Previziuni sumbre pentru salariile din Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii sindicali din învăţământ nu sunt deloc optimişti în privinţa salariilor pe care le vor primi dascălii în acest an şi nu exclud noi proteste. Reprezentanţii confederaţiilor din Educaţie spun că în anul 2011 va fi „mai rău“ pentru profesori decât anul trecut.

„2010 a fost un an trist din punct de vedere al salarizării. S-a înregistrat o scăderea a veniturilor cu până la 40%. Nemulţumirile sunt foarte mari. Oamenii nu mai au asigurat un trai decent. În 2011 o să fie şi mai rău", arată Aurel Cornea, de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Creşterea salarială - o scădere

Cornea mai susţine că măsurile luate de Guvern în acest an nu au făcut decât să scadă calitatea actului de învăţământ. „În loc să ne apropiem de standardele europene, noi ne îndepărtăm. Nici pe departe învăţământul nu este o prioritate. Educaţiei nu i se acordă atenţia cuvenită pe nivelul importanţei sociale", a mai spus el. Despre indexarea veniturilor, liderii sindicali nu au o părere bună. „Vom avea aceleaşi salarii din octombrie 2010 la care se va adăuga un spor de 15%. Această creştere este de fapt o scădere, dacă raportăm la veniturile totale din 2010, deoarece între timp a intervenit inflaţia, creşterea TVA, tăierea celui de-al 13-lea salariu, scăderea salariilor cu 25%, tăierea sporurilor. Astfel, constatăm că această creştere este o pierdere cu 3-4%", explică preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.

Potrivit noii Legi a salarizării, veniturile dascălilor se află la coada listei. „Ne situăm la limita ultimului sfert în ierarhie. Salariile profesorilor sunt mult sub cele ale salariaţilor din primării, ale personalului auxiliar din ministere, contabili, administratori. Avem salarii la acelaşi nivel ca în 2005-2006, iar bugetul alocat învăţământului poate fi comparat cu cel din 2003", a adăugat Constantin Ciosu.

Aurel Cornea susţine că, potrivit noii grile de salarizare, cel mai mare salariu din învăţământul preuniversitar va fi de 2.000 de lei. „Un profesor foarte bun, cu studii superioare de lungă durată, cu gradul I şi 40 de ani vechime ar primi 2.000 de lei salariu, adică mult mai puţin decât un viceprimar de comună cu 2.000 de locuitori", spune Aurel Cornea.

Dascălii fug de educaţie

Reducerile salariale i-au determinat însă pe mulţi profesori să părăsească sistemul de învăţământ. Astfel, cel puţin 2.000 de cadre didactice au solicitat în 2010 concediu fără plată pentru a-şi căuta un alt loc de muncă.„Din nefericire, sunt tot mai dese plecările din învăţământ. Sunt îngrijorător de multe cadre didactice calificate, cu experienţă, care au decis să plece din Educaţie. Se cere performanţă, dar fără a avea o salarizare corespunzătoare. Profesorii preferă să facă orice altă meserie decât să primească salariul din învăţământ. Este păcat să-ţi baţi joc de elite", arată Constantin Ciosu, liderul FEN.

Risc de restructurări

Mai mult, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale „Spiru Haret", susţine că politica de reducere a personalului va continua şi în 2011. Liderul sindical arată că profesorii trebuie să se aştepte în continuare la restructurări. De asemenea, Marius Nistor a declarat că anul viitor dascălii nu vor obţine nicio creştere salarială consistentă: „În ultimii doi ani am pierdut 70% din venituri. Creşterea salarială de 15% de care vorbea domnul Boc este o simplă poveste". Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, însă, că anul acesta nu va exista nicio concediere a personalului din sistemul Învăţământului.

Bani pierduţi în 2010

Anul 2010 nu a fost deloc unul liniştit pentru profesori. Protestele şi nemulţumirile dascălilor au rămas fără ecou. De la proteste în stradă, întreruperea orelor până la greva foamei, personalul din Educaţie a încercat constant să-şi revendice drepturile salariale. Profesorii au pierdut, pe rând, al 13-lea salariu, sporurile şi 25% din venit. Acestor tăieri li s-a adăugat şi creşterea TVA de la 19 la 24%, iar ordonanţa potrivit căreia profesorii ar trebui să primească un salariu dublu a rămas pentru mulţi dascăli un vis frumos.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite