Luptă pentru refacerea cinematografului „Favorit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 13 ani, Irina Neguţ militează, alături de mai mulţi vecini, pentru un cartier civilizat. Elevă în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 193 din Bucureşti, Irina este membru activ al grupului informal de iniţiativă civică din cartierul Favorit-Drumul Taberei.

Acum o lună, Irina îi oferea primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, şi consilierilor acestuia un teanc de fotografii făcut în zona Favorit din cartierul Drumul Taberei, acolo unde zace de câţiva ani o clădire părăsită: fostul Cinema „Favorit". În aceeaşi şedinţă de consiliu, după două ore de aşteptare, Irina şi ceilalţi membri ai Grupului de iniţiativă civică „Favorit", au înmânat autorităţilor 1.000 de semnături şi 75 de mesaje de la cetăţeni care-şi doresc ca fostul  cinematograf să fie transformat într-un spaţiu cultural şi recreativ.

Oficialii au primit pozele şi le-au promis că situaţia se va rezolva. În august se face însă un an de când grupul de iniţiativă primeşte aceeaşi promisiune. „Ne‑au invitat să venim în fiecare dimineaţă să ne spună ce se mai întâmplă, ori noi nu trebuie să mai facem asta pentru că vedem aici în cartier ce se întâmplă. Nu se întâmplă nimic! Am adus 1000 de semnături, data viitoare venim cu 1.000 de oameni, dacă nu fac nimic".

Irina face 14 ani în octombrie, este o fată slăbuţă, cu păr şaten şi lung. Îşi ascunde ochii albaştri după un breton gros, care uneori o incomodează pentru că nu stă cum vrea ea. Poartă vreo cinci brăţări croşetate la mână, „pentru că este  vacanţă“. Spre deosebire de ceilalţi, ea munceşte în grupul comunitar Favorit, în care a intrat anul trecut, alături de mama sa.

Vocea imaginilor la Favorit

Primăvara aceasta, eleva a fotografiat, alături de alţi membri ai grupului, cartierul în care locuieşte şi problemele lui. Prin conceptul numit Photovoice, cetăţenii îşi exprimă, astfel, prin imagini, nemulţumirile legate de zona în care locuiesc, încercând să găsească într-un mod creativ mai mult sprijin din partea autorităţilor. Spre exemplu, pentru Irina, problemele sunt: lipsa locurilor de recreere pentru bătrâni, dar şi a celor pentru adolescenţi ca ea.

„Autorităţile când se gândesc la copii, se gândesc doar la cei mici, dar noi nu mai avem unde să ne ducem. Dacă stăm pe o bancă, ne dau bătrânii la o parte, dacă mergem în parc ne dau la o parte părinţii celor mici, care ne spun că suntem prea mari". Fotografii cu mesaj a făcut şi la clădirea cinematografului. „E folosit pentru gunoaiele barurilor, miroase îngrozitor, sunt lucruri destul de urâte. Clădirea ar putea fi folosită într-un scop cultural".

În mai, fotografiile au ajuns într-o expoziţie în faţa cinematografului Favorit, când grupul a organizat un eveniment la care au invitat şi autorităţile. Aşa au strâns cele 1.000 de semnături, prin care cer ca fostul cinema să devină un centru cultural. Irina spune că anul trecut autorităţile au vrut să-l transforme într-un centru cultural european, care ar însemna însă doar nişte birouri, unde oamenii nu ar avea acces. „Noi am pus întrebări de genul «Ce o să se întâmple cu cinematograful?» Şi ei ne-au răspuns cu: «O să se întâmple». Atât", povesteşte dezamăgită Irina.

„Părinţii îmi spun că sunt un bun lider"

Adolescenta participă la şedinţele săptămânale ale grupului, de joia, în părculeţul de lângă cinematograful Favorit. Spune că la început se plictisea, dar când s-a trecut la acţiune, lucrurile s-au schimbat. Încet-încet, ceilalţi membri i-au încurajat ideile. Cel mai mult le-au plăcut mesajele scrise de ea, care-i însoţesc fotografiile. „Nu erau aşa interesaţi de ce spun eu la primele şedinţe, dar apoi le-a plăcut, spuneau lucruri care cred că-i interesa".

Irina nu ştie încă la ce liceu ar vrea să se înscrie la anul, după ce termină clasa a VIII-a, dar este sigură de specializare: filologie-istorie.  Ar vrea să devină avocat sau manager, să conducă firma de training a părinţilor ei. „Ei îmi spun că sunt un bun lider, de-asta m-am gândit".

Am întrebat-o pe Irina ce înţelege ea prin cuvântul „cetăţean"? „Să stai într-un loc şi să faci ceva pentru locul ăla, adică cred că doar să stai într‑un loc, doar să te duci până la piaţă şi înapoi şi să plimbi un câine nu-nseamnă neapărat să fii un cetăţean, ci să fii un om căruia nu-i pasă pe unde trece". Grupul de iniţiativă Favorit s-a format anul trecut, printr-un proiect al Centrului de Resurse pentru Participare Publică. Organizaţia a căutat în mai multe zone din Bucureşti, prin intermediul unor facilitatori comunitari, cetăţeni dispuşi să-şi ajute cartierul în care locuiesc.

Au fost instruiţi şi acum încearcă să convingă autorităţile fie să asfalteze o stradă, fie să construiască un loc de joacă sau să re-amenajeze un fost cinema. În grupul în care este implicată Irina, activează şi liceeni. 

" E folosit pentru gunoaiele barurilor, miroase îngrozitor, sunt lucruri destul de urâte şi ar putea fi folosit într-un scop cultural."
Irina
elevă

*Câţiva cetăţeni încearcă să salveze clădirea fostului cinematograf „Favorit"

Fotografiile proiectului „Photovoice"

„Prietenii sunt uneori asemănători şi fac lucruri împreună. Aş vrea ca şi autorităţile să facă lucrurile împreună cu noi, cetăţenii din Favorit" - este mesajul Irinei care însoţeşte fotografia realizată de ea.



„Această maşină de epocă ocupă un spaţiu pe care o maşină funcţională ar putea fi parcată. O maşină vandalizată, părăsită, care arată nepăsarea". Mesajul Irinei, care însoţeşte altă fotografie.

image
image
Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite