Premiu internaţional pentru elevii ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Elevii de la Şcoala Europeană din Bucureşti au fost premiaţi cu o excursie în Austria
Elevii de la Şcoala Europeană din Bucureşti au fost premiaţi cu o excursie în Austria

17 elevi de la Şcoala Europeană din Bucureşti au câştigat premiul pentru cel mai bun proiect pentru cetăţenie activă la o competiţie internaţională. Şcoala Europeană din Bucureşti a fost desemnată printre câştigătorii competiţiei „Şcoli europene pentru o planetă vie“.

Formată din 17 elevi şi coordonată de profesoara Daniela Elena Ştefan, echipa Şcolii Europene din Bucureşti a realizat un proiect pe care l-a  numit GRRREEN (Go, Reduce, Reuse, Recycle Everything, Everywhere, Now). Şcoala Europeană din Bucureşti a concurat, pentru patru premii, cu alte 29 de echipe din opt ţări europene: Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, România, Serbia, Slovenia şi Ucraina. Timp de şapte luni, elevii au realizat proiecte de protecţia mediului înconjurător, având ca temă „Amprenta ecologică".

„Prin proiectul «Şcoli europene pentru o planetă vie» dorim să le oferim elevilor posibilitatea de a se implica, de a-şi exprima opinia în mod public şi de a-i motiva şi pe ceilalţi să acţioneze. Pentru noi, implicarea totală a elevilor reprezintă cea mai importantă realizare", a declarat Barbara Tauscher, coordonator al programului de educaţie ecologică din cadrul organizaţiei World Wide Fund (WWF) Austria.

Lecţii de ecologie

Elevii de la Şcoala Europeană Bucureşti au organizat excursii la trei fabrici de reciclare şi creat o zonă experimentală în curtea şcolii pentru a a observa dezintegrarea sau rămânerea nealterată a pungilor. Elevii au îngropat o pungă de plastic, una de hârtie şi una de plastic biodegradabil, iar la sfâşitul proiectului le-au dezgropat şi au observat ce pungă s-a degradat cel mai repede.

Mai mult, în cadrul întâlnirilor generale din fiecare luni de la Şcoala Europeană, elevii de la clasa a VI-a au creat o rubrică informativă intitulată „Pilula Verde" prin care elevii din proiect au prezentat colegilor mai mici diverse exemple de bună practică inspirându-i şi impulsionându-i să renunţe la vechile obiceiuri care nu sunt prea prietenoase cu mediul.

Festivitatea de premiere a avut loc la Viena 



Elevii au organizat şi un târg la care şi-au vândut jucăriile pentru a cumpăra un container pentru reciclarea deşeurilor. Elevii au vizitat şi mai multe grădiniţe pentru a-i învăţa pe preşcolari cum să economisească resursele naturale. „Motto-ul nostru este «Dacă reuşesc să conving doi oameni într-un an, în 33 de ani toată lumea va fi convinsă că se poate să avem o lume mai bună, un mediu mai curat»", arată profesoara Dana Ştefan. Celelalte trei premii au fost adjudecate de echipele din Croaţia, Republica Moldova şi Serbia.

Sub numele de „Un pas verde înainte" elevii de 13 ani ai şcolii „Osnova škola" din Croaţia, localitatea Nedelišce, au studiat posibile utilizări ale plantelor medicinale locale. Ei au informat publicul larg în cadrul diverselor evenimente organizate asupra modului în care pot utiliza medicina tradiţională ca alternativă la medicamentele convenţionale pentru a reduce amprenta ecologică.

Campanie pentru parcurile neglijate

Elevii liceului „Onisifor Ghibu" din Orhei, Republica Moldova, cu proiectul  „Adoptă un parc" au realizat o campanie pentru unul din parcurile neglijate şi puţin utilizate din oraşul lor. Cu sprijinul primarului şi al unor companii locale, ei au îndepărtat gunoaiele, au instalat bănci şi panouri cu informaţii despre parc şi au informat locuitorii prin intermediul presei locale despre noua zonă de recreere. Elevii şcolii primare „15.oktobar" din Serbia s-au concentrat, de asemenea, pe creşterea nivelului de conştientizare pentru un stil de viaţă durabil şi pe economia de resurse. În cadrul proiectului intitulat „Follow the line-go green" ei au iniţiat şi o campanie regională împotriva utilizării pungilor de plastic. Premiul pentru cele patru echipe câştigătoare constă într-o tabără în Austria.   

Festivitatea de premiere a avut loc la Viena
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite