Pletele elevilor, coşmarul dascălilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele instituţii de învăţământ interzic băieţilor să poarte părul lung şi îi ameninţă cu scăderea notei la purtare. Băieţii trebuie să fie atenţi la regulile școlii în care învaţă. Versurile „Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât şi cum gândesc“ nu se aplică elevilor din unele şcoli din ţară.

Regulile întocmite de Ministerul Educaţiei nu prevăd restricţii cu privire la lungimea părului. Regulamentul propus de minister recomandă elevilor „să aibă o comportare civilizată şi o ţinută decentă".

În acelaşi timp, şcolarii "se bucură de toate drepturile constituţionale", deci şi de libertatea de expresie. În regulament se mai precizează că "nicio activitate organizată în unitatea de învăţământ nu poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor".

Şi totuşi se tunde

În ciuda faptului că mai marii ministerului nu au cerut expres ca băieţii să fie tunşi, unele şcoli aplică regula prin care elevii cu plete sunt trimişi la frizer. Andrei Laurenţiu Scoarţă este elev în clasa a VII-a B la Şcoala Generală nr. 45 „Titu Maiorescu" din Bucureşti şi are părul lung. Din această cauză, elevul de 14 ani riscă să ia nota 6 la purtare, după ce în primul semestru a avut media 9.

Tot pletele i-au adus lui Andrei şi media 7 la Educaţie Fizică, deoarce, potrivit tânărului, profesorul de sport nu acceptă ca un băiat să aibă părul lung. „Nu înţeleg cu ce vor rezolva problema atâta timp cât nu stric nimic în şcoală dacă nu mă tund", spune Andrei.

Florian Lixandru, directorul Şcolii „Titu Maiorescu", arată că regulile interioare interzic extravaganţele de aspect, printre care se numără şi părul lung. „Totuşi, elevul poartă breton până la nas. Şi eu am fost adolescent, dar unul normal", spune directorul şcolii.

Teoretic, nicio problemă

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Adrian Topor, îi sfătuieşte însă pe părinţii lui Andrei să-şi ceară drepturile în faţa şcolii şi să conteste în scris scăderea mediei la purtare, într-o adresă către conducerea instituţiei şi Consiliul Profesoral.

„Sub nici o formă, părul, care reprezintă podoaba capilară atât pentru fete cât şi băieţi, nu poate constitui o frână în calea educaţiei, disciplinei sau comportamentului unui elev", spune psihologul Ilie Marinescu.

Avocatul Costin Vina arată că nu există prevederi legale care să interzică părul lung. „Dacă sunt sancţionaţi, elevii ar trebui să respecte sancţiunea, dar să şi discute această regulă cu conducerea şcolii, pentru a fi eliminată", susţine Costin Vina.

„Părul nu este un instrument de subminare a autorităţii profesorilor, ci este o stare de spirit care vine din necesitatea de a fi unic", arată hair-stylistul Marian Cotoi.

Aşa „DA"

Şcoala din localitatea Poeni a inclus în regulamentul de ordine interioară prevederi legate de ţinuta băieţilor. Instituţia recomandă elevilor să vină la şcoală cu haine curate şi încălţăminte comodă. În ceea ce priveşte podoaba capilară, şcoala sugerează elevilor să aibă „părul pieptănat îngrijit, nevopsit şi dacă este lung, să fie prins în coadă".

Aşa „NU"

Profesorii de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza" din Ploieşti stau cu rigla pe părul elevilor, deoarece „se interzice portul părului lung de peste 5 cm". La Şcoala nr. 174 din Bucureşti, băieţii "nu au voie să poarte plete", iar la Piatra Neamţ, elevilor de la Şcoala nr. 8 le este interzis să poarte părul „excesiv de lung" sau modelat anormal, adică cu gel.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite