Mintea care vede poezia printre formule şi ecuaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 14 ani, băimăreanul Omer Cerrahoglu este cel mai tânăr câştigător al medaliei de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică. Elevul de clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“, din Baia Mare, a obţinut Premiul I la concursul care a avut loc în 2009 la Bremen, Germania.

Omer a câştigat o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, una la Balcaniada de Matematică pentru juniori şi medalia de argint la Balcaniada de Matematică pentru Seniori.

Tânărul matematician, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare,  judeţul Maramureş, a considerat că subiectele de matematică pentru vârsta lui sunt prea uşoare aşa că a hotărât, din clasa a şasea, să participe la olimpiada organizată pentru elevii de clasa a şaptea.

Olimpiadă cu emoţii

„A fost alegerea mea, chiar dacă profesorii n-au fost de acord la început. Am avut noroc cu părinţii mei care m-au încurajat", arată Omer. „După ce am câştigat olimpiada judeţeană tot cu punctaj maxim, profesorii şi-au dat seama că de fapt ceea ce făceam eu era bine", spune micul matematician.

Pentru că la faza judeţeană a concursului de matematică nu a fost înscris oficial, era cât pe ce să nu fie acceptat la etapa naţională. „Nu exista un precedent ca un elev să participe la olimpiada unei clase superioare anului de studiu", explică adolescentul.

După numeroase intervenţii din partea profesorilor, a familiei şi a oficialităţilor locale a fost acceptat. A luat punctajul maxim şi premiul întâi la diferenţă de o problemă de următorul clasat. După participarea la barajele de selecţie pentru juniori s-a calificat la Balcaniada de Matematică de la Vlore, Albania, unde a obţinut tot un punctaj maxim.

Doctorat în zece ani

Începând cu clasa a şaptea a decis să meargă la Olimpiada de Matematică organizată pentru clasa a noua şi la barajele de seniori, la care participă clasele de liceu. „M-am descurcat foarte bine şi m-am calificat în lotul pentru Olimpiada Internaţională", explică Omer.

Tânărul a reprezentat România la Olimpiada Internaţională de matematică de la Bremen, Germania, unde a obţinut medalia de aur.  
„Matematica este obiectul care îţi „consumă" cel mai mult mintea. Îmi place pentru că este abstractă şi foarte logică şi, după cum spune un profesor, matematica este o filosofie şi de fapt seamănă foarte mult cu literatura", spune Omer.

Dacă va continua în acelaşi ritm de studiu, Omer speră că peste 10 ani să îşi finalizeze un doctorat în matematică şi unul în informatică.

Tânărul spune că banii primiţi ca premiu pentru rezultatele sale îi va pune la bancă pentru atunci când va avea nevoie de ei. „Nu mă interesează partea materială a acestor competiţii. Plăcerea de a afla soluţia unei probleme dificile nu poate fi cuantificată în bani", spune matematicianul.

Punctaje maxime

Omer a adunat de-a lungul timpului multe premii importante la concursurile de matematică. În clasa a treia a obţinut, la concursul „Cangurul", cel mai mare punctaj din judeţ şi s-a calificat la tabăra de la Poiana Pinului, special organizată pentru câştigătorii acestei competiţii.

În clasa a V-a a participat la primele concursuri de matematică interjudeţene pe care le-a câştigat cu punctaj maxim. Olimpiada Naţională de Matematică din 2007 a câştigat-o tot cu cele mai multe puncte.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite