Meci de fotbal contra rasismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partida a fost organizată de Centrul de politici pentru rromi şi de Ministerul de Externe. Pe 21 martie, de Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale, copii, sportivi şi personalităţi au jucat fotbal la Mogoşoaia.

Claudiu are 12 ani  şi spune că a învăţat fotbal "prin antrenament". "La noi în zonă, în Ferentari, suntem vreo 27-28 de copii care am învăţat şi avem şi un instructor, pe Laur, cel cu jambiere albe", explică băiatul cu repeziciune şi-şi îndreaptă mâna spre un tânăr în cealaltă parte a terenului de fotbal. "Îmi place tot la fotbal, cel mai mult îmi place să fiu atacant", povesteşte  Claudiu, cu pasiune, în timpul exerciţiilor de încălzire, dinaintea meciului.

Pe teren au jucat însă doar elevii de gimnaziu de a VII-a şi a VIII-a, iar cei mai mici au privit meciul pe margine. Lui Robert, 10 ani, nu-i plac în schimb flotările dinainte de meci. În rest, „îi place tot la fotbal". „Am învăţat de la prietenii mei. Ne vedem şi apoi dăm drumul la meci, la noi acolo, pe Ferentari, mai jucăm şi în şcoală, cu mingi de carton. Îmi place să fiu atacant, dar nu ştiu câte goluri am dat, că nu le număr".

Educaţie prin fotbal

„Am încercat prin sport  să ţinem copiii în şcoală. Credem că sportul poate juca un rol foarte important în incluziunea socială şi pentru copiii din Ferentari, care sunt astăzi aici. Evenimentul acesta este foarte important, întrucât îi face să se simtă parte a societăţii româneşti", a explicat înaintea meciului,  Valeriu Nicolae, preşedinte al Centrului de politici pentru rromi şi minorităţi.

Clubul de educaţie alternativă

Organizaţia a înfiinţat anul trecut în cartierul Ferentari din Bucureşti Clubul de Educaţie Alternativă, unde elevi de etnie rromă sunt ajutaţi să se pregătească pentru şcoală şi pentru viaţă, prin metode de educaţie nonformală. Pe lângă cursuri de film, fotografie, educaţie financiară, jocuri, băieţii înscrişi la Club sunt motivaţi şi prin activităţi sportive. Sportul îi ajută pe copii să înţeleagă devreme ce înseamnă „fairplay".

Sunt organizate antrenamente săptămânale de fotbal şi baschet pentru copiii care trăiesc în ghetou. Echipele concurează cu alte
şcoli din cartier, pentru a încuraja spiritul de competiţie şi pe cel de echipă. În parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal şi cu Federaţia Română de baschet au fost organizate un campionat naţional de fotbal şi unul european de baschet.

Aurelian Temişan,în poartă

Pentru a trage un semnal de alarmă faţă de violenţa şi discriminarea prezente frecvent la meciurile din România, pe teren la Mogoşoaia au jucat împreună fotbal oameni de televiziune, jurnalişti, autorităţi şi fotbalişti profesionişti. Printre aceştia: Mihai Găinuşă, de la Cronica Cârcotaşilor, Mihai Georgescu, de la Bere Gratis, artistul Aurelian Temişan, care a apărat una dintre cele două porţi, jurnaliştii Radu Naum şi Cătălin Ştefănescu, Miodrag Belodedici, fost fotbalist, acum director al centrelor de juniori ale Federaţiei Române de Fotbal,  Daniel Prodan, director sportiv al FRF, fratele său, fotbalistul Ciprian Prodan, şi Ionuţ Lupescu, directorul general al Federaţiei.

Evenimentul "Uniţi împotriva rasismului!", organizat de Centrul de politici pentru rromi şi minorităţi, MAE, Federaţia Română de Fotbal, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Ambasada Olandei la Bucureşti, face parte din campania de conştientizare
REACT, care îşi propune să crească nivelul de conştientizare cu privire la problemele sociale întâmpinate de rromi şi schimbarea atitudinilor negative faţă de aceştia.

"Îmi place tot la fotbal. Mai jucăm şi în şcoală, cu mingi de carton. Îmi place să fiu atacant, nu ştiu câte goluri am dat până acum."
Robert
elev

21 martie este Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite