Şcoala „Stăneştilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 dintre cei 362 de elevi ai Şcolii Generale nr. 3 din Iveşti, judeţul Galaţi, poartă numele Stănescu, astfel că profesorii au trecut și poreclele copiilor în catalog. Prenumele mai multor elevi de la școala din Iveşti este identic, astfel că învăţătorii şi profesorii au mari probleme atunci când îi ascultă.

Şcoala din Iveşti este una dintre puţinele din judeţ care nu a fost „botezată" şi cu un nume celebru din literatură sau istorie, aşa cum se obişnuieşte. Ar putea însă foarte bine să se numească „Şcoala Stăneştilor" pentru că mai multe de trei sferturi dintre elevi poartă numele de Stănescu. Majoritatea provine dintr-o comunitate de etnie rromă şi mulţi dintre copii sunt rude.

Această situaţie le creează mari probleme profesorilor care, inevitabil, îi confundă. „Nu ne mai ajută nici prenumele copiilor, care de cele mai multe ori este acelaşi, nici iniţiala tatălui, pentru că şi aceasta seamănă în multe cazuri. Acum, în dreptul fiecărui copil am scris cu creionul, în paranteză prenumele mamei - Raveica, Nataliţa, Diamanta sau Calimba. În felul acesta e mai puţin probabil să-i confundăm", spune directorul şcolii, Vasilica Ojoc.

Stănescu, 28 de ani, elev în clasa a VII-a

La Şcoala nr. 3 din Iveşti, există chiar şi o clasă - VII-a B, al cărei catalog este absolut plin cu elevi Stănescu. În total sunt 22 de elevi înscrişi, dar la cursuri vin doar 15, care au şi promovat în clasa a VIII-a. Elevii acestei clase au vârste cuprinse între 14 şi 28 de ani.

„Vin la şcoală când vor, dar mai ales când pot. Cei mai mulţi dintre băieţi sunt luaţi de părinţi prin ţară pentru a fi învăţaţi să facă afaceri. Îmbucurător este faptul că atunci când se întorc în Iveşti se reapucă de şcoală. Cu fetele e mai greu! Multe dintre ele sunt deja mame şi nu mai pot să ajungă la şcoală. Nici măcar la învăţământul «a doua şansă»", spune la rândul ei învăţătoarea Livia Gheorghiu.

image

Vasilica Ojoc, directoarea școlii din Ivești, are clase întregi de „Stănescu“

Maria s-a întors în clasa a VI-a după ce a născut

Multe dintre fetiţele de 10-11ani, care sunt deja logodite conform tradiţiei ţigăneşti, nu mai merg la şcoală pentru că nu sunt lăsate de soacre. Şi cum la populaţia de etnie rromă funcţionează foarte bine solidaritatea, atunci când pleacă una de la şcoală, pleacă toate. Există însă şi fete care au ambiţia de a termina măcar VIII clase pentru a putea să dea examen pentru permis auto.

Maria Stănescu, elevă în clasa a VI-a la Şcoala „Stăneştilor" din Iveşti, are o poveste aparte. „Eu am născut un copil anul trecut, dar după ce am stat un an acasă cu copilul m-am hotărât să‑mi continui studiile. Acum sunt într-a VI-a şi vreau să termin opt clase", spune Maria, care are 15 ani.

Autorităţile:„Bine că vor să înveţe!"

Ioan Corpaci, primarul de la Iveşti, este mulţumit de faptul că rromii din comună vor să înveţe carte. „Măcar aşa n-or să mai încerce să spună că nu-şi plătesc impozitele pentru că nu ştiu carte, deci nu pot citi legile", glumeşte edilul. Tot el povesteşte că 2.500 dintre cei 2.800 de rromi de la Iveşti poartă numele de Stănescu, pe care l‑au moştenit de la boierul pe moşia căruia au lucrat înainte de război.

Potrivit unor statistici ale Asociaţiei „Ovidiu Rom", care militează pentru şcolarizarea copiilor rromi, rata abandonului şcolar în cazul elevilor de clase primare s-a triplat în ultimii 10 ani, şi a crescut de patru ori la gimnaziu. 75% dintre copiii rromi sunt înscrişi în şcoala primară şi la gimnaziu. Doar 17% ajung la liceu şi doar 1% devin studenţi.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite