Plopi sculptaţi în curtea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara, puful plopilor din curtea şcolii nr. 11 din Galaţi îi deranjează pe elevii care vor să-şi petreacă pauzele în curte. Un profesor de engleză a găsit soluţia: el vrea să transforme plopii într-un parc rustic, cu sculpturi din lemn, realizate de copii.

Un profesor gălăţean are planuri mari pentru al doilea semestru al anului. El vrea să transforme curtea Şcolii generale nr. 11 într-un veritabil parc rustic, cu ajutorul creativităţii copiilor. De unde a pornit
ideea?

În fiecare vară, copiii şi profesorii sunt deranjaţi de puful plopilor. „Nu putem să stăm cu geamurile deschise pentru că ne umplem de puf, dar nici cu ele închise, pentru că murim de cald. Practic, pierdem în fiecare an mai bine de trei săptămâni din cauza acestui puf. Trei săptămâni extrem de importante pentru elevi pentru că sunt evaluările de sfârşit de an", spune profesorul Niculae Căldăraru.

„În plus, în fiecare primăvară suferim din cauza alergiilor provocate de puful plopilor. Aşa că ne‑am gândit că în locul lor am putea amenaja un mini parc, în care elevii să se poată relaxa în pauze", spune institutorul Alina Gheorghiu.

În urmă cu vreo doi ani, şcoala a primit acceptul Primăriei să taie toţi plopii din jurul ei, dar până acum au fost tăiaţi doar câţiva. „Mai mult, noi aveam acceptul de la Primărie să păstrăm lemnul pentru a-l valorifica. Cei care au tăiat copacii, nu ne-au lăsat însă nimic", spune Căldăraru. La ce i-ar fi trebuit şcolii aceste lemne?

Grădini cu flori şi bănci

„Am realizat un proiect, împreună cu elevii, pe care l‑am numit „O oază de sănătate", prin care vrem să facem nişte aranjamente rustice din lemn în curtea şcolii. Practic, voiam să parcelăm toată curtea şi să împărţim bucăţi din ea fiecărui profesor care doreşte să se implice în acest proiect. Totul este să primim aceste lemne pe care copiii să le sculpteze", ne explică profesorul.

Dacă Primăria prin Serviciul de Gospodărire Urbană ar tăia repede copacii, profesorii şi copiii ar putea pune în practică proiectul chiar de la începutul primăverii.  „Nemaifiind atraşi de manuale, cred că elevii noştri vor participa cu entuziasm la finalizarea acestui proiect, în care dorim să-i cooptăm şi pe părinţii acestora şi, de ce nu, pe alţi membri ai comunităţii locale", explică Căldăraru.

Elevii vor planta alţi copaci

Bianca Nini este în clasa a VI-a şi a participat alături de profesorul de engleză Căldăraru în Austria „la o instruire pe probleme de reducerea poluării în lume".

„Eu cred că putem crea un mediu ambiant plăcut în jurul şcolii noastre prin tăierea plopilor din şcoală şi din jurul şcolii. Prin crearea acestei grădini cu flori şi bănci se creează spaţiul necesar unde putem să stăm în pauză sau putem să susţinem diferite ore în aer liber".

Şi Lucia Avanu, din clasa a V-a, este încântată de idee. „Mi-ar plăcea să stau în grădina şcolii s-o admir şi să spun «copacul acela l-am sădit eu, rondul acela cu flori l-a făcut clasa noastră»."

"Nu putem să stăm cu geamurile deschise pentru că ne umplem de puf, dar nici cu ele închise, pentru că murim de cald."

Niculae Căldăraru
profesor de engleză

În cursă pentru premiu

Profesorul de engleză Niculae Căldăraru a trimis proiectul la o organizaţie cu profil ecologist din Austria, World Wide Fund -pentru a primi sprijin financiar.

„Am primit acest sprijin şi am intrat în cursa pentru un premiu, alături de alte 32 de proiecte din toată Europa, cursă care se va finaliza undeva la mijlocul lunii mai, anul acesta", spune dascălul. Proiecţia parcului rustic la care visează ar urma să înceapă  în primăvară, dacă primăria va fi de acord să ajute şcoala din comunitate cu tăiatul copacilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite