ONG-urile pornesc lupta cu violenţa domestică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile de profil încearcă să îmbunătăţească legile ce privesc „educaţia cu pumnul“. Politicieni, bloggeri şi reprezentanţi ai ONG-urilor s-au întâlnit pentru a dezbate problema violenţei casnice şi pentru a găsi soluţii.

Dezbaterea a avut ca punct de plecare un film de animaţie norvegian, „Angry Man", care ilustrează impactul violenţei domestice asupra copiilor, chiar dacă cei mici nu sunt victime directe. Personajul principal e Boj, un băieţel care asistă la crizele de furie ale tatălui său. Boj e sfătuit de cel mai bun prieten al său, un căţel, să-i scrie regelui pentru a cere ajutor.

Scurtmetrajul animat va fi proiectat în mai multe şcoli din Capitală, ca parte a proiectului „Spune mai departe", implementat de Asociaţia „No Abuse" şi Direcţia Socială a Sectorului 5 pentru a-i încuraja pe tineri să ceară ajutor în cazul în care sunt ei înşişi victime. „Din păcate, şi în 2010 numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut în comparaţie cu anii trecuţi.

E foarte important să încercăm să prevenim comportamentele violente, să acordăm ajutor victimelor, dar şi să introducem în legislaţie măsuri menite să descurajeze agresorii şi să încurajeze victimele să raporteze autorităţilor situaţia în care se află", a spus Mirela Ţincu, preşedintele Asociaţiei „No Abuse".

Cristina Pocora, preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, a explicat că în momentul de faţă legea e „fără braţe". „Chiar dacă sesizezi autorităţile, acestea nu au nicio pârghie legală ca să asigure o protecţie reală victimei şi să scoată agresorul din mediul familial. De aceea Comisia pentru egalitate de şanse are în dezbatere o propunere legislativă care înglobează mai multe propuneri venite din partea ONG-urilor, a instituţiilor şi a altor colegi parlamentari, în aşa fel încât legea să funcţioneze."

Campanie în şcoli

Amendamentele propuse de „No Abuse" prevăd instituirea obligativităţii autorităţilor locale de a elabora şi implementa anual în şcoali campanii de informare, conştientizare şi prevenire a violenţei în familie. O parte importantă a luptei contra violenţei e şi înfiinţarea unei linii telefonice gratuite, unice şi permanente, în toată ţara, pentru informarea şi îndrumarea cetăţenilor. Un alt amendament important se referă la introducerea cazierului contravenţional, ca mijloc de evidenţă a persoanelor care au fost sancţionate pentru fapte de violenţă în familie sau împotriva cărora s-a dispus instituirea ordinului de protecţie, restricţie, interdicţie sau care au urmat programe de recuperare.

Scopul unei astfel de evidenţe este descurajarea agresorilor de a mai comite astfel de fapte precum şi încurajarea victimei de a raporta la timp situaţia în care se află. Statisticile IGPR arată că anul trecut numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut cu 26% faţă de 2009, de la 8.912 la 12.088 de cazuri la nivelul întregii ţări. Doar în Capitală, acestea s-au înmulţit cu 70%, de la 156 la 499, în acelaşi interval de timp.

Un studiu realizat în 2008 de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii arată că familia e văzută ca o unitate închisă, capabilă să se autogestioneze şi care trebuie ferită de influenţe exterioare, atitudine ce întreţine fenomenul violenţei domestice şi îngreunează eforturile de a-l combate. Disciplinarea copiilor include frecvent lovirea acestora, mai ales la sate

"E foarte important să introducem în legislaţie măsuri menite să descurajeze agresorii.''
Mirela Ţincu preşedinte „No Abuse"

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite