Şcoala este „acasă“ pentru copiii sinistraţi din Dorohoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“, Organizaţia „Salvaţi Copiii“ și ING - Asigurări de Viaţă au reconstruit Școala Nr. 1 din Dorohoi, afectată de inundaţii. Pentru copiii sinistraţi, începerea anului şcolar înseamnă găsirea unui adăpost curat şi uscat, unde se pot simţi la fel ca toţi ceilalţi copii de vârsta lor.

Bucurie mai mare nu este pentru copiii din Dorohoi decât începerea şcolii. Nici temele multe, nici profesorii exigenţi sau materiile grele care îi aşteaptă nu îi mai sperie.Experienţa prin care au trecut în această vară i-a maturizat înainte de vreme şi i-a făcut să înţeleagă sensul cuvântului „acasă".

Clopoţelul aduce vești bune

Mulţi dintre elevi şi-au trăit vacanţa îngrămădiţi în camere mici, pline de umezeală şi noroi, aşteptând ca noile case să se înalţe. Alţii, şi-ai văzut casele năruindu-se într-o clipă şi stau acum în containerele de plastic din taberele de sinistraţi.

Pentru ei, clopoţelul a sunat ieri ca să îi cheme „acasă". În ultimele luni au numărat zilele până la intrarea în clasele în care totul miroase a nou şi a curat. Emoţii mari l-au încercat şi pe Tudor Popa, un copil de 12 ani din mahalaua Dorohoiului care se numără printre puţinii norocoşi cărora apele nu i-au luat ghiozdanul.În podul casei a ascuns mica lui avere. Nicicând nu s-a simţit mai mândru ca în prima zi de şcoală când şi-a pus geanta jerpelită şi ruptă în spate şi a păşit pe porţile şcolii.

„Dacă nu aveam ghiozdanul, trebuia să vin cu manualele în braţe sau în pungă, pentru că nu mai avem bani pentru rechizite. Nu mi-e ruşine, că toţi suntem la fel de săraci acum, după potop" a spus băiatul, elev în clasa a VI-a.

La școală e mai bine decât acasă

Cu haine jerpelite, dar curate, şi palmele bătătorite de munca din această vară, cei peste 200 de elevi sinistraţi care învaţă la Şcoala Nr. 1 din Dorohoi privesc începerea anului şcolar mai mult decât ca pe o simplă revedere a profesorilor şi colegilor. „Ne-am săturat de mizerie, noroi şi cărămizi. Dormim înghesuiţi într-o cameră şi ne este greu. Mereu este frig, iar părinţii sunt trişti. La şcoală este cald şi miroase a nou. Totul este curat şi mi-am curăţat ghetele când am intrat în clasă. Este mai frumos la şcoală decât acasă", a mărturisit Liliana Crăciun, o fetiţă de 7 ani, care a intrat acum în clasa a II-a.

Dascălii le înţeleg drama şi îi vor ajuta chiar să îşi facă temele la şcoală. „Vor putea rămâne peste program, în clase, să studieze. Acum avem bibliotecă nouă cu peste 2000 de volume din colecţiile «Adevărul», iar copiii pot citi şi călători în lumea basmului şi aventurii, uitând astfel de probleme" a spus Veronica Ivănescu, director Şcola nr. 1 Dorohoi.

Toţi au participat la refacerea școlii

Aproape toţi elevii Şcolii Nr. 1 din Dorohoi au participat la eforturile de refacere a unităţii de învăţământ, cel puţin în partea finală. Copiii au venit cu mic, cu mare, în ultimele zile de vacanţă pentru a ajuta la curăţenia finală dinainte de deschiderea anului şcolar.

Directorul Veronica Ivănescu e fericită că şcoala arată ca şi cum inundaţiile din această vară, care au afectat extrem de grav localitatea, nici nu s-ar fi produs.
Profesorii din şcoală, alături de elevi şi de părinţii acestora au muncit de asemenea în ultimele două luni pentru reconstrucţie. Dascălii sunt convinşi însă că fără sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii, ING Asigurări de Viaţă şi Adevărul Holding, şcoala nu ar fi putut începe la Dorohoi pe 13 septembrie.

Viceprimarul localităţii, Alin Clim, recunoaşte că şcoala risca să rămână nereparată cel puţin până la sfârşitul acestui an. „Nu aveam bani alocaţi pentru reabilitarea şcolilor. De unde era să ştim că vin inundaţiile?", explică viceprimarul. Nu mai puţin de patru dintre cele opt săli de clasă pe care le are Şcoala Nr. 1 din Dorohoi au fost distruse aproape complet de inundaţiile produse la finele lunii iunie.

Clădirea a avut totuşi o soartă mai bună decât cele peste 300 de case din oraş care au fost distruse complet. Dintre acestea, aproximativ 100 sunt deja reconstruite de instituţia Prefectului împreună cu o organizaţie neguvernamentală specializată şi ar putea fi gata, fără finisaje, înainte de venirea iernii. Restul familiilor afectate de intemperiile din această vară trebuie să aştepte momentul în care Guvernul va găsi fondurile necesare pentru a trimite la Dorohoi materiale de construcţie.

Reconstrucţia a durat două luni

Cu ajutorul „ Adevărul", al Organizaţiei „Salvaţi Copiii!" şi ING Asigurări de Viaţă, Şcoala nr. 1 din Dorohoi a fost refăcută în ultimele două luni. Peste 2.000 de volume noi din Biblioteca „Adevărul" au fost donate şcolii, care avea 4.000 de volume învechite. După inundaţii, majoritatea elevilor Şcolii nr. 1, alături de cei din cartierul Gării au mers în tabere oferite de Fundaţia „ Salvaţi Copiii!" şi partenerii acesteia.

"La şcoală este cald şi miroase a nou. Totul este curat şi mi-am curăţat ghetele când am intrat în clasă. E mai frumos la şcoală decât acasă!"
Liliana Crăciun elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite