajul semnelor. Odată cu Ionuţ, au venit la internat şi cei patru fraţi surzi, ai lui. Copiii au învăţat să „cânte", prin intermediul unui proiect cu o asociaţie din Nottingham, Marea Britanie. „Cei mici au participat la o serie de activităţi interactive. De la desene şi până la tot felul de jocuri, copiii au făcut terapie prin muzică. Au înţeles muzica prin intermediul unor instrumente speciale, a căror vibraţie poate fi simţită de cei mici. Ei au simţit vibraţiile şi ritmul", a explicat Sînziana Zeriu, unul dintre colaboratorii proiectului.

Terapie prin muzică

Ionuţ spune că muzica l-a cucerit şi că visează să cânte pentru toţi copiii din lume. De când a ajuns la centru, Ionuţ a evoluat foarte mult, spune Angela. El a învăţat să citească, să socotească şi chiar să cânte. „Aici, la centru, i-am procurat un dispozitiv auditiv special. Nu poate auzi cu acesta, însă la stimulul unor sunete puternice, reacţionează. Este un progres. Noi vrem să îl învăţăm şi limbajul mimico-gestual, dar şi să citească pe buze. Acest lucru mai durează însă, deocamdată, băiatul comunică numai prin semne", a spus asistentul maternal de la Centrul „Constantin Pufan".

Angela povesteşte cum băiatul nu a avut niciodată bucuria de a-şi cumpăra o haină. „Cum părinţii lui nu lucrează, nu se pune problema să îi cumpere vreo haină. El se îmbracă din donaţii. Noi, la centrul maternal, organizăm frecvent activităţi umanitare, pentru a strânge haine şi jucării pentru copiii care sunt în situaţia lui Ionuţ. Cel mai mult, copiii se bucură însă când se află între oamenii normali. Noi sperăm ca într-o zi să ducă o viaţă cât se poate de normală, să îşi găsească un rost şi societatea să îi accepte aşa cum sunt", a încheiat Angela Mate.

"Copiii au făcut terapie prin muzică. Au înţeles muzica prin intermediul unor instrumente speciale, a căror vibraţie poate fi simţită de cei mici."
Sînziana Zeriu
colaborator al proiectului

Băiatul învaţă să citească şi să scrie la Centrul pentru Integrare Socială din Timişoara

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite