Profesorii aleg cele mai scumpe manuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii și-au notat pe bileţele ce manuale trebuie să cumpere
Părinţii și-au notat pe bileţele ce manuale trebuie să cumpere

Chiar dacă există o gamă variată de cărţi școlare, părinţii sunt nevoiţi să le cumpere, tot mai des, pe cele mai scumpe, la cererea profesorilor. Ministerul Educaţiei distribuie gratuit manuale, până la clasa a X-a, dar mulţi dascăli nu folosesc aceste cărţi pentru că le consideră proaste.

Cele mai căutate manuale şcolare pentru gimnaziu sunt cele de limba română, matematică şi limbi străine. Iar cel mai scump este şi cel mai bine vândut, cel puţin în cazul cărţilor de limba română. Pentru clasa a V-a este vorba despre manualul editat de Humanitas, care se vinde cu 26 de lei. Prin comparaţie, cel mai ieftin manual alternativ este este cel de la editura Teora, care costă 18 lei.

Primul  - este mult mai stufos (319 pagini, în loc de 230 câte are cel de la Teora), este mai bine structurat pe capitole şi conţine texte scrise de toţi autorii autohtoni importanţi: Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, Costache Negrutzi, Ion Agârbiceanu. În plus, cartea e mai atrăgătoare pentru copii: toate textele sunt ilustrate, exerciţiile sunt marcate cu diverse simboluri, iar titlurile capitolelor şi ale textelor sunt scrise cu caractere mari, de culoare roşie.

Părinţii vin cu liste speciale

Cei mai mulţi părinţi merg în librării şi târguri ştiind exact ce manual trebuie să cumpere. „90% din părinţi vin cu hârtiuţe pe care au notate numele manualului, autorul şi editura. La limba română, cea mai vândută editură este Humanitas, la matematică sunt cele de la Sigma. Pentru orele de limbi străine se cumpără des cărţile scrise de autori străini", explică un vânzător de carte, Horia Nilescu.

Regula „manualului cel mai scump" se aplică şi la matematică. Profesorii elevilor de clasa a VIII-a cer la clasă o carte care costă 26 de lei (editura Sigma), în detrimentul unuia care costă doar 15 lei (de la Teora). Primul manual este mai apreciat deoarece este editat de trei autori şi pentru că, încă de pe copertă, anunţă că oferă 1.139 de probleme şi 24 de teste.

De asemenea, încă din cuprins se arată că odată la fiecare trei capitole există pagini speciale dedicate temelor de sinteză. La partea de geometrie, laturile piramidei şi ale unui triunghi de con sunt exemplificate. În plus, conţinutul celui scump este mai aerisit, iar calitatea hârtiei este mai bună. 

Cel mai scump manual de limba germană, pentru clasa a V-a, este scris de Hannelore Schuller. Manualul clasic, dar stufos (220 de pagini) ce costă 30 de lei, se vinde cel mai bine. Tipărit de aceeaşi editură, dar mai ieftin cu 5 lei, este manualul semnat de autori români.

Astfel, în opinia cadrelor didactice, diferenţa de preţ o face autorul care a redactat cartea. Pentru limba franceză, profesorii cer elevilor de gimnaziu cărţi de la editura Cavallioti, din Hexagon, care costă 20 lei. „Les professeurs" consideră că textele pe care le conţin sunt mai concrete decât manualele altor edituri, care se vând mai ieftin. 



Părerile părinţilor sunt împărţite

Mulţi dintre părinţi sunt contrariaţi de faptul că trebuie să cumpere cele mai scumpe manuale. „Asta ni s-a cerut şi nu avem ce face. Sunt foarte scumpe manualele care se folosesc la clasă", a declarat Simona Petrea, o mămică ce a cumpărat un manual şi un caiet de limba română. Şi Monica Popescu consideră că manualele pe care le-au ales profesorii sunt extrem de scumpe.

„Ni s-a spus exact ce să luăm. Preţurile mi se par foarte mari. Doar manualul şi caietul de limba română m-au costat 46 de lei", ne-a spus mămica. Alţi părinţi au încredere în recomandările profesorilor şi nu se uită la bani. „Sunt dispusă să plătesc mai mult pentru calitatea paginilor şi a conţinutului cărţii. Vreau ca ai mei copii să înveţe după cele mai bune manuale", a declarat Monica Băcilă.

Manuale gratuite noi, din anul şcolar 2011-2012

Elevii primesc în prezent gratuit, la şcoală, manuale care sunt cumpărate de minister la un preţ unic, de 2,5 lei. Cărţi noi vor avea, din toamna anului viitor, elevii de clasele I, a V-a şi a IX-a, cei de la începutul ciclurilor şcolare. Schimbarea manualelor este însă ultima etapă dintr-un mult mai laborios.

Mai întâi, Ministerul Educaţiei a început lucrul pentru schimbarea programei şcolare. O comisie formată din 19 experţi stabileşte zilele acestea care sunt principiile noii programe, iar misiunea lor este ca până la sfârşitul lunii octombrie să coreleze programa autohtonă cu cea europeană.

„Felul în care dorim să arate elevul român la finalul fiecărui ciclu de învăţământ trebuie să fie subiectul unei dezbateri publice. Dacă avem gata programa, putem începe să scriem manualele", a explicat ministrul Funeriu. 

Manuale
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite