Manuale noi şi mai bune, cel mai devreme din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, speră să pună peste un an pe băncile elevilor manuale noi şi mai bune. Editorii spun că nu e timp destul. Problema manualelor proaste nu îşi poate găsi cu adevărat o rezolvare mai devreme de câţiva ani, spun editorii de carte şcolară şi părinţii. Ministrul de profil este în schimb optimist.

„Am citit câteva sute de manuale de când sunt ministru. Le-am luat, sistematic, de la clasa I până la clasa a XII-a, le răsfoiam înainte de culcare. Şi vă spun sincer că unele m-au adormit. Anumite cărţi mi s-au părut rezonabile, dar altele erau indescifrabile." Declaraţia îi aparţine ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, care oftează atunci când este întrebat când ar putea avea şi elevii români cărţi bune de pe care să înveţe.

Ultima etapă - cartea

„Manualele sunt doar ultima verigă a lanţului care trebuie să înceapă cu curricula, cu stabilirea conţinutului care trebuie introdus în capul elevilor. La modul ideal, o programă perfect-gândită înseamnă că la fiecare vârstă trebuie să ştim cum vrem să arate elevul român. Şi abia apoi putem stabili cum trebuie să se facă evaluarea, pe baza acestui conţinut", explică ministrul lentoarea procesului. Daniel Funeriu mărturiseşte că în acest moment se află totuşi doar într-o etapă incipientă: încearcă să racoleze cei mai potriviţi experţi pentru finalizarea programei.

„Acesta este un proces în care nu poţi să arzi etapele", spune Daniel Funeriu, potrivit căruia „alternativa ar fi fost un nou curriculum făcut pe picior, manuale făcute în pripă, o opţiune pe care eu nu pot să mi-o asum!" Cu toate acestea, oficialul este optimist în privinţa termenului în care manualele slabe ar putea fi înlocuite. „Dorinţa mea este ca acest lucru să se întâmple din 2011-2012. Efortul nostru este foarte mare", spune ministrul.

Editorii sunt sceptici în privinţa termenului

„Timpul prevăzut de şeful Educaţiei este prea scurt", reacţionează sec Claudiu Istrate, director executiv la Uniunea Editorilor din România (UER). După cum explică Istrate, manualele noi pot apărea cel mai devreme la un an după finalizarea noilor programe şcolare", apreciază directorul UER. El este categoric: doar din acel moment editorii şi autorii pot realiza manuale noi, de calitate, la nivel european, într‑un termen de un an.

Cea mai mare nemulţumire ar fi însă, afirmă directorul UER, „ideea gratuităţii manualelor. O astfel de idee poate fi susţinută tot mai greu , din cauza crizei. Ministerul vrea manuale tot mai bune, dar care costă tot mai puţin.

Nu se poate, calitatea are şi ea un cost!"

Claudiu Istrate denunţă pierderile pe care le-ar fi suferit deja editurile cu cartea şcolară. „S-a pierdut pe toată linia, pentru că ministerul nu a acceptat în ultimii ani să indexeze preţul decât cu rata inflaţiei. Adică nimic, în condiţiile în care doar hârtia s-a scumpit cu 30% în ultimul an".

El estimează că multe edituri au pierdut cel puţin o treime din cifra de afaceri în ultimele 12 luni şi acuză ministerul că a alocat prea puţini bani pentru înlocuirea manualelor uzate din şcoli în această vară: doar o treime din necesar, aproximativ 3 milioane de euro.

Părinţii vor să importe modelul occidental

În fine, părinţii care au denunţat de nenumărate ori calitatea cărţilor din ghiozdanele elevilor nu cred că manualele noi şi bune pot fi realizate atât de uşor. Elena Spânulescu, unul dintre părinţii care au reclamat cărţile de şcoală, spune că pur şi simplu „nu mai crede în poveşti".

„Eu le-am propus să adopte modelul din afară, să cumpere pur şi simplu drepturile de autor, măcar pentru manualele la ştiinţele exacte şi să le traducă."

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite