Profesorii ameninţă cu greva generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele de săptămâna trecută din faţa Ministerului Educaţiei au rămas fără ecou. „Sunt imuni la proteste“, aşa au caracterizat profesorii lipsa de reacţie a ministerului în urma primei acţiuni de pichetare de anul acesta.

Dascălii au purtat în piept un mărţişor pe care scria „sărăcie, umilinţă, dispreţ" şi au cerut demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Primul protest din acest an al profesorilor s-a încheiat fără niciun răspuns din partea autorităţilor. Dascălii pregătesc acţiuni de pichetare a Guvernului şi sunt hotărâţi să intre în grevă generală în luna mai dacă aceste semnale de alarmă nu vor fi auzite.

Cer aplicarea legii

Profesorii spun că, potrivit legii, salariile trebuie să revină la cuantumul celor din anul 2010 şi să se aplice mărirea de 50% promisă tot prin lege în 2008.

„Am venit să cerem să se aplice legea. Sunt învăţător şi am salariu de 730 de lei şi fac naveta. Un salariu potrivit ar fi în jur de 1.500 de lei. Nu cred că vom rezolva ceva cu acest protest. Protestele au devenit mai mult o tradiţie. Nu mai avem încredere în nimeni. Încercăm doar şi sperăm că cineva o să audă şi o să vadă ce se întâmplă în Educaţie", spune descumpănit Daniel Costache, învăţător la Şcoala „Sf. Maria" din Mizil.

De asemenea, dascălii au protestat şi faţă de diminuarea costului standard per elev. „În cadrul şcolilor şi liceelor vocaţionale, un elev studiază cu un profesor coodonator. Dacă finanţarea se va face la fel ca în cadrul celorlalte unităţi de învăţământ, acei copii nu vor mai putea să studieze în mod particular, ci vor fi nevoiţi să studieze cu grupul şi atunci talentul lor se va irosi. De aceea considerăm că acest cost per elev trebuie să crească în special pe această categorie", explică Violeta Bălăşescu, profesor de chimie la Şcoala Nr.188 din Bucureşti.

Profesorii sunt nemulţumiţi şi de tergiversarea elaborării Regulamentului de acordare în anul 2011 a unor sporuri pentru personalul nedidactic din şcoli, dar şi pentru faptul că ministerul nu a emis ordinele privind acordarea unor distincţii şi premii.

Fără distincţii

„Este vorba de acele cadre didactice care, în baza unui concurs de premii obţinute şi alte activităţi pe care le‑au desfăşurat de-a lungul anului, au obţinut gradaţiile „Gheorghe Lazăr" şi care timp de doi ani nu au fost emise ordinele de ministru prin care aceste distincţii să fie acordate", susţine Violeta Bălăşescu.

Profesorii sunt nemuţumiţi şi de unele prevederi din noua Lege a educaţiei care prevăd că profesorii cu peste 25 de ani vechime să muncească tot atâtea ore cât muncesc şi profesorii mai tineri, şi nu cu două ore mai puţin. De asemenea, ei contestă şi schimbarea structurii de învăţământ şi a componenţei consiliilor de administraţie.

„Este un semnal de alarmă pe care noi, cei de la FSLI, vrem să-l tragem, având în vedere nemulţumirile care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt unele lucruri pe care acest Guvern ar trebui să le rezolve şi refuză să o facă. Aşteptăm un semnal de la Ministerul Educaţiei, dar, dacă nu-l vom avea, să nu mire pe nimeni că vom intra în grevă generală", arată Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

"Protestele au devenit mai mult o tradiţie. Nu mai avem încredere în nimeni. Încercăm doar şi sperăm că cineva o să audă şi o să vadă ce se întâmplă în educaţie."
Daniel Costache
profesor

Supăraţi pe minister

Dascălii care au pichetat sediul Ministerului Educaţiei nu au avut multe cuvinte de laudă la adresa autorităţilor şi au cerut demisia lui Daniel Funeriu. Ei au venit cu pancarte pe care erau calculate salariile din învăţământ.

De exemplu, ei au arătat că un îngrijitor primeşte 417 lei salariu, cu tot cu indexarea cu 15% aplicată începând cu luna ianuarie a acestui an, iar un profesor cu gradul II, un venit de 800 de lei, după 8-10 ani de experienţă în învăţământ.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite